Cuvântul Tău este cu totul încercat şi robul Tău îl iubeşte. (Psalmii 119:140)
Veşnicia – ce înseamnă? Şi moartea de ce există? Cu cât reflectam mai mult”, spune William Miller, „cu atât eram mai departe de o explicaţie. Cu cât mă gândeam mai mult, cu atât mai confuze îmi erau concluziile” (TV, p. 262). După perioada deistă a vieţii sale, Miller s-a reîntors la Biblie, pentru că nicio filosofie a lumii nu-i putea oferi o explicaţie satisfăcătoare la problemele vieţii şi ale mântuirii.
El a înţeles că Biblia Îl prezenta tocmai pe Mântuitorul de care avea el nevoie. „Acum, Biblia a devenit principalul meu obiect de studiu şi pot, într-adevăr, să spun că am cercetat-o cu mare plăcere. (…) Am găsit că în ea era dezvăluit tot ce putea să-mi dorească inima şi am aflat un remediu pentru toate bolile sufletului.” (TV, p. 263)
Experienţa lui Miller poate deveni şi experienţa noastră. Avem nevoie să facem din Biblie cartea de căpetenie, principalul obiect de studiu. Găsind plăcere în Cuvântul scris, ne vom putea îndrăgosti de Cuvântul întrupat. Cu cât citim mai mult Biblia, cu atât devenim mai mult asemenea ei şi cu cât vom intra mai mult în spiritul ei, cu atât vom intra mai mult în spiritul lui Hristos.
Cei care resping Biblia nu o fac pentru că Biblia se contrazice pe ea însăşi, ci pentru că Biblia îi contrazice pe ei. Cel mai mult ar trebui să ne frământe şi să ne tulbure nu pasajele pe care nu le înţelegem, ci acelea pe care le înţelegem în modul cel mai clar şi le respingem.
În comunism, Biblia era considerată o carte extrem de periculoasă. La graniţă, fiecare turist român sau străin era întrebat şi controlat să nu aibă droguri, arme sau Biblii. Erau considerate la fel de primejdioase. Mulţi credincioşi au suferit ani grei de închisoare pentru curajul lor de a introduce Biblii în ţară. A rămas vie în memoria evangheliştilor, baptiştilor şi adventiştilor acţiunea unită a unor credincioşi, în anii ’80, de a aduce Biblii pe Dunăre. Un şlep care transporta calcar din România în Germania, era încărcat la întoarcere cu Biblii. Pentru introducerea Bibliilor în ţară, cei implicaţi au fost condamnaţi la cinci ani şi jumătate de închisoare. Alţi credincioşi inventivi şi curajoşi au transportat Biblii în ţară în cutii pentru stupi.
Gheorghe Modoran, pastor, profesor la Institutul Teologic Adventist