În data de 28 noiembrie membrii comunității Adventiste din Tiraspol au organizat o „Expoziție de sănătate” pentru persoanele cu deficiențe de auz, în incinta casei de cultură. Acest eveniment a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor invalide care se sărbătorește în data de 3 decembrie.
În lume aproximativ un miliard de persoane suferă de un anumit grad de invaliditate, ceea ce reprezintă 15 % din toată populația globului. În prezent sunt 650 de milioane de persoane care au deficiențe de auz, ceea ce înseamnă că fiecare al nouălea locuitor al planetei are astfel de probleme. Toți aceștia se confruntă cu diferite obstacole care îi împiedică să participe activ și echitabil în viața societății. Conform datelor oferite de ONU persoanele din această categorie alcătuiesc majoritatea populației sărace a lumii.
De aceea, o grupă mică de voluntari au organizat și prezentat „Expoziția de sănătate” special pentru această categorie de oameni din or. Tiraspol. Este pentru prima dată când este organizat un astfel de eveniment pentru grupa celor cu deficiențe de auz și pentru prima dată, o organizație publică desfășoară un astfel de eveniment la inițiativa adventiștilor de ziua a șaptea. Oamenii au venit curioși și neîncrezători fără a ști ce se va întâmpla cu ei. 22 de persoane au venit mânate de curiozitate. Câțiva au venit din orașul apropiat, din Bender. Încet, încet ei au început să se deschidă, privirile lor au început să arate interes, apoi au îndrăznit chiar să pună întrebări.
Persoanele cu probleme de auz comunică prin limbajul semnelor de aceea un traducător cu experiență a transmis voluntarilor tot ceea ce spuneau ei. Toți cei prezenți erau interesați despre modul în care își pot recăpăta sănătatea, folosind doar mijloace naturale.
Alimentația sănătoasă a primit o atenție deosebită – majoritatea întrebărilor fiind pe această temă. Fața de masă pe care erau așezate produsele în ordine și pahare cu apă a captat atenția. Pentru a fi cât mai clar, alimentele au fost așezate conform celor trei mese principale ale zilei iar paharele cu apă au fost așezate conform modului în care trebuie să fie băute pentru ca fiecare să poată atinge și memora ce și în ce ordine trebuie să fie inclus în alimentație. Oamenii veneau și puneau întrebări, primeau sfaturi și se bucurau de informațiile aflate.
Cei prezenți la eveniment s-au bucurat de faptul că pot face economii dacă nu mai consumă produse nesănătoase ci se hrănesc corect, gustos și sănătos. Cei 22 de participanți cu deficiențe de auz au făcut cunoștință și cu cele 8 principii ale sănătății. Din păcate sunt foarte puțini dintre ei care pot să citească iar multe dintre cărți le sunt inaccesibile datorită limitărilor lor. A fost necesar să se explice lucruri importante pe degete, așa cum se spune, în sensul literal. De asemenea cei prezenți au meditat la noțiunile de bine, rău, iertare, gânduri, fapte, obiceiuri și la caracterul pe care ni-l formăm și care ne influențează modul în care ne simțim.
Vizitatorii au fost foarte încântați de gimnastică, au făcut exerciții, au zâmbit apoi li s-a explicat beneficul mișcării fizice și chiar au primit o temă pentru acasă.
La încheiere au fost făcute măsurători: cei care au dorit s-au cântărit și le-a fost măsurată tensiunea arterială, procentul de grăsime din organism după care fiecare a primit o recomandare și un sfat bun. Atât oaspeții cât și gazdele au fost mulțumiți și au petrecut un timp plăcut și folositor pentru sănătate. Gazdele ospitaliere ne-au invitat să mai venim.
Departamentul Informații al comunității, Beleavskaia Natalia