Studiu suplimentar

„Atunci când [Nadab şi Abihu] şi-au satisfăcut apetitul pentru vin şi au intrat sub influenţa lui ameţitoare, discernământul le-a fost întunecat şi nu au mai fost în stare să facă deosebirea dintre sacru şi profan. Contrar poruncii exprese a lui Dumnezeu, ei L-au dezonorat, aducând pe altar foc obişnuit în locul focului sfânt. Dumnezeu i-a pedepsit în mânia Sa; din prezenţa Sa a coborât un foc şi i-a mistuit.” – Ellen G. White, Mărturii, vol. 3, p. 295

„Copiii şi tinerii să înveţe din Biblie cum a onorat Dumnezeu lucrarea aceluia care munceşte în fiecare zi. (…) Ei să citească (…) despre femeia înţeleaptă descrisă în Proverbele, care «face rost de lână şi de in şi lucrează cu mâini harnice»; care «dă hrană casei sale şi împarte lucrul de peste zi slujnicelor sale»; care «sădeşte o vie» «şi îşi oţeleşte braţele»; care «îşi întinde mâna către cel nenorocit, îşi întinde braţul către cel lipsit», «veghează asupra celor ce se petrec în casa ei şi nu mănâncă pâinea lenevirii» (Proverbele 31:13,15,16,17,20,27).” – Ellen G. White, Educaţie, p. 217

Întrebări pentru discuţie

1.            De ce este abstinenţa totală de la alcool unica opţiune corectă? În definitiv, ce beneficiu aduce consumul de alcool, indiferent de ce tip? Gândeşte-te la toate relele pe care le aduce.

2.            Meditează mai mult asupra ideii că, deşi deţinem cu mult mai multe cunoştinţe decât cei din generaţiile anterioare, nu avem neapărat şi mai multă înţelepciune decât ei. De ce cunoaşterea care nu este însoţită de înţelepciune este mai periculoasă decât lipsa de cunoştinţe însoţită de lipsă de înţelepciune? Ce întâmplări recente ilustrează acest adevăr?

3.            Recapitulează calităţile femeii cinstite. Cum pot fi aplicate principiile descoperite aici în viaţa credincioşilor, indiferent de sex, statut marital ori vârstă?

4.            Cartea Proverbele abundă în sfaturi practice. Faptul acesta ar trebui să ne spună că religia noastră, cu toată teologia ei înaltă şi cu toate dimensiunile ei spirituale, are şi un aspect practic. Ce putem face pentru a nu neglija aspectele practice ale credinţei?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.