Proiectul „Misiunea lui Avraam” a fost finalizat cu succes în Moldova

Știri Wednesday, 27 May 2020

Cum a început proiectul?

Proiectul de tineret „Misiunea lui Avraam” a fost lansat în orașul Bălți la începutul lunii septembrie, anul 2019. Primii care s-au pregătit și i-au întâlnit pe participanții acestui proiect au fost tinerii bisericii.

În prima sâmbătă a lunii septembrie, 8 tineri au fost prezentați în comunitatea „Maranata”. S-a făcut o rugăciune de binecuvântare. Tinerii au fost primiți de biserică cu mare dragoste. Au început imediat să vină donații pentru a sprijini acest proiect. Tinerii comunității au pregătit o masă festivă, iar seara au organizat turul orașului.

Echipa s-a pus imediat pe treabă: au ieșit în oraș cu ziare și cărți, au investigat zona, au căutat noi idei și au planificat activitatea pe următoarele nouă luni.

Care au fost dificultățile?

Sigur că au fost unele dificultăți. Cea mai mare dificultate a fost legată de legalizarea șederii tinerilor pe teritoriul Rep. Moldova. Prima problemă a constat în faptul că angajații Biroului Migrație și Azil nu puteau ajunge la un consens privind ocupația tinerilor, cineva afirma că șederea lor este în scop de muncă, altcineva avea altă părere. De această decizie depindea posibilitatea tinerilor de a-și începe activitatea înainte de finalizarea procesului de legalizare a șederii lor în țară. A doua problemă a constat în faptul că, pentru a primi permisiunea de ședere în Rep. Moldova, tinerii aveau nevoie de certificate de cazier judiciar, eliberate de către țările din care au venit (Rusia, Belarus, Ucraina, Tadjikistan). Pentru unii acest proces a durat trei luni. Ne-am rugat mult pentru rezolvarea acestor probleme, atât cu comunitatea noastră, cât și cu pastorii din întreaga țară. Se putea observa marea luptă dintre Dumnezeu și Satana. Prin aceste dificultăți, Domnul a făcut posibilă mărturia credinței noastre și mulți au aflat despre proiectul „Misiunea lui Avraam”. Credința tinerilor a devenit mai puternică, deoarece și Avraam a trecut prin diferite încercări. Lăudat să fie Domnul pentru că ne-a ajutat să rezolvăm aceste probleme (ulterior am aflat că atât directorul Biroului Migrație și Azil din or. Bălți, cât și asistentul acestuia, au fost arestați sub suspiciunea că au primit mită).

Konstantin Ivanovich, ați găsit ușor limbă comună cu tinerii?

În calitate de pastor, vreau să mulțumesc foarte mult lui Dumnezeu, părinților și comunităților care au crescut acești tineri minunați, pe care nu-i pot caracteriza decât prin cuvintele profetului Daniel:

„Înzestraţi cu înţelepciune în orice ramură a ştiinţei, cu minte ageră şi pricepere, în stare să slujească în casa împăratului…” (Daniel 1,4)

Încă de la începutul proiectului am avut încredere reciprocă. Tinerii au primit cu mult respect toate sfaturile, cerințele și mustrările adresate lor. Pe de altă parte, m-am bucurat să aud sugestiile și ideile lor cu privire la slujirea noastră.

Eu și soția mea, Diana, credem că Dumnezeu ne-a trimis încă 8 copii, dintre care unul, din motive întemeiate, a părăsit proiectul. Am învățat să trăim îngrijorându-ne și îngrijindu-ne unul de celălalt. Bucuriile lor erau bucuriile noastre și lacrimile lor erau lacrimile noastre.

Ce impact a avut proiectul asupra comunității locale?

Imediat ce tinerii au sosit în Bălți, am simțit o renaștere în viața spirituală a comunității. Frații și surorile au început să urmărească cu mare interes activitățile tinerilor, să-i sprijine și să se implice activ în slujirea lor. A avut loc o renaștere în toată biserica, în toate departamentele. Am ajuns la concluzia că tinerii activi pot avea un impact destul de puternic asupra persoanelor în vârstă, motivându-i să se implice în slujire.

Ce ați reușit să faceți pentru oraș, ce proiecte au fost realizate?

În timpul acestui proiect, tinerii au participat la multe proiecte pentru oraș. Unele dintre proiectele implementate au făcut parte din planul comunității, în timp ce altele au fost ideile tinerilor din echipă. Voi vorbi despre unele dintre ele.

