AL DOILEA SIMPOZION ANUAL, A ADUS ÎMPREUNĂ PERSOANE CHEIE DIN COMUNITATE INTERNAȚIONALĂ PENTRU DISCUȚII CLARE DESPRE TRAGEDIA VIOLENȚEI ȘI A GENOCIDULUI EFECTUAT SUB STINDARDUL CREDINȚEI.

Predici și articole Friday, 26 February 2016

16 februarie 2016 | New York, New York, Statele Unite ale Americii | Bettina Krause, Director Asociația Internațională pentru Libertate Religioasă

Nu este vorba de religie în sine, ci o înțelegere coruptă a religiei, care alimentează extremismul violent, spune dr Ganoune Diop, director al Relațiilor Publice și Libertate Religioasă a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea, în timpul unui simpozion al Națiunilor Unite la începutul acestei luni. Evenimentul, care a avut loc pe 1 februarie, în sediul Secretariatul Națiunilor Unite din New York, a atras circa 130 de reprezentanți din diverse agenții ale Națiunilor Unite, alături de organizații religioase și non-guvernamentale, pentru a discuta despre rolul religiei și a grupurilor religioase în relațiile internaționale.

Diop, unul dintre prezentatorii principali, a contestat ceea ce el a numit „generalizarea simplistă”, că religia și credința religioasă ar trebui să poarte vina pentru conducerea violenței extremiste.

Bazându-se atât pe istorie cât și pe teologie, Diop a analizat ceea ce el a numit -un „fenomen complex cu mai multe fațete” și trasând o legătură puternică între înțelegerea unei persoane despre Dumnezeu și modul în care acestea se referă la alte ființe umane. El a spus că violența găsește un teren fertil în „orice religie sau ideologie a ființelor umane, care nu reușesc să recunoască sacralitatea vieții umane și demnitatea înnăscută a fiecărei persoane, sau care refuză să recunoască libertatea celorlalți.”

El a spus că violența extremistă este, de asemenea, susținută de o perspectivă teologică care prioritizeaza idei sau obiecte de presus decât respectul și grijă de ceilalți.

„Ființele umane sunt mai importante decât obiectele sau locurile”, a spus Diop. „Oamenii sunt mai importanți decât catedralele, bisericile, moscheele sau altarele.”

Diop a susținut marile eforturi internaționale de sprijinire a libertății religioase sau de conștiință, de a îmbrățișa „demnitatea diferenței” și „grijă de integritatea fizică, emoțională și spirituală a fiecărei ființe umane.”

Luând cuvântul mai târziu, Diop spune că este important pentru adventiști să fie participanți activi în discuțiile publice cu privire la modalități de a descuraja violența religioasă motivată. El adaugă că Biserica are de adus contribuții importante, atât practice cât și teologice- în special în domeniul promovării demnității umane. El citează ca exemplu, credința Bisericii Adventiste în doctrina Biblică a creației, care îmbrățișează învățătura cum că fiecare persoană a fost făcută după chipul lui Dumnezeu. „Acest lucru ne oferă o înțelegere clară a unicității familiei umane”, spune el.

Diop de asemenea arată către ceea ce el numește „portofoliu internațional de servicii” al Bisericii, care include interesul pentru educatie, spiritualitate, sănătate și asistența umanitară. Toate aceste instituții și servicii, spune el, vorbesc despre eforturile Adventismului de a îmbunătății viața oamenilor și de a aprecia valoarea fiecărei ființe umane.

Alti prezentatori al simpozionului i-au inclus pe Adama Dieng, Consilier special al Secretarului General pentru prevenirea genocidului; Zainab Hawa Bangura, Reprezentantul Special al Secretarului General ONU, privind violența sexuală în conflicte; și, Dr. John Esposito, profesor de Relații Internaționale și Libertate Religioasă și de la Universitatea din Georgetown. Departamentul de Relații Publice & Libertate Religioasă a Conferinței Generale a adventiștilor de ziua a șaptea a fost unul dintre cei trei organizatori ai simpozionului, care a fost co-sponsorizat de Inter-agenția ONU- Taskforce, pentru implicarea cu organizatiile grupurilor religioase

Prezentarea lui Diop, impreuna cu lista de discuții și alte prezentări, pot fi vizualizate prin intermediul United Nations webcast archives. Introducerea în prezentare începând în jurul minutului 18.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.