Un parteneriat la egalitate

Departamentul Familie Tuesday, 21 June 2016

Willie și Elaine Oliver

Ce înseamnă a fi „înjugat la un jug nepotrivit?” Dacă persoana cu care mă întâlnesc este un creștin care face parte dintr-o denominațiune diferită decât a mea; nu se consideră a fi tot credincios?

Se face referire la textul biblic din 2 Corinteni 6:14: „Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul? ”

Pentru multe persoane aflate deja într-o relație, acest pasaj din Scriptură pare oarecum dur, mai ales dacă așa cum s-a menționat, cealaltă persoană este un „credincios” dintr-o altă denominațiune.

Poate că pentru început ar trebui să definim cuvântul „jug”. Jugul este un dispozitiv utilizat pentru exploatarea animalelor agricole, care împreună trag un plug, car, sau sarcină grea. Este folosit pentru a alătura o pereche de animale, care vor lucra simultan.Ce s-ar întâmpla în cazul în care un agricultor ar înjuga un bou foarte puternic cu un bou bolnăvicios? Boul bolnăvicios probabil ar împiedica progresul boului mai puternic; sau, poate trage spre stânga, în timp ce celălalt trage spre dreapta. Ar fi foarte dificil pentru ei să lucreze împreună, deoarece sunt înjugate două animale total diferite. Este posibil ca această pereche de animale să termine treaba, dar va fi vizibil mai dificil din cauza formării unei perechi disproporționate.

În acest pasaj din Scriptură, cuvântul „jug” este folosit pentru a lămuri seriozitatea cu care trebuie privită  relația conjugală. A forma un cuplu sau a fi în căutarea unui partener de căsătorie, este asemănător cu a fi înjugat cu o altă persoană. Dacă cineva dorește să realizeze într-un mod optim această sarcină a căsătoriei, va trebui  să caute pe cineva care este potrivit să împărtășească binecuvântările și greutățile unei relații intime, cum ar fi căsătoria, să găsească pe cineva care împărtășește principii și valori similare. Împărtășește această persoană aceleași  convingeri cu privire la modul tău de a te închina lui Dumnezeu,  la ziua de închinare, sau a sfințirii   zilei de închinare? Care este părerea ei despre zecime și creșterea copiilor? Acestea sunt doar câteva din aspectele critice demne de luat în considerare, pentru că noi toți trăim după valorile și credința noastră. Ele determină tot ceea ce gândim, simțim și facem.

Uneori, în relațiile de prietenie, omul se convinge că diferențele religioase, nu sunt un impediment atât de mare, de cele mai multe ori din cauza emoțiilor puternice pe care le are față de cealaltă persoană. Cu toate acestea după ce se căsătoresc ies la iveală unele comportamente necunoscute și încep să simtă dezavantajul de a fi legat de un partener cu totul și cu totul diferit

Suntem siguri că aveți printre cunoștințe persoane care au avut o căsătorie reușită  fiind„ înjugați nepotrivit”. Cu toate acestea, cercetările empirice sprijină sfatul biblic dat cuplurilor de a nu să se căsători cu cineva dintr-o credință diferită. Nepotrivirea din punct de vedere religios, este unul din factorii asociați cu un risc crescut de stres marital sau divorț. Conflictele apar atunci când cuplurile nu se pot pune  în acord cu privire la modul în care au de gând să-și petreacă sfârșitul de săptămână, cu atât mai mult dacă cei  doi se închină în zile diferite.

Dacă citești acest articol și deja te afli într-o căsnicie cu o persoană care are o altă credință, există modalități prin care poți face căsnicia ta mai înfloritoare, în ciuda tuturor provocărilor. În cazul în care te afli într-o relație de prietenie sau ai în plan să te căsătorești cu cineva cu o credință diferită, lasă-L pe Dumnezeu să-ți arate calea, și ai încredere că te va conduce acolo unde El vrea să te duci. Nu vei greși niciodată dacă urmezi  sfatul lui Dumnezeu.

________________________________________

Willie Oliver, este Directorul Departamentului Slujirea Familiei, Conferința Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Pastor hirotonit, Dr. în Sociologia familiei, Master în Consiliere pastorală, Master în Sociologie și Licențiat în Teologie.

Elaine Oliver aste Director asociat al Departamentului Slujirea Familiei, Conferința Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.Drd. în Psihologia educației, Master în Educație și Licențiat în Menegementul afacerilor și contabilitate.