CARE AR TREBUI SĂ FIE DEPRINDERILE CREȘTINULUI VERITABIL?

Predici și articole Monday, 16 October 2017

Ce este creștinismul? O religie, o credință, un punct de vedere, un stil de viață. O învățătură. Nu degeaba Isus Hristos era numit Învățătorul. Înseamnă că creștinismul nu este pur și simplu ceva în care trebuie să crezi, ci este ceva ce trebuie să înveți. Vei greși însă dacă te vei gândi că vorbim aici despre doctrine. Haideți să vedem ce a vrut să ne învețe Marele Învățător.

Să iubim

Conform cuvintelor lui Isus aceasta este cea mai importantă disciplină (Matei 22:37).  Dar cum putem să învățăm să iubim? „Este o regulă foarte clară valabilă pentru toți: nu pierdeți vremea gândindu-vă dacă vă iubiți aproapele; acționați ca și cum l-ați iubi” – a scris filosoful creștin Clive S. Lewis. Învățați să faceți binele, să vedeți problemele celor din jur, să ajutați, să iubiți nu cu vorba, ci cu fapta.

Să credem

Cea mai mare parte a greșelilor pe care le facem în viață se datorează credinței insuficiente. Eu chiar aș spune că păcatul este o boală cauzată de deficitul vitaminei „credință”. Începutul ei se regăsește în Eden atunci când Adam și Eva s-au îndoit de faptul că Dumnezeu le vrea doar binele și se continuă până astăzi. Credința este încredere în Dumnezeu. Este încrederea în faptul că El te iubește, dorește ceea ce este cel mai bine pentru tine și va face tot ceea ce este necesar pentru aceasta chiar și imposibilul (conform părerii tale).

Să iertăm

Este una dintre cele mai grele discipline dar este obligatoriu să ne-o însușim: „Și, când staţi în picioare de vă rugaţi, să iertaţi orice aveţi împotriva cuiva, pentru ca şi Tatăl vostru care este în ceruri să vă ierte greşelile voastre (Marcu 11:25). A ierta nu înseamnă a fi de acord cu o faptă rea ci înseamnă a reda încrederea, a oferi a doua șansă. Poate că este astfel dar nu este obligatoriu să fie mereu așa. A ierta înseamnă a înceta să mai judecăm și să urâm. După cum spunea eroul unui film: „Să ierți durează numai o clipă, dar ura este pentru toată viața”.

Să nu fim egoiști

Atunci Isus a zis ucenicilor Săi: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze” (Matei 16:24). A te lepăda de tine însuți înseamnă a renunța la egoism, la împlinirea dorințelor tale păcătoase în favoarea voinței lui Dumnezeu. A merge după Hristos înseamnă a acționa așa cum a acționat El.

Să comunicăm cu Dumnezeu

S-au spus deja multe despre rugăciune. Aș vrea să mai adaug doar faptul că nu sunt importante doar sinceritatea și credința, ci și perseverența. Pentru început nu va fi ușor să găsești în fiecare zi un loc și timp pentru a sta în singurătate cu Dumnezeu. Dar numai rugăciunea te va ajuta să însușești toate celelalte lecții. Fără ea va fi imposibil!

Anastasia Pacina

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.