CE ARE EL NEVOIE; CE ARE EA NEVOIE – 2

„… nu se gândeşte la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată.” (1 Corinteni 13:5-8)După un sfert de secol de consiliere maritală, Willard Harley spune că a treia nevoie pe care a auzit-o mărturisită cel mai mult de soţii este onestitatea, deschiderea. Harley le spune soţilor: „Partenera voastră ar trebui să vă cunoas­că mai bine decât oricine altcineva din lume.” Dar, dacă nu ne deschidem inima, dom­nilor, soţia nu ne va cunoaşte niciodată. „Sentimentul de siguranţă este firul de aur care străbate prin întreaga ţesătură de nevoi de bază ale femeii. Dacă nu întreţine o comunicare onestă şi deschisă cu ea, soţul îi va submina încrederea soţiei şi, în cele din urmă, sentimentul de siguranţă.” (p. 91)

A treia nevoie pentru un bărbat? O soţie atrăgătoare. Aceasta „înseamnă pur şi simplu că înfăţişarea ei îi face pe cei din jur să se simtă bine în preajma ei”. Evident, frumuseţea adevărată vine din interior, însă adesea prima scânteie apare din atracţia fizică. Şi, deşi unii soţi au nevoi emoţionale mai puternice decât aceea după o soţie atrăgătoare, Harley sfătuieşte: „Soţia trebuie să semene cu femeia pe care a cerut-o el în căsătorie.” (p. 108)

A patra nevoie a ei este susţinerea financiară, iar a lui, ajutorul din casă. În situ­ația economică actuală, cele mai multe familii au nevoie de două venituri, însă Harley sugerează că soţiile preferă ca bugetul familiei să se bazeze doar pe venitul lui. Ea poate alege să lucreze sau poate fi nevoită să lucreze, însă va privi la soţul ei pentru siguranţa financiară. Pentru el, sentimentul de siguranţă vine din felul în care soţia sa conduce mersul lucrurilor în viaţa lui, în familie, în casă şi în cămin. Evident, căsniciile cele mai puternice şi fericite sunt constituite dintr-un parteneriat reciproc în toate aspectele vieţii.

A cincea nevoie a soţiei este devotamentul pentru familie. Este o altă lege a căsăto­riei propusă de Harley: cel mai bun soţ este un tată bun. Faceţi lucrurile acestea împre­ună: pregătirea mesei, altarul de închinare, mersul la biserică, ieşirile în oraş, plimbările cu bicicleta sau pe plajă, jocurile, evenimentele sportive, povestea de seară, proiectele de familie etc. Pe acest front, cantitatea face diferenţa. Petreceţi-vă timpul împreună! Iar a cincea nevoie a soţului? Admiraţia. „Biografiile bărbaţilor celebri o dovedesc, iar viaţa tuturor celorlalţi o confirmă: bărbatul prosperă şi înfloreşte când se hrăneşte cu admiraţia femeii” (p. 158). De ce să-l desfiinţezi în public sau în particular – atunci va deveni ceea ce faci din el. „Cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii” (Ioan 13:34). Atunci când îşi făgăduiesc să se iubească aşa cum i-a iubit Dumnezeu, bărbatul şi femeia lui vor trăi o poveste de dragoste care nu va avea sfârşit!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.