O familie fericită este idealul spre care tindem cu toții, în mod conștient sau inconștient. Pentru unii familia este doar un grup de oameni care au anumite interese comune și au un mod de viață asemănător. Copiii spun – familia este mama, tata și eu. Este locul în care toți te iubesc, te răsfață și te iartă. Alții spun că familia este o ambarcațiune care se sfărâmă lovindu-se de pietrele ce îi ies în cale. De fapt mulți dintre contemporanii noștri nu știu cu adevărat ce este familia. Tocmai acest fapt îi împiedică pe oameni să își întemeieze familii trainice și fericite.
Toți învățăm multe lucruri în școli sau universități. Dar puține dintre acestea ne sunt de folos în viață, majoritatea disciplinelor nu ne ajută la nimic. Multe legi și reguli importante le învățăm din propria experiență de viață. Dar ceea ce nu învățăm de nicăieri sunt legile ce guvernează o familie! În timp ce autoritățile naționale se plâng cu privire la scăderea demografică, la numărul foarte mare al divorțurilor, la problemele din familii ele nu fac nimic pentru a ne învăța faptul că situația se poate schimba. Relațiile interpersonale, cu atât mai mult cele din cadrul familiei ar trebui să funcționeze conform anumitor legi pentru a putea avea succes. Mai mult de atât există o multitudine de organizații care oferă lecții cu privire la tot felul de domenii: conducere, modelare, scufundare, există cursuri speciale de optimizare a vânzărilor, diverse cursuri de dezvoltare personală, cursuri pentru femei însărcinate etc. Sigur că toate acestea sunt bune. Dar nu există cursuri pentru cei care vor să întemeieze o familie durabilă și fericită.
Ce este de făcut, pentru că familia nu este pentru toți locul cel mai bun și cel mai de dorit din lume. Ce să faci atunci când în familie ceva nu mai merge? Este nevoie de centre pentru situații de criză în care să lucreze consilieri devotați și profesioniști în domeniul familiei care să ofere sfaturi ce pot ajuta în mod real la repararea situației și unde să poată fi spuse secretele familiei fără a exista pericolul divulgării lor. Astfel de centre care să ofere ajutor de urgență și susținere sunt absolut necesare. Ar fi o naivitate să credem că în familiile creștine nu există astfel de probleme și că în ele totul trebuie să fie fără reproș. Trebuie, dar nu se întâmplă mereu așa iar cauzele pot fi dintre cele mai diferite.
Încă o dată s-a încercat ajutarea familiilor tinere să întărească relația care există între parteneri și să reîmprospăteze relațiile dintre cei care sunt căsătoriți de mai mulți ani. La Tiraspol au fost organizate câteva seminare interesante dedicate relațiilor de familie. Familiile au fost invitate la o masă rotundă iar fiecare a împărtășit experiențele din viața propriei familii și fiecare membru al familiei a putut să își pună în valoare talentele. S-a cântat mult, s-au spus multe poezii, maturi și copii talentați au cântat la instrumente muzicale. Fiecare seară a descoperit noi fațete ale relației de căsătorie și ale educării copiilor.
Seminarele s-au desfășurat în luna martie. Această lună de primăvară este asociată cu o lungă tradiție de sărbătorire a femeilor de diferite vârste, dar bărbații nu au fost complet uitați. La sfârșitul întâlnirilor copiii au organizat o sărbătoare în cadrul căreia li s-au mulțumit taților, mamelor și bunicilor. Totul s-a terminat cu o masă în familie pe care femeile au așezat diferite bunătăți. Unii lângă alții, împrejurul mesei, ca o familie mare I-au mulțumit lui Dumnezeu pentru tot.
Îmi doresc atât de mult să Îl slăvesc pe Dumnezeu împreună cu această familie mare atât aici cât și în veșnicie.
Beleavschi Natalia, Departamentul Informații al comunității