Adventiștii din câmpul Tiraspol ajută persoanele cu dizabilități prin programul „Coloană vertebrală sănătoasă”

Știri Sunday, 8 September 2019

În ianuarie 2016 la Chișinău a avut loc un seminar de instruire pentru cei care doresc să prezinte programul „Coloană vertebrală sănătoasă”. Apoi, în același an, la Tiraspol a fost desfășurată o campanie de evanghelizare care a inclus și un ciclu de lecții medico-misionare sub același generic, „Coloană vertebrală sănătoasă”. El includea o parte spirituală, lecții de sănătate, exerciții fizice și, la încheierea fiecărei întâlniri, activități pe grupe în cadrul cărora se făcea gimnastică medicală.

Suntem deja în anul 2019 iar programul despre care am vorbit se desfășoară încă cu succes la Tiraspol. În cadrul clubului de sănătate sunt prezentate teme despre un mod sănătos de viață. Exercițiile medicale se fac gratuit în clădirea bisericii, iar vizitatorii comunității sunt foarte recunoscători pentru acest lucru. Mai mult de 20 de persoane frecventează regulat aceste întâlniri, aproape jumătate dintre ei nefiind membrii ai comunității. Cei care doresc să își recapete sănătatea sunt din ce în ce mai mulți. Activitățile au loc de două ori pe săptămână, în două schimburi. Vârsta participanților diferă. Pacienții cei mai activi au 77 de ani. Există și un record de vârstă de 84 de ani. Fiecare dintre participanți se bucură de tratament individual, în funcție de nevoile pe care le are. Se fac mai multe tipuri de exerciții – cu bastoane, așezați pe scaune, pe saltele, care vizează ameliorarea simptomelor mai multor tipuri de afecțiuni: pentru scăderea tensiunii arteriale, osteocondroze, hernii și diferite tipuri de artroze. După ce a fost organizată o expoziție de sănătate în cadrul clubului pentru persoanele cu deficiențe de auz, la gimnastică au început să vină două femei pentru care se face traducere în limbajul semnelor. La despărțire fața lor strălucește de fericire și ele îl îmbrățișează cu recunoștință pe instructor.

Comunitatea locală a observat beneficiile acestui program de-a lungul anilor care a avut cu adevărat un efect inspirator și revigorant. S-a observat faptul că cei care s-au implicat în acest program nu au devenit doar mai sănătoși ci și mai prietenoși și mai uniți. Programul le dă bună dispoziție, putere și îndepărtează oboseala. Ajută atât la vindecarea trupului cât și a sufletului. Toți cei care frecventează în mod regulat gimnastica și lecțiile simt în mod direct efectul pe care acestea îl au asupra lor. Aici teoria și practica merg mână în mână. Oamenii vin cu diferite afecțiuni, se lasă pe mâna credincioșilor și speră să fie ajutați. Acum putem spune că datorită acestui program biserica AZȘ este o comunitate vie care oferă speranță. În ea se observă o serie de schimbări pozitive. Oamenii se bucură și sunt recunoscători, le povestesc celor apropiați ceea ce trăiesc aici și îi invită la gimnastică.

Maria, care are probleme serioase cu coloana vertebrală, face exerciții de aproximativ o lună. Nu a fost niciodată până acum la biserică. Auzind că membrii grupei ei merg în tabăra adventistă, a hotărât să meargă împreună cu ei. Acolo a avut posibilitatea să spună părerea pe care o are despre gimnastică și despre cum se simte în prezent. Ascultătorii au fost impresionați de prezentarea ei. Maria s-a bucurat foarte mult de faptul că a participat la această tabără și vrea să își convingă soțul să participe împreună și la tabără pentru familii.

Persoanele care vin la program în mod regulat pot să îi ajute pe cei apropiați și să le răspundă la unele întrebări legate de acest subiect. Acest program îi motivează pe credincioși să facă schimbări în modul lor de viață și să le slujească activ celor din jur.

Comunitatea din Tiraspol le mulțumește conducătorilor programului, medicii Alexei și Ludmila Iagello pentru materialul prezentat, atent selecționat, pentru exercițiile sigure, pentru învățare, pentru consilierea permanentă, pentru consacrarea și munca lor. Având experiență în desfășurarea acestui program, recomandăm tuturor comunităților să înceapă această lucrare pentru că problemele de sănătate care vizează coloana vertebrală sunt o temă actuală. Din ce în ce mai des observăm oameni care se mișcă cu greu sau care se plâng de dureri ale spatelui, multe mame grijulii vorbesc despre osteocondroza copiilor lor, studenții se plâng de dureri de cap. Aceasta este o metodă extraordinară de lucru cu oamenii, care folosește metodele medicinii preventive. Este încă un mod prin care putem să îi determinăm pe oameni să își schimbe stilul de viață, devenind mai sănătoși din punct de vedere fizic și spiritual. Folosind acest program în măsură deplină, fiecare membru al comunității are posibilitatea de a se însănătoși, folosind proprietățile vindecătoare ale mediului înconjurător și îi poate ajuta pe alți oameni să se întâlnească cu Hristos. Comunitatea Tiraspol speră că acest program își va îndeplini rolul său și va ajuta la îndeplinirea misiunii Bisericii AZȘ de a predica Evanghelia în aceste ultime zile ale istoriei.

P. S. În fotografii o puteți vedea pe Maria alături de florile frumoase din tabără

Natalia Beleavskaia, Departamentul Informații al comunității

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.