Idealul căsătoriei

Scriitorul William Faulkner a numit odată căsătoria un „eşec” şi a notat că „singura cale de a avea linişte este … să o păstrezi pe prima [soţie] şi să stai cât poţi mai departe de ea, cu speranţa că vei trăi mai mult decât ea.” Ce tristă reflectare a situaţiei în care se găsesc multe căsnicii!

5. Citeşte Marcu 10:7-9. Ce versete citează Domnul Isus în acest pasaj? Ce caracteristici ale căsătoriei fericite putem desprinde din cuvintele Sale?

Beneficiile despărţirii de părinţi pentru a întemeia o nouă familie sunt atât de bine cunoscute, încât aproape că nici nu mai e necesar să fie amintite. Problemele cu rudele constituie una dintre cauzele principale ale disensiunilor dintre soţi. De aceea un prim pas necesar pentru înteme­ierea unei familii fericite este respectarea independenţei noului cuplu, prin asigurarea unei locuinţe separate de cea a părinţilor, dacă lucrul acesta e posibil. Dar, chiar dacă lucrul acesta nu e posibil, autonomia şi intimitatea noului cuplu trebuie să fie respectate.

Unitatea este o altă caracteristică a căsniciei fericite. Pentru a fi uniţi nu înseamnă că partenerii nu au voie să-şi mai întrebuinţeze creierul în mod individual; dimpotrivă, ei trebuie să urmărească amândoi acelaşi scop: de a face tot ce e mai bine unul pentru altul şi pentru căsnicia lor.

În acelaşi timp, Domnul Isus a subliniat caracterul durabil al căsătoriei. Căsnicia nu este o relaţie temporară, căreia să-i punem capăt când nu ne mai convine. Este un angajament pe viaţă. Cei care nu sunt pregătiţi să intre într-un astfel de angajament ar trebi să amâne luarea deciziei de a se căsători până când vor fi pregătiţi.

6. Ce principii ale căsniciei fericite sunt prezentate în Efeseni 5:22-25?

Soţul are privilegiul de a se dărui pe sine soţiei sale printr-o slujire din iubire, la fel cum Hristos S-a dăruit bisericii. La rândul ei, soţia trebuie să-şi respecte soţul şi să coopereze pentru atingerea ţelurilor lor comune. Avem aici soluţia la discordia adusă de păcat în relaţia de căsătorie. Dragostea care se sacrifică pe sine va fi întâmpinată cu respect, dragoste şi urmărirea fericirii reciproce. Familiile noastre pot fi o pregustare a cerului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.