O zi plină de muzică

Cântau o cântare nouă şi ziceau: „Vrednic eşti Tu să iei cartea şi să-i rupi peceţile, căci ai fost junghiat şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam!” (Apocalipsa 5:9)

Când ascultăm o simfonie, un coral sau orice altă muzică solemnă care ne transpune parcă în altă lume, avem impresia că nimic nu poate fi mai frumos. Combinaţia armonioasă a vocilor, a instrumentelor sau a ambelor categorii creează uneori momente care îţi dau furnicături pe şira spinării.

Este interesant însă că armonia pe care o percepem într-o piesă muzicală oarecare nu e dată de acele câteva note scrise pe partitură, cântate toate o dată. Niciun sunet nu e simplu, compus dintr-o singură frecvenţă. Fiecare sunet este, de fapt, o serie armonică, adică o serie de frecvenţe. Ceea ce distingem noi este frecvenţa fundamentală, însă sunetul este compus din numeroase alte frecvenţe parţiale. Aparatura acustică a distins cel puţin 32 de astfel de frecvenţe parţiale, întinse pe 5 octave. Cu alte cuvinte, când cântăm un sunet, vibraţiile corzilor vocale produc alte 32 de sunete mai puţin intense, care completează sunetul principal şi-l fac frumos, cald.

Multiplicaţi numărul de mai sus cu numărul instrumentelor dintr-o orchestră sau cu numărul vocilor dintr-un cor! Ajungem la cifre inimaginabile! De aceea, cu cât numărul de instrumente sau de corişti este mai mare, piesa respectivă este mai impresionantă.

Şi acum gândiţi-vă cum va fi în ceruri, când „de zece mii de ori zece mii şi mii de mii de voci se unesc pentru a înălţa coruri măreţe de laudă” (TV, p. 556)! Va fi ceva nemaiauzit. Toţi cei mântuiţi vor cânta împreună cu îngerii în cinstea Aceluia care i-a salvat. Cântecul lor va fi inspirat de dragostea Sa infinită, exprimată prin jertfa de pe Golgota. „Fluturând ramuri de palmieri, ei izbucnesc într-un cântec de laudă clar, plăcut şi armonios. Toate vocile se unesc în acest cântec până când imnul de triumf răsună prin bolţile cerului.” (Idem, p. 534)

De-abia aştept acest moment! Tu nu?

Oratoriul Mesia, de Georg Friedrich Händel, care cuprinde faimosul cor Aleluia, a fost scris în numai 24 de zile (22 august – 14 septembrie 1741).

Cristinel Sava, redactor, Editura Viaţă şi Sănătate

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.