Refacerea unităţii

5. De ce împăcarea cu fratele sau sora căreia i-am greşit este o condiţie fără de care închinarea noastră nu poate fi acceptată de Dumnezeu? Matei 5:23,24La data aceea, iudeii aduceau la altar mai multe tipuri de daruri, însă cel mai probabil că Domnul Isus S-a referit aici la un animal de jertfă adus pentru a obţine iertarea lui Dumnezeu. Înainte de a putea să primim iertarea Sa, ni se cere să ne împăcăm cu fraţii noştri, să ne recunoaştem greşelile şi înaintea lor.

6. Care sunt cei trei paşi pe care trebuie să-i urmăm atunci când cineva ne-a greşit cu ceva? Matei 18:15-18

Învăţătura Domnul Isus este ca, în loc să mergem la alţii şi să le spunem ce am păţit, să mergem direct la cel care ne-a greşit, dar nu pentru a-l critica, ci pentru a-i arăta greşeala, cu smerenie şi iubire, şi a-l invita să-i pară rău (Leviticul 19:17). Ar trebui să facem tot ce ţine de noi pentru a-l ajuta să-şi vadă greşeala şi pentru a-i da ocazia să îşi exprime regretul şi să-şi ceară iertare. Este foarte important să nu îl umilim, făcând publică greşeala lui – în acest caz, recuperarea lui va fi îngreunată.

Discuţia aceasta personală ar trebui să conducă, în mod ideal, la regret şi la împăcare. Totuşi, dacă cel vinovat nu îşi recunoaşte vina şi nu vrea să repare greşeala, pasul următor este aducerea unui martor sau doi (Deuteronomul 19:15). Aceşti doi martori nu trebuie să fie aleşi dintre cei afectaţi în mod direct de problemă. În felul acesta, ei vor fi mai în măsură să îl cheme la pocăinţă pe cel greşit. Dacă acesta refuză sfatul lor, ei pot depune mărturie despre eforturile făcute în vederea recuperării lui.

În final, dacă aceste două încercări de împăcare eşuează, pasul următor este să ne adresăm bisericii, dar, şi de data aceasta, nu pentru a se lua măsuri împotriva lui, ci pentru a-i fi adresat încă un apel la pocăinţă. Scopul acestui proces este, de la început şi până la sfârşit, recuperarea celui greşit (Galateni 6:1).

Metoda cea mai bună de vindecare a celor implicaţi într-o dispută este ridicarea celui greşit. De ce nu urmăm procedeul indicat în acest pasaj? Ce putem face pentru a nu permite ca mintea să ne fie întunecată de dorinţa de răzbunare?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.