Primul a fost proiectul pentru copii „Țara prieteniei”, care a adunat peste 130 de copii, plus părinții acestora. Acesta s-a desfășurat în apropierea unei școli din oraș. Fiecare copil a fost invitat ulterior la întâlnirile care au fost organizate în incinta bisericii. Aproximativ 30 de copii au răspuns afirmativ și au început să vină la întâlnirile proiectului „Țara prieteniei”, în timp ce unii părinți își însoțeau copiii și urmăreau cu atenție cum decurg lecțiile. Cu mult zel și creativitate, împreună cu tinerii din comunitate, participanții s-au pregătit și au luat parte la acest proiect. Pe 4 ianuarie a avut loc un program solemn de Crăciun, la care au fost invitați 200 de copii și părinții acestora. După acest program, unii părinți, împreună cu copiii lor, au decis să se alăture proiectului „Țara prieteniei”. Datorită acestui proiect, de Ziua Exploratorului, care a avut loc în luna ianuarie, 10 copii au devenit membri ai Clubului Exploratorilor. Din cauza introducerii regimului de carantină, în timpul pandemiei de coronavirus s-a decis ca slujirea exploratorilor să continue on-line, printr-o serie de programe video create special pentru ei. Acest lucru a fost realizat cu succes. Astăzi, nu doar în Bălți și Moldova, ci și în alte țări ale lumii, aceste programe sunt urmărite de copii.

Începând cu Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, tinerii s-au implicat în proiectul „O mână de ajutor”. Ei au distribuit pachete cu mâncare gătită vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități. Ulterior, au început să viziteze regulat acești oameni și să vorbească cu ei despre Dumnezeu. Astăzi, acești bunici, care i-au îndrăgit pe tineri, îi așteaptă cu nerăbdare. Tinerii au fost, de asemenea, foarte implicați în distribuirea hainelor pentru cei nevoiași. În timpul pandemiei de coronavirus, această experiență i-a ajutat să se alăture proiectului #BUMERANGUL DE AJUTOR – proiect menit să ajute persoanele nevoiașe cu produse alimentare. Tinerii au fost primii care s-au oferit voluntari să meargă și să ajute, respectând toate măsurile de siguranță. Pachetele cu produse alimentare au ajuns în peste 300 de case și apartamente.

În noiembrie, a fost lansat proiectul pentru tineri – „High Level”. Acest proiect a reunit tinerii bisericii și prietenii lor în discuții despre problemele actuale ale tinerilor, în vizionarea filmelor motivaționale și în jocuri de societate. Toate întâlnirile au fost concepute astfel încât să ajute tinerii să construiască noi relații cu semenii și cu Dumnezeu. Prietenii noștri veneau cu plăcere la aceste întâlniri și chiar își invitau prietenii și cunoscuții. Din februarie, participanții proiectului „Misiunea lui Avraam” au început să le ofere tinerilor lecții biblice. Acum lecțiile biblice sunt ținute în aplicațiile Zoom, Viber. Credem că echipa va putea finisa această programă și tinerii vor face un legământ cu Dumnezeu prin botezul cu apă.

În timpul pandemiei de coronavirus, tinerilor le-a venit ideea să creeze un canal de YouTube pentru tineri, numit „For You”. Acest canal cuprinde rubricile: „ObodryaYou”, „s Lyubov’You”, „PodumaYou”, „UdivlyaYou” și „PokushaYou”. În fiecare zi au avut loc discuții și filmări video, planificându-se atât implicarea tinerilor din biserică, cât și din afară. Mulți tineri și-au manifestat interesul pentru noul canal creștin de YouTube. Sperăm ca tinerii comunității locale să continue aceste proiecte.

Ce spune comunitatea despre acest proiect?

Irina Țiganaș, conducător al Departamentului Copii:

„Tinerii au fost un exemplu pentru comunitate, motivându-i și pe alții să slujească. Au fost activi, creativi și receptivi. Toți știm că a sluji copiilor (celor mici) nu este atât de ușor și unii participanți se temeau că nu vor face față. Dar, dând dovadă de curaj, tinerii au depășit toate dificultățile și s-au descurcat de minune. Faptul că copiii noștri i-au îndrăgit este rezultatul dedicării lor pentru acest proiect.”

Lisovoi Cristina:

„Proiectul „Misiunea lui Avraam” a devenit o binecuvântare incontestabilă a lui Dumnezeu pentru comunitatea noastră, reinițializând complet viața întregii biserici și a fiecărui membru în parte.

Acești tineri și-au lăsat casele lor și au venit la noi cu un bagaj enorm de energie, inspirație și idei noi. Ei au început o mulțime de proiecte care sperăm că vor continua și în viitorul apropiat!

Rezultatul slujirii lor este deja vizibil. Mulți tineri din comunitatea locală au reușit să descopere noi talente pe care le pot folosi în slujire. Tot mai mulți oameni din or. Bălți află despre adevărul lui Dumnezeu datorită proiectelor pe care acești tineri le-au început. Sfera lor de influență nu se limitează doar la orașul nostru, ci se extinde rapid.

Fiecare din acești tineri a adus o contribuție unică la viața bisericii și la viața fiecăruia dintre noi.

Aceste nouă luni de activitate ale proiectului „Misiunea lui Avraam” au devenit pentru noi un miracol și un exemplu clar al modului în care Dumnezeu lucrează prin copiii Săi în această lume. Cred că experiența trăită de noi și de echipa „Misiunea lui Avraam”, împreună cu Dumnezeu, va fi imprimată în inimile și mințile noastre încă mulți ani și va da roade.

