ÎNCĂLCAREA LEGII

Oricine face păcat face şi fărădelege şi păcatul este fărădelege. (1 Ioan 3:4)Legea lui Dumnezeu se mai numește și Legea morală deoarece ea conţine principiile fundamentale care fac distincţia între bine și rău. Când spunem că un anumit gând, o anumită dorinţă și un anumit comportament sunt rele, facem imediat referire la moralitate.

Am o broșură cu titlul O sută de păcate de care poporul lui Dumnezeu se face vinovat acum. E greu de spus cum a reușit autorul să identifice nici mai mult, nici mai puţin de o sută de păcate! De asemenea, nu știu cum a ajuns el la concluzia că unele lucruri amintite în broșură ar fi păcate, fiindcă pomenește o sumedenie de cerinţe și face apel la respectarea a tot felul de reguli și reguliţe.

Este necesar să facem distincţie între reguli și principii. Regulile se pot schimba de la o zonă la alta a lumii, de la o ţară la alta și de la o situaţie la alta, pe când principiile sunt neschimbătoare, sunt eterne.

Unii pun atât de mult accentul pe ascultarea de reguli, încât le distrag atenţia oamenilor de la păcate mai mari, precum mânia, gelozia, ura, ostilitatea, pofta trupească, lenevia, răutatea, bârfa și mândria în toate formele ei de manifestare. Când punem accent pe „păcatele” care ţin de forma exterioară, avem tendinţa de a ignora păcatele lăuntrice reale. Când o abatere de la o regulă este tratată pe picior de egalitate cu o încălcare gravă a unui principiu, religia creează o stare de vinovăţie, de an- xietate și de condamnare, care, mai devreme sau mai târziu, devine insuportabilă. Respectarea rigidă a regulilor ne conduce la un comportament fără discernământ și fără suflet. Ajungem să fim suspicioși și să ne neglijăm îndatoririle creștinești.

Religia care îi condamnă pe membrii ei la o perpetuă „curăţenie de primăvară” și care îi ţine într-o stare permanentă de vinovăţie este nefolositoare. În schimb, acolo unde domnește dragostea faţă de Dumnezeu, nu se impune nevoia de o „curăţenie” continuă, ca proces de separare.

Nu există pericol mai mare decât acela de a înlocui consacrarea sinceră a inimii cu comportamentul exterior. Este mai simplu să respecţi regulile cu vorba decât să te supui cu toată fiinţa ta Domnului Hristos. Însă la judecată vor ieși la iveală toate păcatele ascunse, toate secretele dezonorante. De aceea, să căutăm neîntârziat să ne desfătăm în Legea lui Dumnezeu, prin Duhul Sfânt!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.