Tinerii adventiști au ajutat familii social-vulnerabile din satul Caracușenii – Vechi, Briceni Caracușenii-Vechi, 6-9 august 2018

Știri Friday, 21 September 2018

TinSerV – „Tineri în Serviciu Voluntar”- a fost acțiunea tinerilor din biserica Adventistă de Ziua a Șaptea care au ales să ajute trei familii din Nordul Republicii Moldova.

Motivați de exemplul Domnului Isus, acești voluntari au ajutat oamenii nevoiași din localitate: au făcut curat în casă și în curte, au vopsit geamuri și uși, au clădit și tencuit, au cosit iarbă, au vopsit porți, au demolat construcții auxiliare vechi, au construit garduri și chiar veceuri,  au dat cu glet și, cel mai important, au adus speranță în casele și inimile oamenilor.

Luni, pe data de 6 august 2018, 15 tineri aventiști s-au adunat în complexul multifuncțional din satul Caracușenii – Vechi, Briceni. După cazare și prânz, ei s-au împărțit în trei echipe și au plecat respectiv la trei destinații în sat.

Prima destinație a fost casa a două femei în vârstă, care locuiesc chiar în centrul satului. O poartă veche, nevopsită, o construcție auxiliară gata să cadă, lipsa veceului și a gardului, geamurile și ușa nevopsită – imediat au dat de înțeles ce este de făcut. Tinerii și-au suflecat mânecile, au scos vopseaua și periile cumpărate de ei și s-au apucat de treabă. Miercuri seara curtea era de nerecunoscut: o poartă vopsită, gardul făcut, veceul nou instalat pe groapa săpată de tineri, ușa și geamurile vopsite, iarba cosită. Gazdele nu aveau cuvinte de mulțumire.

„Prin acest gest de împreună-simțire am vrut să vă arătăm că Dumnezeu vă iubește” – le-a spus liderul tinerilor Valentin Mistreanu.

A doua destinație a fost casa unui bărbat singur. Soția l-a părăsit, lăsându-l unul la unul cu problemele vieții. La apropiere de casa lui imediat observi lipsa porților și o curte neîngrijită. Peretele din spatele casei este pe cale de distrugere și cere lucrări de fortificare. În casă este neîngrijit. Bărbatul pleacă dimineața la 7.30 la lucru și revine seara la orele 9. Tavanul, cândva alb, acum este aproape negru. Geamurile și ușile arată jalnic. Tinerii au cumpărat ciment, nisip, perii, vopsea – și au atacat casa din diferite unghiuri – băieții pe afară, fetele dinăuntru. Miercuri în spatele casei era un perete fortificat și tencuit, în casă tavanul era vopsit frumos în alb, geamurile și ușile vopsite, în casă curățenie. Mai mult de atât, tinerii au spălat hainele și lenjeria de pat disponibilă, iar familia unei membre a echipei de voluntari a donat pături și covoare pentru acest om.

„Vă mulțumesc mult, de la pământ până la cer” – repeta întruna Nelu, stăpânul casei. Pe poza făcută la sfârșit cu voluntarii fața sa radia de bucurie.

„Eu cred că dispoziția acestui om era ca și starea casei în care venea seara. Sper ca prin ajutorul pe care l-am acordat lui să-i dăm o speranță” – s-a împărtășit Luida, una din voluntare, membră în echipa a doua.

A treia casă suferise un incendiu, dar familia din trei persoane încă mai locuia în ea. Echipa a treia de voluntari a adus glet, linoleum, lustră și alte lucruri necesare pentru a reabilita jumătate de casă pentru ca familia să poată trăi în ea. Pe parcursul a trei zile de reparație au făcut și alte planuri ca în luna septembrie să le construiască o sobă adecvată pentru a se încălzi în perioada rece a anului.

„Dacă până acum unii din noi ne plângeam că trăim în condiții rele, după aceste trei zile nu mai credem că e așa” – a spus una din voluntare. Toți au căzut de acord.

„De ce am venit la acest proiect? Îmi place să slujesc și am o satisfacție deosebită să văd oameni pe care i-am putut ajuta. Sunt chiar mai fericită decât ei când le văd mulțumirea” – a răspuns o altă participantă la proiect, Carolina.

Ca o încununare a proiectului, joi tinerii au vizitat locurile pitorești din împrejurimile satului Trinca, raionul Edineț, seara au aprins un foc de tabără, iar noaptea au dormit în corturi, păstrând amintiri frumoase despre o tinerețe trăită cu sens.

Oleg Perciun, lider de tineret

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.