Împodobirea sufletului

Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii. (1 Petru 3:3,4)

Când ne gândim la podoabele exterioare, în general, avem în minte bijuterii strălucitoare. Apostolul Petru ne atrage atenţia spre un spectru mai larg, incluzând părul şi hainele, sugerând astfel întreaga înfăţişare. În zilele noastre, am putea adăuga la „podoaba de afară” şi ceasul de la mână, ramele de ochelari, telefonul mobil, laptopul, cheile de la maşină etc.

Înainte de a fi adus în faţa Conciliului General de la Konstantz, reformatorul ceh Jan Hus le-a trimis o serie de scrisori prietenilor săi. Una dintre ele a fost adresată unui fost preot, care îmbrăţişase învăţătura Evangheliei. În scrisoare, Hus îşi deplângea propriile greşeli, căderi şi deşertăciuni, care acum îi reveneau în memorie cu o forţă covârşitoare. Ruşinat, Hus recunoştea că, în viaţa lui, a găsit plăcere în „purtarea de haine bogate”. Îndemnul reformatorului pentru prietenul său preot era acum unul categoric: „Slava lui Dumnezeu şi mântuirea sufletelor să ocupe mintea, şi nu deţinerea de bunuri şi averi. Fereşte-te să-ţi împodobeşti casa mai mult decât sufletul.” (TV, p. 86)

În lumea în care trăim, avem, fără îndoială, standarde şi posibilităţi diferite. Ţările sărace aspiră la nivelul de trai occidental. Zilierii privesc cu jind la casa ori la maşina patronului lor. Şomerul cu CV-ul în mână luptă să facă o carieră demnă de cea a unui general sau ambasador.

Pentru echilibru, merită să recunoaştem că, pe acest pământ, vor exista întotdeauna unii mai bogaţi şi alţii mai săraci decât noi. Nu este dreptul meu să judec proprietatea celuilalt şi nici împodobirea ei. Dar numai mie îmi revine sarcina să mă asigur că, indiferent cât de bogat sau de sărac aş fi, sufletul meu va fi întotdeauna mai împodobit decât orice înfăţişare exterioară a fiinţei mele.

Gândeşte-te: Astăzi unde vei investi mai mult, ce vei împodobi mai degrabă – lucruri sau suflete?

Pe 6 iulie 1415, Jan Hus a fost condamnat la moarte prin ardere pe rug. Reformatorul a fost dezbrăcat, pe rând, de hainele preoţeşti, iar pe cap, în semn de batjocură, i-a fost pusă o mitră de hârtie. În cinstea morţii lui eroice, data de 6 iulie este declarată sărbătoare naţională în Republica Cehă.

Christian Sălcianu, director editorial,Editura Viaţă şi Sănătate

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.