La vârsta de 97 ani Vasile Tanasiiciuc continuă să fie un luptător biruitor în satul de baștină Prodănești, raionul Florești.
Luptele împotriva necazului și durerii au variat în funcție de vârsta luptătorului. După îmbolnăvirea gravă a mamei sale, micuțul Vasile a luptat de unul singur pentru o viață mai bună. Cineva îi oferise un dar pentru o altă luptă – Noul Testament. Mesajul din Noul Testament devenise un balsam vindecător și o armă de biruință asupra păcatului, atât pentru Vasile, cât și pentru cei șapte tovarăși de luptă din anii 1940.
Vasile, fiind înrolat în frontul patru al țărilor Baltice, devenise un sârguincios cititor al Noului Testament. Într-o zi generalul îl sfătui să găsească o Biblie pentru a însuși mai multe instrumente de luptă împotriva păcatului.
În urma studiului întregii Biblii, Vasile descoperise un adevăr despre ziua a șaptea –sabatul, sfințită de Dumnezeu ca zi de odihnă pentru întreaga omenire. Acest adevăr l-a motivat ca în anul 1946 să devină membru al bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea (AZȘ) prin scufundarea deplină în apa botezului. Viața-i devenise umplută de valoare spirituală.
În anul 1947 Maria Plașcovaia s-a căsătorit cu Vasile Tanasiiciuc. Noua familie a folosit armele dragostei și s-au bucurat de o viața plină de biruință asupra eului personal și asupra brutalității rudelor necredincioase.
Din mărturia familiei Tanasiiciuc s-a constatat că secretul fericirii și vieții longevive se datorează rugăciunii permanente și consacrării în slujire lui Dumnezeu. Slujirea și vizitarea bisericii AZȘ era și este o lege pentru această familie.
Ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a decorat pe Vasile cu ordinul de onoare, deoarece fusese participant la războiul mondial din anii 1940.
Ca conducător al bisericii AZȘ, Vasile s-a luptat și cu ideologia ateistă a partidului. După refuzul dânsului de a primi remunerări pentru un compromis cu partidul, i-au fost confiscate bunurile din gospodărie și 14 ani la rând a fost amendat pentru apartenența la biserica adventistă. Însă el a continuat să se lupte în rugăciune și să fie un biruitor în lupta sa cu descurajarea. Vasile era fericit pentru prigonire din cauza credinței în Domnul.
Adventiștii cred, că adevărurile Bibliei erau și sunt norma după care trebuie să fie probate toate celelalte adevăruri și dacă cerinţa statului vine în conflict cu porunca divină, atunci supunerea faţă de Dumnezeu este mai presus de cea omenească. În Scriptură stă scris: „Trebuie să ascultăm mai mult de Dumnezeu, decât de oameni” (Fapte 5, 29).
Familia Tanasiiciuc au fost slujitori ai Evangheliei în orașul Soroca, iar apoi a urmat Pogribeni, Tîrșiței, Brânzeni, Andreevca, Râbnița, Topalovo, Ștefănești, Domolojăni, Ciutulești, Flutura, Zagoreni, Prodănești.
În decursul a 70 de ani, trei sute de persoane s-au bucurat de apartenența lor la biserică AZȘ din Prodănești. Mulți dintre ei au devenit stâlpi ai credinței a comunității AZȘ №1 din Chișinău.
Adventiștii cred, că biserica este organizată pentru lucrarea de evanghelizare. Aşa cum s-a văzut în viaţa Învăţătorului, cel mai mare serviciu pe care biserica îl aduce lumii este acela de a fi pe deplin angajată în vestirea Evangheliei, de a „da mărturie tuturor neamurilor” (Mat. 24:14), împuternicită prin botezul Duhului Sfânt.
Întreaga omenire este cuprinsă în marea luptă dintre Hristos şi Satana, cu privire la caracterul lui Dumnezeu, legea Sa şi suveranitatea Sa asupra Universului. În cele din urmă Dumnezeul iubirii va fi îndreptăţit.
Așa dar, fiind mic, Vasile se lupta împotriva durerii mamei sale, ca apoi să urmeze lupta cu necredința în Dumnezeu, iar la vârsta de 97 de ani bunicul Vasile, împreună cu soția sa Maria, continuă să fie LUPTĂTORI ȘI BIRUITORI în Domnul.
Sfânta Scriptură spune: „Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi a sângelui, ci împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti” (Efes. 6:12) .
Conducătorul Departamentului Informație,
Bisericii AZȘ s. Prodănești,
Igor Gurin