RECRUŢII – 4

„Fiii noştri sunt ca nişte odrasle care cresc în tinereţea lor; fetele noastre, ca nişte stâlpi săpaţi frumos, care fac podoaba caselor împărăteşti.” (Psalmii 144:12)Cum putem mobiliza această generaţie de tineri din comunitatea celor aleşi? Iată şapte modalităţi simple de a produce o reacţie spirituală în viaţa tinerilor.

1. Roagă-L pe Dumnezeu să te transforme într-un mentor pentru ei. În cartea sa Lost and Found: The Younger Unchurched and the Churches That Reach Them (Pierdut și găsit: Tinerii fără biserică şi bisericile care ajung la ei), Ed Stetzer aminteşte: „Prea mulţi dintre tinerii de azi nu au pe nimeni către care să se îndrepte atunci când se confruntă cu marile întrebări ale vieţii (credinţa, căsătoria, viaţa şi munca) şi, de aseme­nea, cu întrebările practice (cum se schimbă uleiul la maşină, cum se plătesc impozitele, cum să-şi gestioneze bugetul, cum să-şi întocmească un CV). (…) Bisericile care fac legătura între generaţii pot fi corpuri minunate de credincioşi care se respectă unii pe alţii în orice privinţă a vieţii de comunitate” (p. 134, 135). Am fost surprins să constat cât de mulţi dintre studenţi mi-au spus: „Invitaţi-ne în căminul vostru. Dorim să fim în preajma unor adulţi în sfatul cărora să putem avea încredere.” Așadar, fii un mentor!

2. Dezvoltă o relaţie profundă cu ei. Ne înşelăm atunci când presupunem că tinerii nu se interesează de gândurile şi adevărurile serioase – că ei doresc numai să se distreze. Nu este aşa. Ei nu sunt interesaţi de superficialitate. Ei vor să gândească şi să gândească profund. Aşadar, deschide-ţi uşa casei într-o vineri seară şi întâmpină-i cu un studiu biblic ca pe vremuri. Invită-i la grupa de Şcoală de Sabat din care faci parte.

3. Fii un model al adevărurilor pe care le susţii. Greşim atunci când ne imagi­năm că trebuie să ne îmbrăcăm ca ei, să vorbim ca ei, să ne purtăm ca ei pentru a-i putea influenţa. Lucrurile stau exact invers. Ei vor să fii „un tip de modă veche”, care are con­vingeri puternice şi le şi pune în practică. Dacă ne compromitem valorile şi standardele în efortul de a-i câştiga pe tineri, acest lucru se va întoarce împotriva noastră. În cele din urmă, ei vor citi ipocrizia şi ne vor respinge. Conform unui studiu de proporţii, numai 31% dintre tinerii fără biserică s-au recunoscut în declaraţia: „Dacă muzica de la biseri­că ar suna ca muzica mea preferată, atunci aş veni mai des la adunare” (Stetzer, p. 38). Aceasta înseamnă că şapte din zece au afirmat că nu trebuie să ne schimbăm muzica după a lor pentru a le stârni interesul. Susţine-ţi valorile şi le vei câştiga inima.

4. Atrage-i în comunitatea unui grup restrâns. Pentru tineri, sentimentul apartenenţei înseamnă enorm. Invită-i să alcătuiască, împreună cu câţiva prieteni de-ai lor şi de-ai tăi, un grup restrâns. Cercetările sociologilor demonstrează că gene­raţia aceasta îşi doreşte mai întâi să aparţină şi apoi să creadă. Etapele prin care inima lor va fi câştigată pentru Isus şi pentru misiunea pe care El le-a pregătit-o sunt: aparte­nenţa, credinţa, transformarea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.