Cu ocazia sărbătorii Zilei Internaționale a Copilului, în zilele de 21 și 22 noiembrie Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din or. Tiraspol a organizat un program pentru adolescenții care învață în școala-internat pentru copiii cu deficiențe de auz din oraș. Data de 20 noiembrie a fost decretată de ONU ca Ziua Internațională a Copilului. Aceasta este ziua fraternității mondiale și a înțelegerii reciproce a copiilor, dedicată activităților care vizează asigurarea bunăstării copiilor în această lume. Mai mult de atât, a treia joi din noiembrie a fost desemnată ca fiind Ziua Internațională a Renunțării la Fumat.
Evenimentele organizate în aceste zile au pus accentul pe profilaxia dependenței de nicotină, a renunțării la obiceiul dăunător al fumatului, precum și formarea unor obiceiuri benefice sănătății.
Întâlnirile s-au caracterizat printr-o comunicare vie între elevi și voluntari, care au dat curs discuțiilor prin întrebările puse. Copiii au fost entuziasmați să găsească singuri răspunsurile. Cei care aveau deficiențe de auz au beneficiat de traducere prin gesturi. A rezultat un dialog interesant, cu posibilitatea ca voluntarii să se cunoască cu toți copiii. Informația prezentată era completată prin prezentări ilustrative în care eroii erau animale, fapt care a produs zâmbete și voie bună.
Studiile relevă faptul că majoritatea fumătorilor au început această practică la vârsta adolescenței. De aceea în cadrul discuțiilor au fost dezbătute cauzele care au dus la începutul practicii fumatului și propuse căi de a face față situației fără a recurge la țigări. De mare folos le-a fost tinerilor recomandările de comportament în mijlocul semenilor de aceeași vârstă.
O impresie deosebită a fost produsă de pozele plămânilor fumătorilor; precum și a altor anomalii din organismul fumătorilor. Iar țigara gonflabilă a stârnit un mare interes, ca și conținutul fumului de țigară, imprimat pe ea. Copiii și-au exprimat uimirea și repulsia la aflarea unor componente ale fumului de țigară și a efectelor acestora.
La încheiere copiii au vizionat unele clipuri video pozitive, care au adus bună dispoziție și au motivat spectatorii pentru ajutor, iertare și binefacere. Copiii și pedagogii au fost foarte mulțumiți când au primit mici cadouri, plecând de la întâlnire cu o dispoziție bună.
Echipa voluntarilor a primit invitație și pentru alte evenimente cu titlul „Sănătate pentru societatea în care trăim”.
Departamentul informații, Natalia Beleavschi.