Fiecare părinte dorește să aibă copii bine educați care să își manifeste corect emoțiile și să aibă o relațiile pozitivă cu cei din jur. Două cluburi „Explorator” din Chișinău au avut posibilitatea să îi învețe aceste lucruri pe copii.
Atât pentru instructori cât și pentru copii s-a desfășurat programul „Lecții de bunătate”, în data de 27 octombrie în incinta comunității nr. 2 din Chișinău. La eveniment a participat un specialist în lucrul cu cei mici, venit de la Bender. Tema de bază a întâlnirii a fost: care este atitudinea potrivită față de invalizi și cum îi putem ajuta în situația lor. Prezentatorul era o persoană care se afla într-un scaun cu rotile. El a reușit ca nimeni altul să spună despre modul în care trebuie să ne raportăm la cei care sunt altfel decât noi.
Adolescenții au fost împărțiți în două grupe de vârstă. Fiecare grupă a avut activități specifice. Copiilor li s-a arătat cum ar trebui să se comporte cu persoanele cu dizabilități.
„Scopul principal nu este acela de a le asigura confort material, ci a le oferi ajutor pentru a căpăta încredere în viață și a le oferi posibilitatea de a se dezvolta” – aceasta a fost lecția pe care copiii a trebui să o învețe.
După ce s-a desfășurat această lecție de bunătate, unul dintre cluburi a decis să pună în practică cele învățate și, la câteva zile, a vizitat împreună cu instructorii un spital pentru copii.
Au pregătit un program frumos și gustări pentru copii. Cel mai important cadou a fost un cărucior pentru invalizi pe care copiii l-au oferit spitalului. Medicul șef a fost foarte bucuros pentru cadoul neașteptat pentru că era lucrul de care aveau cea mai mare nevoie copiii și personalul medical.
Pe lângă faptul că a fost prezentat programul și le-au fost oferite gustări, personalul medical și toți angajații spitalului au primit cărți despre speranță și ziarul „Comoara ascunsă”, iar copiilor le-au fost oferite cărți creștine și de colorat potrivite vârstei lor.
Astfel au fost puse în practică ideile pe car le-au auzit prezentate teoretic: „Oamenilor cu nevoi speciale trebuie să li se arate că sunt importanți, că este nevoie de ei, că ei pot face ceva. Trebuie să li se clădească încrederea că se pot dezvolta și că pot fi membrii activi ai societății”. Aceasta este ceea ce au făcut membrii clubului „Explorator” din comunitatea nr. 2, Chișinău.
Departamentul Informații al comunității „Maranata”, or. Chișinău