Folosirea lactatelor în alimentație ne poate feri de cancerul de colon

Predici și articole Sunday, 17 September 2017

Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității Loma Linda a descoperit faptul că produsele lactate
ne pot proteja de cancerul acolo-rectal și că substanțele care protejează împotriva cancerului de rect
diferă de cele care ne feresc de cancerul de colon.
Cercetarea care a fost publicată în ediția on-line a revistei Public Health Nutrition a arătat faptul că
produsele lactate, fără a ține cont de conținutul de calciu, pot apăra organismul împotriva cancerului de
rect în timp ce calciul protejează organismul împotriva cancerului de colon, indiferent dacă este asimilat
din produsele lactate sau din alte surse.
Conducătorul științific al proiectului, Gary Fraser, a spus că în ciuda faptului că cercetări recente au
arătat faptul că aportul de calciu micșorează riscul apariției cancerului de colon și de rect, majoritatea nu
au putut separa calciul de alte componente ale produselor lactate.
„Noi credeam că noile descoperiri despre modul în care ne putem lupta cu cancerul folosind calciul pot fi
analizate separat de alte metode care folosesc celelalte componente ale produselor lactate”, a spus
Fraser.
În cadrul cercetării, Fraser și echipa lui au analizat datele strânse în perioada 2002-2007 de la mai mult
de 77000 de participanți la cercetările medicale adventiste. Între ei erau persoane care consumau carne,
vegetarieni și vegani. Vegetarienii sunt persoanele care nu consumă carne sau pește dar care folosesc
ouă, lapte, iaurt și cașcaval. Veganii nu folosesc nici un fel de produse de origine animală sau lactate.
Fraser a spus că efectul de protecție al produselor lactate împotriva cancerului de colon nu se datorează
numai calciului pe care îl conțin ci și altor componente. El presupune că în plus față de grăsimile din
lapte, cum ar fi acidul linoleic conjugat, vitamina D și proteina din lapte – lactoferină, pot, de asemenea,
să joace un rol în protecția oferită de produsele lactate contra cancerului de rect. Totuși el avertizează că
este nevoie ca cercetările să continue.
Datorită faptului că populația din Loma Linda care participă la cercetări include mulți vegetarieni care își
iau necesarul de calciu în principal din produse vegetale, nu din produsele lactate, așa cum se întâmplă
la majoritatea americanilor, le-a permis cercetătorilor să separe legătura care se făcea de obicei între
calciu și alte componente ale produselor lactate.
Cercetarea arată că aproximativ 92% dintre americani folosesc produse lactate. Dar publicația on-line
Vegan-Bits spune că aproximativ 1,62 milioane de americani sunt vegani. Mai mult de atât, Fraser spune
că datorită faptului că cancerul colo-rectal este al treilea tip de cancer ca răspândire în SUA, păstrarea în
alimentație a unor tipuri de lactate este o alegere înțeleaptă pentru cei mai mulți oameni.
„Din punct de vedere al sănătății este bine chiar și pentru vegani să includă în dietă produsele lactate,
mai ales dacă în familie au un risc crescut pentru cancerul acolo-rectal” – a spus Fraser. Dar el a adăugat
și faptul că lipsa consumului de carne roșie împreună cu exercițiul fizic pot constitui de asemenea factori
de protecție împotriva acestui tip de cancer.
În timp ce produsele lactate sunt cea mai răspândită sursa de calciu dietetic, Fraser spune că frunzele
verzi, legumele, smochinele, portocalele, leguminoasele, soia, tofu sunt de asemenea bogate în calciu ca
și suplimentele orale. Fraser spune că, indiferent de proveniență, calciul trebuie să se regăsească în
alimentație și este important în combaterea cancerului de colon, despre care spune că este mai
răspândit decât cel de rect.
James WUNDER
După un material din Adventist Review
Sursa: logosinfo.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.