Programul „Alege” i-a ajutat pe tineri să știe care sunt cele mai bune decizii în situațiile dificile din viață

Știri Wednesday, 20 February 2019

Să te trezești mai devreme sau să mai stai în pat? Să faci înviorare sau să vorbești la telefon? Să mănânci un măr sau un sandvici cu salam? Să faci cunoștință cu o fată în troleibuz sau nu? La aceste întrebări și la multe altele au primit răspuns tinerii care au participat la ciclul de întâlniri sub genericul „Alege” care s-au desfășurat în or. Bender. În fiecare vineri, sâmbătă și duminică, timp de șase zile, tinerii au participat la conferințe care au tratat teme dintre cele mai diverse cum ar fi: „Iubește-te pe tine însuți”, „Muzica sufleului”, „Să trăim frumos”, „Mirajul rețelelor”, „Viața e frumoasă” și „Dragostea nu vine în grabă”.

Fiecare întâlnire a fost condusă de lectori deosebiți care i-au ajutat pe tineri să aleagă cea mai bună cale pentru viața lor. Întregul program a fost gândit pentru a-i ajuta pe tineri în alegerile cu care se confruntă viața zi de zi în așa fel încât în viitor să nu facă greșeli ireparabile. Fiecare seară se încheia cu o surpriză plăcută, o gustare dulce.

La fiecare întâlnire tinerii au participat la tot felul de concursuri: să mănânce jeleuri cu ajutorul bețișoarelor chinezești, cine face mai multe flotări, să mănânce 2 mere contra cronometru, să monteze o mașină de tocat carne contra cronometru, cine bandajează cel mai repede o rană și multe altele. Dacă în primele seri tinerii erau tăcuți, mai apoi au început să se obișnuiască cu atmosfera să se implice și să fie mai activi. Acest lucru s-a datorat atmosferei relaxate și confortabile în care s-au desfășurat întâlnirile. Fiecare a fost privit ca un oaspete foarte prețios.

Inevitabil s-au născut discuții interminabile între tineri care i-au ajutat să își cunoască mai bine opiniile și să înțeleagă că unii gândesc diferit. De exemplu în deschiderea serii care a tratat subiectul „Iubește-te pe tine însuți” majoritatea tinerilor care au răspuns la întrebarea „Este mai bine să fii singur sau să ai un/o partener/ă” a spus că cel mai bine este să fii singur/ă. La sfârșitul întâlnirii, după lungi dezbateri mulți dintre ei și-au schimbat opțiunea. Pentru că atunci când trebuie să faci față singur problemelor, uneori te descurci, alteori este imposibil. Dar dacă ai alături un tovarăș de încredere și un prieten bun, poți trece peste orice.

Și tema „Mirajul rețelelor” prezentată de pastorul Leahu Robert i-a făcut pe tineri să fie mai agitați pentru că li s-a dat o provocare: să stea cât mai mult timp fără să smartphone. A fost o cerință grea mai ales pentru tinerii care nu își pot închipui viața fără acest accesoriu și fără să intre pe rețelele de socializare. Dar între ei s-au găsit câțiva care au rezistat cu stoicism, și-au deconectat complet telefonul și nu au folosit nici computerul de acasă.

Pe lângă lecțiile spirituale tinerii au reținut și întâlnirea desfășurată sub genericul „Sportul și frumusețea” la care au trebuit să arate în fața tuturor condiția fizică de care se bucură. Fiecare a avut posibilitatea să facă numărul maxim de flotări de care este capabil. Băieții s-au înghesuit să-și arate puterile. Nici fetele nu s-au lăsat mai prejos. Pentru ele a fost o altă provocare – să monteze o mașină de tocat carne sovietică contra cronometru. Nu a fost o încercare ușoară pentru ele care nici măcar nu văzuseră vreodată așa ceva.

Una dintre amintirile cele mai frumoase legate de această serie de conferințe a fost cea lăsată de ultima seară care a avut denumirea „Dragostea nu vine în grabă”. Seara a fost condusă de Belîi Dmitrii și soția sa Svetlana. Se pare că tinerii știu ce sunt relațiile, regulile ce trebuie respectate în cadrul întâlnirilor, dar subiectul din acea seară le-a deschis ochii asupra câtorva lucruri care deosebesc dragostea de îndrăgostire, fetele de băieți și diferența de vârstă în cadrul relațiilor intime. Dacă de obicei întâlnirile durau puțin peste o oră, ultima seară s-a încheiat târziu în noapte, atât de mult au fost intrigați și animați de prezentarea vorbitorului.

Vineri, cu două zile înainte de încheierea seriei de întâlniri, tinerii au fost provocați să participe la concursul „Fă singur”. Au fost propuse următoarele nominalizări: „Cea mai bună poezie”, „Cea mai bună fotografie”, „Cea mai bună creație manuală” dar tinerii au arătat o creativitate deosebită și au propus încă o nominalizare „Cea mai bună producție cinematografică”. Tinerii au impresionat prin potențialul lor creativ și au pus juriul la o încercare grea pentru alegerea câștigătorilor. La toate aceste nominalizări au fost oferite premii foarte frumoase care le vor aminti pentru mult timp despre întâlnirile petrecute împreună.

Sâmbătă, în cadrul programului de tineret a fost organizat botezul a două persoane, care I-au promis lui Dumnezeu că vor fi credincioși și au încheiat legământ cu El.

Programul „Alege” le-a oferit tinerilor posibilitatea de a face propriile alegeri.

Alexandru Crivoi

Departamentul Informații, or. Bender

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.