Pastorul Iurie Denisenco câștigă primul loc în categoria 55+ la Maratonul Internațional

Predici și articole Wednesday, 20 April 2016

Pe data de 17 aprilie 2016, chișinăuenii au participat la cea de a doua ediție a Maratonului Internațional, eveniment care a adunat în jur de 15000 de participanți din 62 de țări ale lumii.

Printre participanții la maraton s-a aflat și pastorul adventist Iurie Denisenco, optând să alerge pe distanța de 21 de km și 97 de metrii. În prezent, el își desfășoară activitatea de slujire  în orașul Hierson, comunitatea Kahovca  și Kahovca Nouă – Ucraina.

Pastorul Iurie Denisenco  a  fost de acord să participe la un interviu special pentru echipa departamentului informații a Uniunii Bisericilor din Moldova.

Q: Cum v-a venit ideea de a participa tocmai la acest maraton?

I.D: Ideea mi-a venit pe vremea când practicam atletismul ușor. Din tinerețe am avut ocazia să particip la maratoane și în felul acesta idea s-a transformat în vis , iar visul mai devreme sau mai târziu se  transformă în realitate. Și mi-am pus întrebarea „de ce nu acum?”

Q: Atât în Europa cât și în Ucraina se organizează astfel de evenimente, de ce ați ales tocmai Chișinăul?

I.D:  Data de 17 aprilie are o semnificație deosebită pentru mine. Dar motivele sunt mai multe.

În primul rând, acum 25 de ani în urmă, aici în Chișinău se naște fiica mea, la doar 800 de metri de startul maratonului(n.r.  Maternitatea din Chișinău). Acum ea locuiește împreună cu soțul în Chicago. Ce alt cadou mai memorabil decât acesta puteam să îi ofer de ziua ei?

În al doilea rând  biserica promovează un stil de viață sănătos. De ce doar să vorbim și să nu practicăm? Iar în al treilea rând, chiar și  un pastor trebuie să se străduiască să-și mențină aspectul fizic.

Q: Cine sunt cei care v-au susținut în realizarea acestui vis?

I.D: Echipa mea de suținere au fost prietenii, copii, familia și bineînțeles soția, chiar dacă de la distanță.

Q: Sunteți satisfăcut de rezultatul obținut?

I.D: Da. Am alergat aproape după graficul stabilit și am făcut totul conform nivelului meu de pregătire.  1:43:00  este un timp bun pentru o persoană de  55 de ani. Timpul acesta m-a plasat pe primul loc în categoria 55 +.

Q: V-ați gândit că poate cineva va considera participarea la maraton ca o pierdere de timp?

I.D: Întradevăr pregătirea pentru competiție necesită timp. Antrenamentul ține între 2-3 ore pe zi. Dar ce este mai bine să alergi sau să stai la rând la cabinetul medical? Sau este mai bine să stai culcat și să primești tratament?

Când construiam biserica, nu mergeam cu un mijloc de transport, fie el transport în comun sau mașină personală, ci am ales să alerg până la destinație.  În orașele Kahovca și Tavriisc, am posibilitatea să alerg iar în timpul de odihnă dintre antrenamente folosesc bicicleta. În acest moment nu am mașină personală  și datorită acestui fapt sunt mai motivat  pentru miscare.

Q: a fost greu să vă pregătiți  și să alergați cei 21 de km?

I.D: A fost vesel. Când te antrenezi cresc rezultatele și sunt recunoscător celor care m-au susținut și au organizat acest eveniment.

Q: Stilul dumneavoastră de viață s-a modificat mult din cauza procesului de pregătire?

I.D: Principiul stilului de viață sănătos l-am învățat de la mama și bunica mea și datorită acestui fapt, nici în alimentație și nici în alte principii ale sănătății nu am avut nevoie de schimbări. Stilul de viață sănătos al maratoniștilor a fost stilul meu de viață din totdeauna.

Singura schimbare majoră care a avut loc în viața mea de când am început procesul de pregătire a fost pierderea  a 18 kg din greutatea inițială ]n decursul unui an.

Q: Care sunt planurile dumneavoastră de viitor? Am înțeles că din totdeauna v-ați dorit să alergați pe o distanță mai mare și totuși ați optat pentru 21 de km, veți continua cu acest vis?

I.D: Dacă Dumnezeu îmi va permite, în toamna aceasta voi realiza și acest vis. Îndrazniți să visați și să vă realizați visurile. Acest fapt nu vă va da doar sănătate dar și optimism și bucuria de a trăi. Totuși vă sfătuiesc să nu vă decideți să alergați la maraton cu o săptămână înainte de start. Participarea la un astfel de eveniment necesită o pregătire sârguincioasă și de durată. Mi-aș dori ca la următorul maraton să văd alergând alături de mine o intreagă echipă de adventiști de ziua a șaptea.  După experiența trăită de mine, știu că adventiștii conform stilului sănătos de viață sănătos și a alimentației deosebite, sunt deja maratoniști pregătiți. De asemenea, cei interesați pot găsi fie pe internet fie în cărți de specialitate informații extrem de utile care te ajută să te pregătești pentru astfel de competiții.

Și apropo, cum credința fără fapte este moarte, tot așa,  promovarea unui stil de viață sănătos fără al practica nu aduce nici un rezultat. Alergând la maraton, chiar și pe o distanță mică, te face mai convingător atunci când îi înveți pe cei din jur beneficiile unui mod de viață sănătos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.