Care este diferența dintre post și repaus alimentar?

Predici și articole Friday, 1 April 2016

În cartea proorocului Isaia, Dumnezeu mustră oamenii spunând că înțelegerea lor despre post este diferită de ceea ce dorește El. Domnul mustră poporul: „în ziua postului vostru, vă lăsaţi în voia pornirilor voastre…” (Isaia 58: 3). Dumnezeu spune că oamenii își ostenesc sufletul pentru a-și îndeplini propriile dorințe și nu se gândesc deloc la voia lui Dumnezeu: „Iată, postiţi ca să vă ciorovăiţi şi să vă certaţi, ca să bateţi răutăcios cu pumnul; nu postiţi cum cere ziua aceea, ca să vi se audă strigătul sus.”(Isaia 58,4)
Astăzi, semnificația postului este diferită de ceea ce a fost în zilele profetului Isaia. Astazi Domnul nu atrage atenție asupra manifestărilor exterioare ale postului ci la scopul pe care îl are omul atunci cand postește. Dumnezeu spune că aceste scopuri nu sunt întotdeauna dintre cele mai sincere sau corecte. Cand este vorba de post, oamenii cel mai des se întreabă ce alimente pot fi consumate și ce alimente nu pot fi consumate în timpul postului. Și totuși cea mai importantă întrebare: pentru ce este postul?
În Sfânta Scriptură există mai multe exemple a modului în care oamenii țineau adevăratul post pentru a depăși dificultățile vieții. În acest caz, adevăratul post ajută o persoană să se concentreze asupra aspectelor spirituale, să cunoască voia lui Dumnezeu și calea cea dreaptă și adevărată.
În Vechiul și Noul Testament postul este descris printr-o respingere completă a tuturor tipurilor de alimente, pe o perioadă relativ scurtă de timp (de la una la șapte zile, sau doar pentru o parte a zilei). Cel mai lung post fiind ținut de Iisus – 40 de zile. Postul sau repausul alimentar este necesar pentru a se conecta cu spiritualul. Prin aceasta suntem chemați la o pocăință adevărată. Trebuie îndepărtat din viața noastră tot ceea ce este păcătos, tot ceea ce ne face să fim agitați, pentru a avea mai mult timp de petrecut în rugăciune și citirea Cuvântului lui Dumnezeu. De exemplu, în Matei 17:21, Isus propune combinarea rugăciunii cu postul.
Postul formal prin care avem în vedere doar urmărirea unor tradiții, nu aduce niciun beneficiu, pe când, chiar și o zi petrecută în postul adevărat poate îmbogăți starea spirituală. Spiritul postului și rugăciunii – este spiritul care supune mintea noastră, inima și voința noastră lui Dumnezeu. Care este postul plăcut lui Dumnezeu? – mai presus de toate, o relație bazată pe iubirea față de aproapele și nu doar o forma exterioară.
Dumnezeu vrea ca omul aibă un scop în viața sa, iar prin acest scop să fie legat de Dumnezeu iar dorința lor să fie aceași. Dumnezeu vrea să fie unit cu omul, dorește să îl înzestreze cu credință, pentru ca omul să fie capabil să vadă în aceasta lumea vizibilă pe Dumnezeul invizibil, să vadă puterea Lui, iubirea Lui, pentru ca omul să poată deveni chipul lui Dumnezeu.
„Acesta este postul pe care l-am ales: desleagă lanțurile nedreptății și dezlega funiile jugului, pentru a seta asuprit liberă și rupe orice fel de jug? pentru pâinea ta foame și hoinarului săraci cu casa; atunci când vedeți gol, să-l îmbrace, și din propria carne să nu se ascundă. Apoi, deschis, ca în zori, lumina ta, și vindecarea ta va crește în curând, și dreptatea ta va merge înaintea ta, și slava Domnului te va însoți ”(Isaia 58: 6-8).
Stanislav Lapșin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.