Personal, acest proiect mi-a permis să-mi revizualizez viața și relația cu Dumnezeu și să iau decizii foarte importante.

Sunt sigură că eforturile acestor tineri nu vor trece neobservate și vor continua să aducă rezultate peste tot.”

Ivaniuc Aurica, conducător al Departamentului Școala de Sabat, biserica „Maranata”:

„Cine va petrece activitatea? Cine va distribui produsele? Cine se va ocupa cu copiii? Cine va filma videoclipul? Cine va lăuda pe Domnul? Ei au fost primii care s-au oferit voluntari de fiecare dată. Ne vor lipsi. Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest proiect.”

Burac Julieta, instructor de exploratori, Clubul „Ghedeon”:

„De când a venit echipa proiectului „Misiunea lui Avraam”, multe s-au schimbat în comunitatea noastră. Inițial, înainte de sosirea tinerilor, noi nu știam la ce să ne așteptăm, la cine să ne așteptăm, la ce vom putea face ca echipă și dacă vom reuși să devenim o echipă. Timpul a trecut, noi ne-am cunoscut reciproc, am participat la multe proiecte împreună. Acești 7 tineri au inspirat întreaga biserică, au inspirat tinerii comunității. Datorită sârguinței lor, nu a fost nici o zi în care să nu ne întâlnim. Datorită fiecăruia dintre ei, am început să dedicăm mai mult timp lui Dumnezeu, am devenit o echipă prin care Domnul a atins inimile multora, în special cele ale tinerilor noștri. Pentru acești tineri a fost o provocare să plece de acasă fără să știe unde vor ajunge, iar pentru noi a fost o provocare să-i primim. Eu cred că proiectul „Misiunea lui Avraam” motivează tinerii și le oferă încredere în propriile abilități, ajutându-i să-i aducă pe oameni la Dumnezeu și să devină statornici în credință. Acești 7 tineri ne-au învățat multe: să nu ne fie frică să ne exprimăm părerea; să nu disperăm dacă ceva nu merge bine; să împărtășim cu Dumnezeu toate greutățile și dorințele noastre; să nu ne fie frică să mergem înainte, pentru că Dumnezeu acționează la timpul potrivit; să înaintăm în pofida tuturor obstacolelor; să fim lideri. Sunt recunoscătoare lui Dumnezeu că ne-a trimis anume acești tineri, pentru că acesta a fost primul pas pentru a ne arăta că imposibilul este posibil dacă Dumnezeu este cu noi.”

Iurceac Vitalie, conducător al Departamentului Tineret, comunitatea „Maranata”:

„Cred că „Misiunea lui Avraam” este un proiect care oferă o mulțime de oportunități tinerilor, îi ajută să își dedice viața lui Dumnezeu, să descopere noi metode de slujire și să-și identifice darurile spirituale necunoscute anterior.

Misionarii proiectului „Misiunea lui Avraam”, din orașul Bălți, au depus o muncă enormă.

Ei s-au implicat în toate tipurile de slujire din biserică, susținând activ tinerii comunității și au creat, de asemenea, noi domenii de slujire. O binecuvântare deosebită pentru biserică a fost slujirea lor în timpul pandemiei de coronavirus. Din cauza regimului de autoizolare, activitatea de bază a bisericii a fost stopată, iar tinerii misionari au devenit nucleul echipei care a făcut posibil transferul activităților bisericii în mediul on-line. Comunitatea a păstrat astfel legătura cu membrii săi prin intermediul Serviciilor Divine on-line și a diverselor videoclipuri, iar cu exploratorii – prin intermediul lecțiilor on-line. Datorită acestor tineri, în biserică a fost o atmosferă veselă și plină de viață!”

Hristiuc Roman, conducător al Clubului Exploratorilor:

„Fie sunt foarte dedicați, fie au nevoie de bani pentru studii, fie sunt obosiți de realitatea din jur și încearcă să se realizeze prin intermediul acestui proiect – acesta a fost primul gând când i-am văzut pe acești tineri și am aflat de proiectul „Misiunea lui Avraam”. Mai târziu, s-a dovedit că am avut dreptate – ei sunt cu adevărat dedicați, au nevoie de sponsori și își doresc schimbări! Această misiune nu a fost ușoară pentru toți, dar fiecare a simțit ceea ce a simțit și Avraam la vremea lui: mergi undeva și fă ceva! Într-un final, atât copiii, cât și Biserica au primit binecuvântări și experiențe deosebite care nu vor fi niciodată uitate! Tinerii sunt foarte creativi și persistenți, sper că au găsit ceea ce căutau și au obținut ceea ce își doreau! Mulțumiri deosebite din partea Departamentului Exploratori al bisericii „Maranata”, datorită lor am făcut ceea ce nu am fi făcut niciodată pe cont propriu! Va fi greu fără voi… nu vă vom uita niciodată! Nu vă opriți aici, sunteți în stare de mai mult!”

Departamentul Comunicare, comunitatea „Maranata”, or. Bălți

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.