Inaugurarea casei de rugăciune a comunităţii „Emanuel” şi a centrului de influenţă din sec. Ciocana, mun. Chişinău

124_7346_01.MP4_snapshot_00.05_[2014.10.27_11.45.12] (Копировать)

„N’ această zi frumoasă,

Aducem lui Iisus

Cântarea noastră aleasă,

Căci Îl iubim nespus.”

Pentru mulţi ziua de sâmbătă, 25 octombrie 2014, a fost una friguroasă, deoarece după o toamnă călduroasă, chişinăuienii s-au trezit nepregătiţi cu iarna în prag. Dar pentru membrii comunităţii adventiste „Emanuel” din capitală, aceasta a fost o zi deosebit de frumoasă, o zi în care li s-a împlinit dorinţa de a avea un lăcaş de închinare. După 18 ani de existenţă spirituală şi după 8 ani de căutări şi încercări, credincioşii au căpătat un loc sfânt de închinarea chiar în inima sectorului Ciocana din capitală. Dar să le luăm pe rând.

Istoria comunităţii „Emanuel” începe în anul 1996 după un program de evanghelizare prezentat de pastorul Alexandru Moraru. Roadele programului au fost nesemnificative, dar suficiente pentru a crea un grup de credincioşi adventişti în sector. Celor 12 persoane botezate în rezultatul campaniei li s-au alăturat mai târziu, la îndemnul Conferinţei locale, alte 33 de persoane din diverse comunităţi din Chişinău, dar care locuiau pe atunci în sectorul Ciocana. Astfel a fost formată prima biserică adventistă în acea regiune, care a adoptat numele lui Dumnezeu, „Emanuel”, prin acesta mărturisind, că după ce au trăit vremuri ateiste, în sfârşit au descoperit că Iisus a fost şi este omniprezent în viaţa omului.

Sarcina de educare, consolidare şi creştere spirituală a noilor membri a căzut tot pe umerii pastorului Moraru, care după un an, a fost succedat de Andrei Darii şi Ştefan Leahu. La sărbătoare a fost prezent doar fr. Darii, care a felicitat comunitatea cu inaugurarea casei de rugăciune, iar fraţii Moraru şi Leahu au transmis mesaje prin care împărtăşesc bucuria deschiderii lăcaşului de cult. Printre slujitorii prezenţi la festivitate, care au avut în trecut sarcina de a păstori comunitatea, s-au numărat Andrei Moldovanu, actualul preşedinte al Uniunii Moldova şi cel mai longeviv pastor al comunităţii; Alexandru Sârbu şi Ilie Leahu. Ultimul a venit la inaugurare cu un cadou simbolic, un ceas care să indice mereu că revenirea Domnului Hristos este iminentă.

Primul prezbiter al bisericii, fr. Leonid Rusnac, în prezentarea emoţionantă a istoriei, a menţionat şi numele fr. Vasile Gorbuli, Ştefan Lungu, Alexandru Şochin şi Ion Sobor, care în parte au scris, prin slujirea lor, câte o pagină din letopiseţul comunităţii „Emanuel”.

Serviciul solemn de consacrare a casei de rugăciune a fost moderat de actualul pastor Nicolae Gudumac, care a avut inspiraţia la începutul mandatului să revizuească planurile de construcţie a unui lăcaş de cult şi să propună achiziţia unui edificiu care să îmbine conceptele de biserică şi centru de influenţă socială, medicală şi spirituală în regiune. Acest lucru a fost susţinut de administraţia Uniunii Moldova şi Diviziunii Euro-Asia. Într-un final, s-a procurat o construcţie finisată cu trei etaje şi încăperi la subsol. Această clădire va găzdui serviciile divine şi activităţile comunităţii „Emanuel”, un centru de sănătate preventivă, o cantină socială şi un centru de tineret şi copii.

În dimineaţa zilei de 25 octombrie, peste 200 de persoane au participat la dedicarea bisericii şi centrului de influenţă din sectorul Ciocana. Programul festiv a inclus evoluţia fanfarei „Trâmbiţi advente” din s. Ivanovca-Nouă, a colectivului coral „Înger Alb” şi a soliştilor Angelica şi Anastasia Vişnea şi Lilia Zincenco. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii Conferinţei Generale, secretarul asociaţiei pastorale a Diviziunii Euro-Asia, fr. Mihail Caminschi şi pastorul Derek Morris, prezentator Hope Channel TV şi redactor al revistei pastorale „Ministry”. Fr. Morris a adresat un mesaj biblic publicului, accentuând că înainte de a dedica lui Dumnezeu casa de rugăciune, ar trebui să consacrăm inimile şi sufletele pentru slujire într-o lume care este tot mai puţin dispusă să slujească dezinteresat aproapelui său.

Printre invitaţii speciali s-au numărat şi foştii proprietari ai edificiului, care au apreciat schimbarea destinaţiei clădirii, din una de business şi divertisment în una cu caracter social, educativ şi spiritual.

În mod tradiţional, serviciul s-a încheiat cu litania de consacrare a bisericii şi a centrului de influenţă, după care publicul a fost invitat la o masă festivă de părtăşie pentru a sărbători deschiderea noului lăcaş de cult cu menire socială şi spirituală.

Departamentul Comunicații, com. „Emanuel”, Chișinău

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.