Alexei Popov, cercetător rus, a prezentat un seminar pe tema creaționismului

Știri Wednesday, 28 February 2018

În data de 18 februarie, în Centrul spiritual moscovit, pe str. Nagatinskaya, a avut loc un seminar de creaționism cu tema „Biblia și știința: antagonism sau unitate?”, susținut de Alexei Popov, cercetător rus, candidat în științe fizice și matematice, cercetător superior al Institutului de Fizică al Energiei înalte, din Protvino, regiunea Moscova.

Știința adevărată și Biblia nu sunt antagonice. Desigur că nu poți demonstra științific existența lui Dumnezeu, dar nu se poate demonstra nici contrariul prin această metodă. Totuși există o serie întreagă de dovezi convingătoare care mărturisesc existența unei Inteligențe în spatele creării Universului și a vieții de pe Terra. Aceste dovezi au fost prezentate în cadrul seminarului susținut de Alexei Popov, responsabil de răspândire a creaționismului în Diviziunea Euro-Asia. Această funcție a fost creată la sfârșitul anului 2017 cu scopul de a răspândi învățătura despre Creaționism.

Practic toți fondatorii științei moderne și 40 % dintre cercetătorii contemporani cred în Dumnezeu și în relatarea biblică cu privire la apariția Universului și a vieții pe pământ. În ciuda acestui fapt, majoritatea gânditorilor creștini de astăzi încearcă să găsească un compromis între religie și știință, susținând concepția așa numitului evoluționism teist, conform căruia Dumnezeu a creat lumea organică prin intermediul unui proces evolutiv. Dar în cadrul acestei concepții învățătura creștină despre căderea în păcat și mântuire nu are loc. Din acest motiv ea nu poate fi considerată ca fiind adevărată, concluzionează Alexei Popov. În acest caz ar trebui să recunoaștem faptul că Dumnezeu folosește moartea pentru a perfecționa forma de viață, adică moartea este un fenomen natural și inevitabil. Și în cadrul acestei teorii a doua venire a lui Isus Hristos nu are nici un rost.

Credința în teismul evoluționist este o consecință a ateismului în Rusia, care a fost implantat în timpul Uniunii Sovietice. În ciuda faptului că astăzi Biblia și realizările creaționismului sunt accesibile tuturor, elevii și studenții încă învață acele manuale vechi de biologie în care este susținută ca dogmă teoria evoluționistă, fără a fi oferite dovezi.

Chiar și în Europa și în SUA sunt mulți creștini care consideră că viața a apărut pe planeta noastră cu miliarde de ani în urmă. Mai mult de atât, în țările tradițional creștine au apărut predicatori înfocați ai ateismului științific, ale căror cărți sunt răspândite în tiraje mari și pun stăpânire pe mintea tinerilor aducându-le dezamăgirea în religie. Și chiar dacă autorii acestor cercetări susțin că poți și fără religie să fii un om respectat și decent, și că a crede în evoluționism nu are nicio influență asupra alegerilor morale ale omului, istoria tristă a umanității dovedește contrariul.

— Care este motivul pentru care oamenii cred așa de ușor mesajele pseudoștiințifice, considerându-i pe cei care cred în Creaționism ca fiind fanatici și proscriși, iar dovezile evidente ale faptelor științifice sunt ignorate?

— Mentalitatea omului contemporan se caracterizează prin relativism, pentru el totul este relativ, nu are nici un punct de sprijin, nu există nimic absolut, el consideră că este imposibil să cunoști în mod obiectiv realitatea existentă – explică Alexei Popov. Astăzi se crede în ceva, mâine în ceva diametral opus. Este „meritul” teoriei evoluționiste – nu este nimic permanent, totul se schimbă. Este o provocare pe care ar trebui să o acceptăm noi, creștinii adventiști, cei care credem că Dumnezeu a creat lumea în șase zile literale și i-a dat legi neschimbătoare pe care se bazează funcționarea ei.

— Credința dumneavoastră a început bazându-se pe Biblie sau pe știință?

— La început am crezut în Dumnezeu, în Mântuitorul iubitor, am început să studiez Biblia apoi am revizuit din temelii concepțiile pe care le aveam cu privire la modul în care a apărut lumea noastră.

— Ce v-a convins că relatarea creaționistă este rațională?

— Faptele și teoria probabilităților. Din poziția statisticilor matematice, probabilitatea generării spontane de viață cu miliarde de ani în urmă și a mutațiilor genetice ca bază a selecției naturale tinde să fie zero.

— Ce ne poate feri de ignoranță, de acceptarea credinței în faptele pseudoștiințifice?

— Sper că oamenii gândesc încă rațional. Trebuie să studiem Biblia și lumea care ne înconjoară, așa cum ne sfătuiește apostolul Pavel în Epistola către Romani 1:19, 20: „Fiindcă ce se poate cunoaşte despre Dumnezeu le este descoperit în ei, căci le-a fost arătat de Dumnezeu. În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit, de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El. Aşa că nu se pot dezvinovăţi”. 

— Avem un vis – să înființăm o asociație a oamenilor de știință adventiști care să se ocupe cu cercetării creaționiste, căutând dovezi în favoarea faptului că lumea noastră a fost creată de Însuși Dumnezeu – Spune Alexei Popov. Până atunci ne rămâne numai să promovăm acele cunoștințe de care dispunem. Ted Wilson, președintele Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, îi îndeamnă pe toți membrii bisericii să devină reprezentanți ai Institutului de științe geologice și să le spună oamenilor despre Creator și despre minunile creațiunii Sale.

— Cum să facem acest lucru?

— Fiecare comunitate poate să participe la Sabatul anual consacrat creaționismului, care în acest an va fi pe 27 octombrie. Pentru acest eveniment avem un material foarte bun – articole, cărți, filme, seminare. Organizăm și evenimente regionale. De exemplu, seminarul pe care l-am prezentat astăzi în fața adventiștilor din Moscova a fost susținut și în cadrul Universității adventiste din Zaokski, participantă la proiectul „Misiunea lui Ieremia”.

Seminarul de creaționism a fost pus pe internet, doritorii îl pot revedea în arhivă și pot pune întrebări, așa cum au făcut participanții din sală, care nu voiau să îl mai lase pe vorbitor să plece.

Informațiile necesare le găsiți pe siteul http://geoscience.adventist.ru/creationsabbath. Acolo puteți să completați și chestionarul creaționistului. Acesta este conceput pentru toți cei care sunt interesați de problemele relației dintre credință și știință și vor să participe în lucrarea de răspândire a mesajului cu privire la Dumnezeu-Creatorul și la faptul că lumea  a fost create în șase zile literare. Pentru aceasta nu aveți nevoie de studii superioare sau de specialitate, nici măcar vreun grad academic. Dacă aveți ocupații științifice, indicați domeniul intereselor dumneavoastră profesionale. Dacă nu, menționați interesele personale în domeniul științei și religiei.

Elena KOPÎLOVA

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.