Scriptura nu poate fi desfiinţată. (Ioan 10:35)
Este cunoscut faptul că în unele medii creştine, Vechiul Testament este considerat inferior Noului Testament, pe principiul că Hristos a întemeiat un legământ nou, iar tot ce ţine de vechiul legământ nu mai este valabil, deci nici nu este atât de important.Viziunea aceasta are însă o deficienţă majoră – nicăieri în Noul Testament nu se găseşte o afirmaţie în acest sens. Despre ce Scriptură spunea Isus că nu poate fi desfiinţată (Ioan 10:35)? Despre ce Scriptură spunea Pavel că este insuflată de Dumnezeu şi de folos creştinului (2 Timotei 3:16)? Ce Scriptură studiau iudeii din Bereea pentru a evalua mesajul lui Pavel (Faptele apostolilor 17:11)? Evident, Vechiul Testament!
Mai mult, după înviere, pe drumul spre Emaus, cu ce le-a demonstrat Isus ucenicilor că El este într-adevăr Mesia? „Isus i-a îndreptat pe ucenici către «Moise şi toţi prorocii». Aceasta a fost mărturia dată de Mântuitorul înviat cu privire la valoarea şi importanţa Scripturilor Vechiului Testament.” (TV, p. 287)
Planul lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor se poate înţelege la fel de bine şi din Vechiul, şi din Noul Testament. Argumentele pe care Pavel le foloseşte în epistolele sale sunt luate din cărţile vechi-testamentare. Apocalipsa este în strânsă legătură nu doar cu Daniel, ci şi cu alte cărţi profetice; simbolurile pe care le evocă se regăsesc şi în Ezechiel sau în Isaia, de aceea o interpretare corectă a profeţiilor apocaliptice este cea care porneşte de la simbolurile Vechiului Testament.
Respingerea Vechiului Testament duce la o viziune distorsionată despre Dumnezeu şi la o interpretare defectuoasă a profeţiilor. În ambele Testamente, este acelaşi Dumnezeu. Să ne însuşim acest mesaj şi să-l ducem şi celorlalţi!
Legătura strânsă dintre cele două Testamente se poate observa şi din faptul că unul dintre argumentele pentru care apocrifele vechi-testamentare sunt respinse din canonul biblic protestant este acela că nu există nicio citare a lor în Noul Testament, spre deosebire de celelalte cărţi ale Vechiului Testament.
Cristinel Sava, redactor, Editura Viaţă şi Sănătate