DOVADA DIN PLĂCINTĂ

„Tot aşa, orice pom bun face roade bune, dar pomul rău face roade rele. Pomul bun nu poate face roade rele, nici pomul rău nu poate face roade bune. (…) Aşa că, după roadele lor îi veţi cunoaşte.” (Matei 7:17,18,20)

Este o femeie cu daruri spirituale remarcabile care şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii în secolul al XIX-lea. Totuşi, prin scrierile şi lucrarea sa publică, ea a avut un impact revoluţionar asupra a milioane de oameni până în secolul al XXI-lea, inclusiv asupra vieţii mele. De la vârsta de şaptesprezece ani până la moartea sa, cu şaptezeci de ani mai târziu, Ellen White a primit aproape două mii de viziuni şi vise, de lungimi diferite – de la câteva momente până la aproape patru ore. Aceste desco­periri au dat naştere contribuţiei sale literare prodigioase, în care sunt incluse o sută de cărţi disponibile în engleză, cinci mii de articole în publicații periodice şi cincizeci şi cinci de mii de pagini de manuscris. Ea este una dintre autorii cei mai bine traduşi din istorie; capodopera sa transformatoare, Calea către Hristos, a fost publicată în peste 135 de limbi.

O altă urmare a darului său profetic este faptul că a contribuit la ridicarea unei mişcări creştine, care astăzi oferă cel mai dezvoltat sistem educaţional protestant din lume şi cel mai extins sistem de sănătate de pe pământ. National Geographic a publicat un editorial în care sunt apreciate beneficiile de longevitate ale mesajului de sănătate primit de Ellen White şi promovat în timpul vieţii sale – un mesaj cu mult înaintea cunoştinţelor medicale şi nutriţionale din zilele sale, însă validat în timpul generaţiei noastre de studii şi cercetări ştiinţifice elaborate. Şi, ca rezultat al conducerii sale vizi­onare, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, la fondarea căreia şi-a adus contribuţia, este răspândită astăzi în mai multe ţări decât orice altă confesiune protestantă de pe pământ.

De ce? Nu cred că există o explicaţie omenească pentru o viaţă şi o lucrare atât de prolifice şi aducătoare de roade. Cuvintele lui Hristos din textul de astăzi ne sfă­tuiesc să evaluăm roadele din viaţa celor înzestraţi cu darul profetic. Roadele lucrării lui Ellen White, cred eu, pot fi explicate numai prin lucrarea divină a Duhului Sfânt, coborât peste această femeie modestă, cu puteri omeneşti. Înseamnă aceasta că scrierile ei iau locul Sfintei Scripturi în viaţa mea şi în viaţa bisericii căreia îi servesc? Nicide­cum! Ea însăşi şi-a descris scrierile ca „lumina mai mică” a lunii care, cu umilinţă, dar credincioşie, reflectă „lumina mai mare” a Soarelui neprihănirii. Că scrierile ei reflectă slava lui Isus ca niciun alt autor pe care l-am citit este pentru mine cea mai bună dovadă a roadelor. Dar gustă tu însuţi din rodul acesta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.