DE CE VESTEA REA ESTE O VESTE BUNĂ

„Poporul care umbla în întuneric vede o mare lumină; peste cei ce locuiau în ţara umbrei morţii răsare o lumină.” (Isaia 9:2)

În 1967, doi cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Washing­ton – Thomas H. Holmes şi Richard H. Rahe – au conceput un instrument numit „scara de măsură a reajustării sociale”. Aceasta dă valori pentru patruzeci şi trei de experienţe de viaţă. Premisa lor a fost aceea că evenimentele bune şi rele din viaţa noastră pot creşte nivelul de stres, făcându-ne mai vulnerabili la boli fizice şi mentale; aceasta înseamnă că experienţele noastre de viaţă ne produc suficient stres pentru a crea dezechilibru, expunându-ne la posibilitatea schimbării dramatice de paradigmă, nu doar din punct de vedere fizic, ci şi mental.

Care este primul factor de stres? Moartea unui copil, urmată de moartea soţu­lui, divorţ, separare maritală, detenţie etc. Însă nu doar veştile rele generează stres. Ex­perienţele bune de viaţă, precum căsătoria, sarcina, realizările personale excepţionale, au şi ele un efect. Având în vedere suişurile şi coborâşurile actuale la nivel mondial, am fost intrigat să observ că, dintre cele patruzeci şi trei de experienţe de viaţă, douăspre­zece sunt legate de situaţia noastră financiară.

Aceasta înseamnă că situaţiile de nesiguranţă economică şi criză financiară ne expun posibilităţii de a experimenta o schimbare majoră de paradigmă, o transformare în viaţa noastră, poate chiar o schimbare pe care Hristos o doreşte în fiecare inimă. Gândeşte-te numai. În seria aceasta de veşti rele pentru întreaga lume, vestea bună este că veştile rele ne fac mai receptivi la vestea bună, ceea ce poate transforma timpul veştilor rele într-unul pregătitor pentru primirea veștii celei bune.

Dacă mă gândesc bine, în timpul dinaintea celei de a doua veniri a lui Mesia, condiţiile nu diferă faţă de cele care existau atunci când El a venit pentru prima oară, nu-i aşa? Instabilitatea economică, nesiguranţa politică, decadenţa morală, colapsul social, conflictele rasiale şi etnice, conflictele religioase… Doar nu te-ai fi aşteptat ca Dumnezeul universului să aleagă vremuri oportune şi productive pentru a vesti schim­barea majoră de paradigmă a Evangheliei veşnice? Atunci când vestea rea este cea mai rea, vestea bună devine cea mai bună. Aceasta înseamnă că nu ar putea exista o vreme mai potrivită de rugăciune pentru oamenii pierduţi decât astăzi. Însă nu este vorba doar de rugăciune. Astăzi este ocazia perfectă să începem să ne mărturisim credinţa cu eficienţă înaintea lor. Să explorăm câteva modalităţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.