Omul – cea mai mare valoare pentru Hristos

Predici și articole Thursday, 20 April 2017

În ochii lui Hristos nu există oameni „mici” sau „mari”. El este gata să fie Prieten și Ajutor atât pentru cel sărac, cât și pentru cel bogat.

Isus se îndrepta spre Ierusalim la încheierea misiunii Sale de salvare a omenirii. Drumul Îl duce prin vechiul Ierihon – orașul palmierilor, o oază pe malul Mării Moarte. Aici este întâlnit de doi oameni. Aceștia sunt foarte diferiți din punctul de vedere al statutului social, al educației și al bunăstării, dar au și multe aspecte comune.

Unul se numește Bartimeu. Stă de mulți ani la marginea drumului. A încercat toate posibilitățile de a primi vindecare. Părinții lui au cheltuit mulți bani pe tratamente, l-au dus la templu pentru a fi vindecat, dar fără nici un rezultat. În cele din urmă acest om a ajuns să fie marginalizat. A fost nevoit să ceară milă la marginea drumului pe care treceau oamenii înstăriți. Rareori se găsea vreunul care să îl ia în seamă și să îi arunce câte o monedă. Bartimeu și-a pierdut vederea, dar și-a ascuțit auzul. Odată a auzit despre un Vindecător extraordinar pe care Îl chema Isus Hristos. Stând la marginea drumului, a ascultat istoriile călătorilor despre minunile săvârșite de acest Învățător. A auzit că Isus Hristos poate chiar să învieze pe cei morți. Dacă era așa, înseamnă că putea să îi redea și lui vederea pe care o pierduse. Dar Bartimeu nu era îngrijorat doar de vederea pe care o pierduse. Se simțea un mare păcătos. Fiind orb, nu putea călători singur, alți oameni îl aduceau în fiecare zi la marginea drumului. Speranța întâlnirii cu Isus Hristos scădea în fiecare zi.

Dar într-o zi a auzit că pe drumul la marginea căruia stătea va trece Cel cu care dorea atât de mult să se întâlnească. Era șansa lui, de aceea a început să strige. Oamenii au încercat să îl oprească, dar Bartimeu a continuat să strige așa cum nu o mai făcuse niciodată în viață. Isus Hristos nu l-a ignorat. S-a întâlnit cu Bartimeu în ciuda obstacolelor puse de mulțime. Isus i-a redat vederea și i-a renăscut speranța iertării păcatelor (Luca 18:35-42).

Un alt personaj pe care Isus l-a întâlnit în Ierihon era sănătos și bogat. Se numea Zacheu. Totuși, sub masca prosperității exterioare se ascundea o singurătate disperată. Era vameș – unul dintre cei care strângeau taxele pentru romanii atât de urâți. Mai mult decât atât, lua o parte din bani și pentru sine. De aceea locuitorii Ierusalimului îl urau pe acest om mic de statură. Ca și Bartimeu, Zacheu nu putea singur să rezolve problema singurătății în care se afla, chiar dacă era un om bogat. Și el avea nevoie de vindecarea sufletului, ca și Bartimeu.

Zacheu auzise despre Isus de la Ioan Botezătorul la care mersese cu speranța că va începe o viață nouă. Se părea că îndemnul adresat de Ioan Botezătorul vameșilor a rămas fără răspuns, dar nu era așa. Predicarea lui Ioan Botezătorul a pătruns adânc în inima lui Zacheu. Ca și în istoria lui Bartimeu, oamenii îl împiedicau pe Zacheu să Îl vadă pe Isus. Spatele lor Îl ascundea pe Mântuitorul de ochii vameșul mic pe care îl urau. Măcar așa se puteau răzbuna pe el. Dar, ca și în cazul lui Bartimeu, Zacheu învinge obstacolele, urcându-se într-un copac împreună cu copiii. Poate că în acele momente oamenii râdeau de el și îl ironizau. Dar el nu vrea să piardă ocazia de a se întâlni cu Isus. Trecând pe acolo, Isus îl observă pe Zacheu și chiar Își exprimă dorința de a intra în casa lui: „Isus, când a ajuns în locul acela, Și-a ridicat ochii și i-a zis: «Zachee, dă-te jos degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta»” (Luca 19:5). De necrezut! Isus nu intră în casa oamenilor însemnați ai Ierihonului, ci în casa unui vameș disprețuit. Venirea lui Isus în casa sa îl conduce pe Zacheu la acțiuni la care cei din jur nu se așteptau. El începe să împartă banii luați pe nedrept și să ceară iertare celor pe care i-a năpăstuit (Luca 19:3-8).

Și astăzi sunt mulți oameni care au sentimentul unei vieți fără sens, au sufletul gol și sunt singuri. Sunt mulți oameni „mici” în lumea aceasta care, asemenea lui Bartimeu, se află pe marginea vieții sau, ca și Zacheu, sunt urâți de societate.

Pentru Isus Hristos oamenii sunt cei mai importanți. Isus merge spre Ierusalim pentru a câștiga bătălia în cadrul marii lupte dintre bine și rău. Întreg universul are atenția îndreptată asupra Lui. Dar, pe drumul spre acest mare țel Mântuitorul vede oameni „mici”, persoane care nu se mai bucură de multă vreme de atenția celor din jur. Este foarte important să nu uităm ca, îndreptându-ne spre țelurile înalte, să fim atenți la cei care sunt alături de noi și au nevoie de ajutorul nostru. Este foarte important să îi vedem pe „oamenii mici” din lumea noastră.

Poate că întâlnirea cu Isus este ultima șansă a unora de a începe o nouă viață. Poate că oamenii au o mulțime de obstacole care îi încurcă să se întâlnească cu El. Uneori chiar și noi putem fi obstacole. Opriți-vă și priviți în jur! Poate că aproape de voi se află Bartimeu și Zacheu! Poate că interesul vostru sincer față de cei aflați în nevoie va fi pentru unii întâlnirea mântuitoare cu Isus Hristos.

Oleg Goncearov

Газета «Сокрытое Сокровище» № 6 (230) июнь 2016 г.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.