Din perspectiva veşniciei

Petru şi apostolii ceilalţi, drept răspuns, i-au zis: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni!” (Faptele apostolilor 5:29)

Isus a expus în mod clar principiul conform căruia atât Dumnezeu, cât şi cezarul – care întruchipează o autoritate omenească – trebuie să fie ascultaţi. Dar, atunci când cerinţele omului sunt în opoziţie cu cele ale Domnului, creştinul nu poate servi la doi stăpâni (Matei 6:24; Luca 16:13). Dumnezeu va fi recunoscut ca stăpân suveran. Petru exprimă cât se poate de clar acest principiu fundamental: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu decât de oameni.”

Dar ce să facem când poruncile lui Dumnezeu par a fi în conflict chiar cu ele însele? Ce trebuie să facă un tânăr căruia porunca îi spune să-şi cinstească părinţii (fie ei şi necredincioşi), dar, în acelaşi timp, conştiinţa îi cere să refuze cererile lor de a renunţa la credinţă? Ce să facă un părinte care se simte responsabil financiar pentru familia lui când conştiinţa îi cere să nu se prezinte în Sabat la muncă? Martin Luther extinde principiul expus de Petru şi afirmă în mod clar: „Când sunt în joc interese veşnice, Dumnezeu nu vrea ca omul să se supună omului.” (TV, p. 136)

Gândeşte-te azi la acele aspecte din viaţa ta în care ai dileme. Când nu ştii ce decizie să iei, ia în calcul nu doar consecinţele pentru prezent sau viitorul apropiat, ci analizează totul din perspectiva veşniciei.

La nici şase luni de la venirea la putere a lui Hitler (ianuarie 1933), prin manevre politice şi imixtiune, Führerul impune noi lideri pronazişti în bisericile din Germania. Printre cei care au atras atenţia asupra procesului de nazificare a bisericii s-a aflat tânărul pastor Dietrich Bonhoeffer care va pune bazele Bisericii Mărturisitoare (Bekennende Kirche) – o grupare ecleziastică ce a continuat susţinerea valorilor evanghelice. Datorită opoziţiei faţă de sistemul nazist, Dietrich Bonhoeffer a fost arestat în 1943 şi executat pe 9 aprilie 1945, cu 23 de zile înainte de capitularea Germaniei.

Marius Necula, pastor,Conferinţa Muntenia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.