CONŞTIINŢA ŞI LEGEA MORALĂ

De aceea mă silesc să am totdeauna un cuget curat înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor. (Faptele apostolilor 24:16)

Există în timpul în care trăim o nevoie acută de simţ moral care să fie în armonie cu gândul lui Dumnezeu și cu Legea Sa. Noi trebuie să creștem neîncetat până la înălţimea staturii morale și spirituale a lui Hristos.

După cum ne-o demonstrează istoria lumii noastre, omul a avut nenumărate tentative de a-și înălţa propriul cod moral deasupra codului moral divin. Numai încrederea fermă în revelaţia Legii morale divine pe Muntele Sinai și în declaraţiile făcute de Domnul Hristos în Predica Sa de pe Munte ne poate ajuta să avem un cuget curat și un caracter moral ales. Pierderea încrederii în Legea divină sau nesocotirea ei a dus întotdeauna la declin moral.

Din nefericire, aproape toţi suntem la un moment dat afectaţi de coborârea standardelor morale din societatea noastră. Suntem asaltaţi de judecăţile morale perfide ale oamenilor și de pretextele lor șubrede. Avem nevoie să cunoaștem standardele morale și totodată să primim puterea de a asculta de ele. Codul moral nu are puterea în el însuși să ne facă ascultători, dar avem Evanghelia! Fără ea, nu am avea nicio șansă. Trebuie să începem cu Isus Hristos, cu Evanghelia și cu puterea ei mântuitoare.

„Şi prin aceasta știm că Îl cunoaștem, dacă păzim poruncile Lui” (1 Ioan 2:3). Ideea exprimată aici este cât se poate de clară: dacă pretindem că Îl cunoaștem pe Dumnezeu cu adevărat, trebuie să acceptăm soluţia Sa. Iar soluţia Sa este cât se poate de simplă: „Ţinta poruncii este dragostea care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun și dintr-o credinţă neprefăcută” (1 Timotei 1:5). Nu are rost să mai discutăm despre care poruncă este vorba aici. Când Învăţătorul Legii L-a întrebat: „Învăţătorule, ce să fac ca să moștenesc viaţa veșnică?”, Domnul nostru i-a îndreptat atenţia spre Cele Zece Porunci. Bine ar fi ca toţi creștinii să Îi pună această întrebare și să accepte același răspuns!

Dumnezeu ar fi putut să nu ne înzestreze cu posibilitatea de a călca poruncile Sale, dar, în acest caz, nu ar fi aflat niciodată ce fel de fiinţe suntem în realitate. Dacă nu am avea capacitatea de a lua decizii morale corecte și de a ne forma un caracter moral asemănător cu cel al lui Hristos, nu am fi nimic. Dar, cu niște oameni care sunt asemenea Fiului Său, lui Dumnezeu nu Îi este teamă să creeze un cer nou și un pământ nou!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.