Scriptura – explicația biruinței lui Isus

Luca şi Matei prezintă în ordine diferită ultimele două ispite. Moti- vul nu este limpede, dar nu are sens să ne poticnim în acest lucru. De fapt, ce ne interesează este biruinţa finală a lui Isus asupra lui Satana, care este proclamată de ambele evanghelii. Vedem că Isus Hristos este o persoană reală, ispitită la fel ca noi, dar fără păcat (Evrei 4:15). Ieşind victorios asupra fiecărei ispite, triumfând asupra lui Satana, având Cu- vântul lui Dumnezeu pe buzele Sale şi fiind conectat la sursa de putere cerească prin rugăciune, Isus Se întoarce între oameni ca să proclame venirea Împărăţiei lui Dumnezeu şi să deschidă era mesianică.

6.  La a treia ispită, Satana citează şi el din Scriptură. Cum răspunde Isus?Luca 4:9-13; Matei 4:5-7.

Diavolul Îl duce pe streaşina Templului din Ierusalim, cel mai sa- cru loc din istoria evreilor. Cetatea Sionului, templul în care locuieşte Dumnezeu în mijlocul poporului Său, se transformă în scena con- fruntării dintre Satana şi Domnul Isus. Cuvintele: „Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu” sunt introducerea la ispită. Satana spune: Dacă Dumnezeu este cu adevărat Tatăl Tău, dacă El Te-a chemat într-adevăr în această misiune, aruncă-Te jos ca să Te asiguri o dată pentru totdeauna că aşa este. Desigur că, dacă lucrurile stau aşa, Dumnezeu nu va permite să Te răneşti. Apoi citează din Scriptură, pe care o cunoaşte, dar o răs- tălmăceşte. Tactica lui este să-L determine pe Isus să-L ispitească pe Dumnezeu. Este adevărat că Dumnezeu a promis protecţia îngerilor Săi, dar numai cu condiţia împlinirii voii Sale, ca în cazul lui Daniel şi al prietenilor lui. Din nou, Isus îi dă un răspuns hotărât apelând la Scriptu- ră şi declarând că porunca ne interzice să-L ispitim pe Dumnezeu (vers. 12). Datoria noastră este să respectăm limitele impuse de Dumnezeu şi să-L lăsăm pe El să Se ocupe de restul.

Să  reţinem  următoarele  patru  învăţături  biblice  despre  ispită:

(1) Nimeni nu este scutit de ispită; (2) când îngăduie să fim ispitiţi, Dumnezeu ne pune la dispoziţie şi harul de a rezista şi puterea de a birui; (3) ispitele nu vin mereu la fel; (4) nimeni nu este ispitit peste puterile lui (1 Corinteni 10:13).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.