Zăpada – scrisoare venită din cer

Predici și articole Friday, 24 February 2017

Lucruri interesante despre fulgii de nea

Zăpada: apă înghețată care, privită la microscop, se aseamănă cu bijuteriile de lux, a stârnit interesul și uimirea oamenilor de multă vreme. Încă din 1635 filosoful francez René Descartes scria că fulgii de nea se aseamănă cu trandafirii, crinii și roticelele cu șase zimți. Matematicianul a fost în mod special uimit de faptul că în centrul fulgilor se găsește „un minuscul punct alb, parcă punctul pentru vârful unui compas pentru a-i delimita circumferința”.  Astronomul german din secolul al VII-lea, Johannes Kepler, în tratatul său „Darul de Anul Nou. Despre fulgii de nea hexagonali”, a explicat forma cristalelor ca fiind create de voința divină.

Zăpada funcționează ca termoizolator. Animalele sălbatice se adăpostesc în zăpadă de gerurile puternice. „Plăpumioara” moale protejează și rădăcinile plantelor de îngheț, dar și viețuitoarele care hibernează în timpul iernii.

Chiar și cu ochiul liber se poate observa faptul că nu există doi fulgi de nea identici. Se presupune că într-un metru cub de zăpadă s-ar afla 350 de milioane de fulgi, fiecare dintre ei fiind diferit de ceilalți.

Nu există fulgi de nea pentagonali sau septagonali. Toți au formă hexagonală (chiar dacă pictorii sovietici au fost obligați să reprezinte și fulgi pentagonali).

Fizicianul japonez Ukichiro Nakaya a numit zăpada „scrisoare din cer, scrisă cu hieroglife indescifrabile”. El a fost primul care a făcut o clasificare a fulgilor de nea. Cu numele lui a fost denumit singurul muzeu al zăpezii care există în lume, pe insula Hokkaido.

În penultima duminică a lunii Ianuarie este sărbătorită Ziua internațională a zăpezii.

Fiecare dintre noi cunoaște faptul că un fulg de nea este aproape imponderabil (lipsit de greutate): este suficient să întindem mâna pentru a ne cădea în palmă. Un fulg de zăpadă obișnuit cântărește aproximativ 1 mg (foarte rar aceștia cântăresc 2-3 mg). Există însă și excepții. Cei mai mari fulgi de nea au căzut la Moscova în data de 30 Aprilie 1944. Când cădeau în palmă o acopereau aproape în întregime și erau asemănători penelor de struț.

Uneori ninge cu fulgi colorați. Acest lucru se datorează prafului sau altor reziduuri care ajung în norii din care provin precipitațiile. De cele mai multe ori gama de culori cuprinde galben, gri, roz și bordo.

Conform specialiștilor în domeniu, ceea ce dă fulgilor forma de cristal este legătura foarte strânsă care există între moleculele de apă, asemănătoare zalelor unui lanț. Mai mult de atât, datorită raportului diferit de căldură și umiditate,  întâlnit de cristalele care ar trebui să fie, în principiu, identice, acestea iau formă diferită.

Dacă zăpada este scrisoare trimisă din cer, ce scrie în ea? Cred că ea ar trebui să ne reamintească faptul că așa cum nu sunt doi fulgi de nea identici, tot așa nu sunt, și nu ar trebui să fie, doi oameni identici. Că, străbătând o cale lungă și grea, ne transformăm în ceva extraordinar.

Material preluat de pe site-ul mir-biblii.ru

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.