Sulurile de plumb, vechi de 2000 de ani, susțin autenticitatea Evangheliilor

Predici și articole Friday, 24 February 2017

În universitatea britanică din Surrey s-a demonstrat autenticitatea unor tăblițe de plumb, vechi de 2000 de ani, unite într-o carte, care au fost găsite în anul 2008 în una din peșterile Iordaniei. În această carte veche este prezentat portretul lui Isus Hristos și un text în limba veche evreiască.

Artefactul istoric este format din câteva tăblițe din plumb, legate între ele cu o sârmă. În textul gravat pe suprafața metalului se spune că învățătura lui Hristos nu a fost o religie nouă, ci o reînviorare a vechii religii iudaice. Pe paginile acestei cărți vechi sunt menționați și apostolii Ioan, Petru și Iacov.

Cercetătorii au încercat aproape opt ani să stabilească autenticitatea cărții. Mult timp a fost socotită ca fiind o contrafacere. Răspunsul final l-au dat cercetătorii britanici Chris Jaynes și Roger Webb, care au supus documentul unei analize chimice. Conform unor date, vechimea cărții este de 1800-2000 de ani. Adică avem o scriere unică, cea mai veche care se referă atât la crezul creștin cât și la cel iudaic, menționează publicația Mirror.

Folosind metoda analizei cu ajutorul izotopilor, cercetătorii au stabilit că compoziția aliajului de la baza tăblițelor din care este formată cartea este identic cu cel al plăcilor de plumb din Roma Veche, găsite în Dorset. Conform anunțului făcut de RIA Novosti, experții consideră că în acest fel a fost confirmată nu doar Evanghelia, ci și alte texte despre comunitatea creștină timpuri din secolele I-II ale erei noastre.

Sursa: pravoslavie. ru

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.