CODUL MORAL: RESTRICŢIE SAU BINECUVÂNTARE?

Apoi a început să vorbească şi să-i înveţe astfel: „Ferice de cei săraci în duh, căci a lor este Împărăţia cerurilor!” (Matei 5:2,3)Ne-am fi așteptat ca Domnul Hristos să îi numească fericiţi pe cei care au de toate, pe cei talentaţi și înzestraţi, pe cei capabili, pe cei atrăgători și pe cei importanţi. Noi pe aceștia îi credem fericiţi. Noi spunem despre oameni că sunt fericiţi pentru că au un dar sau o capacitate. Dar Isus spune că fericiţi sunt cei care au tot felul de lipsuri și care primesc totul de la El.

El ne-a găsit săraci și ne-a făcut bogaţi. El ne face lumina lumii, fiindcă El este Lumina noastră. Noi nu putem deveni lumină și adevăr prin propriile puteri, nu ne putem face singuri iubitori, răbdători și neprihăniţi. Tot El ne face sarea pământului. Nu ne putem face singuri sarea pământului. Noi devenim toate acestea numai prin El și, în felul acesta, Îi aducem laudă Tatălui nostru ceresc.

Imediat ce primește lauda din partea celor care nu au nimic în ei înșiși, Domnul Hristos face pasul următor și le arată nevoia de a lua Legea divină în serios. Dar lucrul acesta pare atât de ilogic. De ce este necesară ascultarea de Lege? Cum ar putea aceasta să ne facă fericiţi? Când recunoaștem că în noi înșine nu suntem nimic și nu putem face nimic și când depindem total de El, descoperim singura cale posibilă de a asculta de Legea divină.

Hristos explică acest lucru printr-o serie de contraste între modul în care fariseii înţelegeau și păzeau Legea și modul în care trebuie să o păzească un creștin. „Aţi auzit că s-a zis celor din vechime…, dar Eu vă spun…” Fariseii erau motivaţi de Lege. Creștinii sunt motivaţi de dragostea pentru Hristos.

Isus nu declară nicăieri că urmașii Săi ar avea capacitatea de a asculta de porunci. El știe că nu avem această putere. El anunţă falimentul eforturilor omenești de a produce ascultarea cerută de Dumnezeu.

Totuși, noi suntem fericiţi pentru că El a intrat în viaţa noastră și ne-a dat putere să începem o viaţă nouă. Prin El, Dumnezeu ne dă totul, inclusiv puterea de a păzi poruncile Sale. Aceasta este fericirea noastră!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.