În Moldova a fost organizată conferința pentru părinți intitulată „Ne protejăm copiii”

Știri Sunday, 12 November 2017

În perioada 3 – 5 noiembrie 2017 a avut loc la Chișinău școala liderilor pentru responsabilii Departamentului Copii, fiind prima întâlnire de acest fel organizată în țara noastră. Conducătorii grupelor de la Școala de Sabat a copiilor și-au însușit cel de al patrulea modul al programului „Ne protejăm copiii!” Zeci de instructori ai Școlii de Sabat pentru copii s-au adunat pentru perfecționare și schimb de experiență.

  1. Chișinău, Moldova, 5 noiembrie 2017

Cum să avem copii sănătoși? Cum să dezvoltăm în caracterele lor bunătatea și dragostea, dorința de a-i ajuta pe ce din jur? Cum să evităm abuzul asupra copiilor? Cum să acționăm atunci când copiii ne sunt înjosiți? 72 de conducători ai Departamentului Copii din toată Moldova s-au adunat pentru a găsi răspuns la aceste întrebări.

Vorbitorul principal a fost Jana Caminschi, conducătorul Departamentului Copii din cadrul Diviziunii Euro-Asia. Ea a prezentat într-un mod accesibil și convingător principiile practice de bază ale evitării abuzului asupra copiilor și modul în care ele pot fi puse în aplicare. Împărtășind din experiența bogată pe care o are ca mamă și bunică, Jana Alexandrovna a explicat modul în care poate fi înțeleasă lumea copiilor, nevoile lor și caracteristicile vârstei lor.

Programul cu privire la fortificarea sănătății copiilor, „Viață plină de sărbătoare”, a fost prezentat de pastorul Belîi Dmitrii, specialist în domeniul sănătății publice.

Despre cât de importantă este implicarea în diferitele activități ale bisericii, în acțiunile sociale și de binefacere pentru dezvoltarea moral-spirituală a copiilor a vorbit Svetlana Belîi, conducătorul Departamentului Copii în cadrul Uniunii de Biserici din Moldova. Ea a adus multe exemple relevante din activitatea copiilor desfășurată în bisericile din țara noastră. De asemenea au fost prezentate noile lecții de studiu al Bibliei, pregătite special pentru copii. Lecțiile pentru copii și adolescenți pot fi găsite în format electronic pe siteul www.SolaScriptura.md.

O altă parte a programului de instruire a conducătorilor Departamentului Copii a fost conferința pentru părinți, la care au putut participa toți părinții care doreau acest lucru. De un interes deosebit s-a bucurat seminarul intitulat „Cum să acționezi atunci când copiii sunt înjosiți sau când ei înjosesc pe ceilalți?”, care a fost prezentat de către Rodica Rudei, psiholog creștin. Răspunsurile pe care le-a oferit părinților cu privire la problemele de educație, relații și comportament au fost concrete, utile și practice.

Cea de a treia zi a programului de învățare a început cu un cuvânt din partea președintelui Uniunii din Moldova a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Grubîi Valentin Ivanovici. El a prezentat provocările societății contemporane care amenință familia și a arătat modul în care principiile bazate pe Biblie pot apăra familia și copiii.

Svetlana Rusnac, din Bender, a prezentat o lecție deschisă de studiere a Bibliei. După aceea a împărtășit celor prezenți secretele organizării unei lecții, ale amenajării sălii și ale pregătirii materialelor. Trebuie să menționăm faptul că clasa de copii din Bender a primit premiul cel mare pentru cea mai frumoasă amenajare a sălii – un flanelograf.

Anna Postolachi a predat un atelier de lucru manual. Lilia Marușeac, conducător al Departamentului Copii, împreună cu copiii din Chișinău au înfrumusețat programul prin cântece interpretate la diferite instrumente și prin desene.

În încheierea programului de învățare toți participanții care au răspuns la întrebările din testului final au primit certificate și materiale necesare pregătirii lecțiilor.

Inspirați de seminare și de experiențele colegilor, conducătorii Departamentului Copii ai comunităților adventiste din Moldova s-au despărțiți copleșiți de gândul: cum să ne folosim cunoștințele și talentele pentru a-i apăra pe copii și a-i ajuta să fie mântuiți.

Departamentul Informații al UBM

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.