FUGI DE ISPITĂ!

„Egipteanul a lăsat pe mâinile lui Iosif tot ce avea şi n-avea altă grijă decât să mănânce şi să bea. Dar Iosif era frumos la statură şi plăcut la chip. După câtăva vreme, s-a întâmplat că nevasta stăpânului său a pus ochii pe Iosif şi a zis: «Culcă-te cu mine!»” (Geneza 39:6,7)

Malcolm Muggeridge, cunoscutul jurnalist englez, scria odată: „Astăzi oamenii fac sex în mintea lor, ceea ce, dacă stai să te gândeşti, reprezintă un loc ciudat pentru lucrul acesta.” Însă cultura de astăzi este saturată de un astfel de subiect. Graţie mediei, America face sex non-stop. În oraş, în ţară, în spaţiu, în cyberspaţiu, practic peste tot.

Chiar şi în Biblie găsim acest subiect. Textul nostru de astăzi face parte din cea mai semnificativă relatare de acest gen din Scriptură. Toţi cunoaştem povestea lui Iosif şi a soţiei lui Potifar, care a încercat să-l ademenească pe tânărul şi proaspătul sclav al soţului său. Să nu crezi că avansurile ei parfumate şi seducătoare nu l-au ispitit pe Iosif. Ar fi putut fi biletul lui spre libertate. Dar nu uita invitaţia „vino să te culci cu mine” presupune întotdeauna şi minciuna de după.

Răspunsul lui Iosif este momentul culminant al intrigii şi cel mai important text de memorat în lupta cu ispitele sexuale: „Cum aş putea să fac eu un rău atât de mare şi să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?” (vers. 9). Nu împotriva lui Potifar, nu împotriva ei, nici măcar împotriva lui însuşi – păcatul ispitei sexuale este întotdeauna împotriva lui Dumnezeu.

La fel este şi pornografia, ucigaşul moral al lumii de astăzi. Un tâlhar de ocazie nu face distincţie între victimele sale, bărbaţi sau femei. Disponibilitatea, anonimatul şi accesibilitatea sunt aproape de nerefuzat. Am cunoscut bărbaţi care deplângeau pu-terea acestui obicei de a crea dependenţă. Vrei să fii scutit de neliniştea pe care ţi-o poa­te aduce? Urmăreşte cele două reacții radical opuse pe care le-au avut Iosif şi David în faţa aceleiaşi ispite: Iosif a fugit, David a mers înainte. Aruncă mouse-ul, închide com­puterul, stinge videoul, ieşi din maşină, pleacă de la serviciu, închide telefonul, aruncă revistele și fugi! Fugi ca şi cum viaţa ta depinde de asta! Căci aşa este.

„Cheamă-Mă în ziua necazului şi Eu te voi izbăvi, iar tu Mă vei proslăvi!” (Psal­mii 50:15). Există un Dumnezeu care te poate elibera de ispite şi dependenţe. Întrucât a rezistat acestei lupte când a fost pe pământ, Hristos îţi promite că şi tu poţi fi cu adevărat slobod (Ioan 8:36). Prea târziu pentru tine? Nu, nu este prea târziu! „Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule” (Psalmii 51:10). „Spală-mă şi voi fi mai alb decât zăpada” (vers. 7). Datorită jertfei lui Isus, asemenea lui David, şi tu poţi deveni o făp­tură nouă, poţi fi din nou curat şi fără pată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.