În Moldova a avut loc prima conferință a pedagogilor adventiști

Știri Tuesday, 8 May 2018

În data de 29 aprilie 2018, a avut loc prima conferință a pedagogilor creștini, organizată la Chișinău, în sediul Uniunii de biserici a adventiștilor e ziua a șaptea, la inițiativa Departamentului Educație, sub genericul: „Dezvoltarea comunității școlare – premisă a educației de calitate”.

Conferința a început prin cuvintele de bun venit adresate de pastorul Andrei Moldovanu, directorul departamentului Educație din cadrul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Moldova și prin meditația spirituală prezentată de Valentin Grubîi, președintele Bisericii Adventiste din Moldova. Dumnealor au subliniat importanța sistemului educațional creștin și rolul pedagogului creștin în formarea unui comportament moral al elevilor.

După ce inimile celor prezenți au fost pregătite prin muzică de calitate, vocală și instrumentală, a urmat partea de bază a conferinței, seminarele prezentate de doamna dr. Ecaterina Moga, specialist în domeniul educațional și managerial, invitat special al evenimentului.

Domnia sa a oferit o perspectivă diferită asupra educației, răspunzând la întrebarea „De ce este nevoie de o școală nouă?”. Educația, calitatea și excelența ar trebui să fie urmărite în instituțiile creștine de învățământ. Calitatea presupune centrarea pe beneficiari, parteneriate, inovație, diversificare, abordare unitară a sistemului educațional, autonomie instituțională. Ea este realizată de instituții responsabile și este promovată de liderii educaționali. Educația de calitate are ca obiectiv învățarea permanentă și îmbunătățirea continuă a performanțelor. Particularitatea școlilor creștine este aceea că ele consideră Biblia ca fiind autoritate supremă și sunt centrate pe misiunea educației spirituale.

Cel de al doilea seminar a pus în discuție „Profesorul altfel! Cum pot deveni un profesor cu impact?”. Prezentarea a fost amplă și a subliniat modul de raportare la elevi al pedagogului creștin, valoarea care se ascunde în fiecare copil, nevoia educației individualizate, miturile care împiedică dezvoltarea unui profesor, caracteristicile unei relații de calitate cu elevii – bazarea pe deschidere, transparență, independență, încredere în copii, diferențiere, grijă față de ceilalți, satisfacție. De asemenea au fost prezentate tipurile de comportamente ale elevilor, tipurile de părinți și dascăli, modalitățile de creare a unei atmosfere bune în clasă dar și edificiul caracterului, accentuându-se necesitatea de a începe formarea lui pornind de la bază.

Cei mai mult de 90 de dascăli prezenți au avut posibilitatea să participe și la o sesiune de întrebări. Doamna Moga a răspuns succint întrebărilor dumnealor. La încheiere, cei prezenți au vorbit despre faptul că informațiile pe care le-au auzit le sunt de mare ajutor și au manifestat dorința de a mai fi organizate astfel de întâlniri în viitor.

Conferința a fost organizată în contextul deschiderii unei școli primare și gimnaziale creștine, în această toamnă, în incinta Sediului Uniunii Bisericii Adventiste din Moldova.
Prânzul gustos a încheiat într-o atmosferă caldă și prietenească evenimentul.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această perspectivă și credem că va binecuvânta planurile de deschidere a unei școli și dorința spre excelență a dascălilor!

Master în Istorie, Perciun Rodica

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.