Închisoarea ca o… binecuvântare

IMG_3021 (Copy)
Pentru  Alexandru Ipati, deţinut la penitenciarul nr. 9 Pruncul, ziua de 23 septembrie 2013 este „cea mai frumoasă şi cea mai aşteptată zi din viaţă”, după cum a mărturisit el însuşi. În această zi Alexandru a mărturisit  public despre  credinţa sa în Dumnezeu şi a fost botezat prin scufundare deplină de către pastorul-capelan Vasile Gârleanu.

La asemenea  evenimente în penitenciar se aud huiduieli şi fluierături de  dezaprobare din partea deţinuţilor buluciţi pe la ferestrele camerelor sau stând la o depărtare  apreciabilă în  curte.  N-a fost o excepţie şi acum, însă huiduielile şi fluierăturile nu au oprit  calea  tânărului Alexandru spre  apa botezului şi, prin ea, spre  Cer.

În faţa a  sute de martori Alexandru a  fost examinat public în punctele principale   ale credinţei biblice, inclusiv  cele 10 porunci din Exod,  20:2-17   care  conţin şi îndemnul divin de a respecta  Ziua Sabatului. La multele întrebări adresate  de către pastorul  Dumitru Juravliov  el răspundea  clar şi răspicat: DA. Vădit emoţionat de prezenţa unui număr impunător de  fraţi şi surori care  au venit  să se bucure împreună  cu el, Alexandru a mărturisit că nu s-a aşteptat la o sărbătoare atât de frumoasă în cinstea lui. „Numai Dumnezeu putea să-mi facă o surpriză atât de minunată! Eram întristat că botezul a fost amânat şi mă gândeam că va fi  ceva formal, dar ceea ce s-a întâmplat a întrecut toate aşteptările mele”.  Aşa este, căci la eveniment s-au cântat imnuri de laudă lui Dumnezeu, s-au recitat poezii, s-a predicat din Cuvântul lui Dumnezeu. Atmosfera cerească a serviciului divin a potolit şi ostilitatea verbală a spectatorilor, iar când pastorul Pavel Gârleanu, pe care îl cunoaşte practic  fiecare deţinut, i-a invitat să se fotografieze ca  amintire despre ziua aceasta, urmând să primească gratuit fotografiile, o bună parte  dintre  ei au  acceptat  invitaţia.

Casa de rugăciune, formată dintr-o odaie destul de  spaţioasă şi amenajată corespunzător, ca niciodată era  arhiplină.  Aici surorile din s. Hârjauca, r-nul Călăraşi,  au întins o masă frăţească plină cu bucate alese  gătite la cuptor, întregite de abundenţa fructelor şi legumelor.

Înainte de  despărţire fratele Dorin Talpă, deţinut şi el, responsabil de Casa de rugăciune, a  adresat cuvinte  calde de mulţumire şi de recunoştinţă  lui Dumnezeu şi bisericii, subliniind îndeosebi însemnătatea sprijinului   şi a grijii frăţeşti faţă de cei aflaţi după gratii. Fratele  Dorin a apreciat în mod deosebit literatura spirituală oferită, colecţiile  revistelor „Semnele timpului” şi „Curierul adventist”, DVD-ul  cu filmul „Necombatantul”.

Sărbătoarea a luat sfîrșit. Erau lacrimi provocate de tristeţea despărţirii, dar şi de bucuria pentru un suflet salvat. Cât de  adevărate  sunt mărturisirile  multor deţinuţi că închisoarea, prin mila lui Dumnezeu, a  devenit pentru ei o  binecuvântare.

Maria Cioaric

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.