Exemple de răbdare şi de perseverenţă

5. Citeşte Iacov 5:10,11. Ce lucru au în comun Iov şi prorocii? De ce crezi că sunt daţi ei ca exemplu? Ce învăţăminte găsim aici pentru viaţa noastră?

Profeţii din vechime au predicat cu consecvenţă Cuvântul Domnului, fără să-l modifice sau să-l discrediteze. Apostolul Pavel descrie credincioşia lor faţă de Dumnezeu în următoarele cuvinte: ei „au astupat gurile leilor [Daniel], au stins puterea focului [Şadrac, Meşac şi Abed-Nego], au scăpat de ascuţişul sabiei [Ilie şi Elisei]… Alţii au suferit… închisoare [Ieremia şi Mica]; au fost ucişi cu pietre [Zaharia, fiul lui Iehoiada], tăiaţi în două cu fierăstrăul [Isaia]…; au murit ucişi de sabie [1 Împăraţi 19:10]” (Evrei 11:33-37). Desigur că suferinţele lui Iov sunt arhicunoscute, cum este şi răbdarea de care a dat dovadă, deşi soţia l-a luat în derâdere şi prietenii, care veniseră să îl mângâie, l-au criticat. Ce i-a făcut pe aceşti eroi ai credinţei şi pe mulţi alţii asemenea lor să se ridice deasupra unui credincios obişnuit? Iacov aminteşte aici câteva calităţi: răbdarea, perseverenţa şi, mai presus de toate, speranţa şi încrederea în Dumnezeu.

Una dintre însuşiri este „răbdarea” sau „îndelunga răbdare”, cum este tradus în versetele 7,8,10 cuvântul din limba greacă makrothumia. Ea este capacitatea de a rămâne în picioare în circumstanţe dificile şi în încercări, în faţa tuturor loviturilor pe care ni le dă viaţa (sau Diavolul!). Cuvântul „răbdare” şi expresia echivalentă „îndelungă răbdare” sunt des utilizate în Noul Testament. Bunăoară, Pavel scrie că Avraam a aşteptat cu „răbdare” împlinirea făgăduinţei lui Dumnezeu de a-i da un fiu (Evrei 6:12,15), iar Petru scrie că Domnul Hristos a suportat cu „îndelungă răbdare” chinurile şi moartea pe cruce (2 Petru 3:15).

Pe de altă parte, „răbdarea” din versetul 11 (hypomonē) are sensul de „perseverenţă, stăruinţă” şi pune accent pe rezultatul procesului descris anterior, îndreptându-ne privirea spre linia de sosire. Iov este amintit aici ca întruchipare a acestei calităţi. În pofida tuturor nenorocirilor, el şi-a aţintit privirea spre reabilitarea finală pe care se aştepta să o primească (Iov 14:13-15; 19:23-27).

Prin ce greutăţi şi neplăceri treci acum? Pentru ce greutăţi viitoare ai început să te rogi încă de pe acum? Cât de des te-ai simţit descurajat? Gândeşte-te la încercările prin care au trecut câţiva dintre oamenii Bibliei amintiţi mai sus, la simţămintele lor de descurajare. Ce poţi învăţa din experienţa lor?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.