Ziua Uşilor Deschise în penitenciarul de la Rezina

5 (Копировать)
În lumea noastră există persoane pentru care viaţa este un nonsens, o monotonie sumbră, un scenariu şi o poezie bacoviană care se repetă zilnic între patru pereţi. Condamnaţii pe viaţă trăiesc într-o lume diferită de cea pe care o cunoaştem, o lume cu propriile reguli şi legi, care îţi reglementează viaţa de zi cu zi în cele mai mici detalii. Pentru că este închisă şi supravegheată minuţios, această lume nu se intersectează cu lumea noastră, decât foarte rar. Acest lucru se poate întâmpla doar în limitele prevăzute de temutul cod penal. Aici totul este strict, sever, dur şi inuman, totul pentru a distruge lent viaţa celor care au distrus cândva viaţa semenilor săi.

În data de 26 mai, anul 2014, lumea închisă din penitenciarul nr. 17 din Rezina, s-a deschis pentru publicul larg. Pentru prima data în Republica Moldova, în această instituţie penitenciară cu regim sever, a fost organizată sărbătoarea „Ziua Uşilor Deschise”. Ideea acestui proiect curajos şi inedit îi aparţine unui moldovean, care a emigrat de mai mulţi ani în Canada. Victor Gârleanu, fiul fostului capelan Pavel Gârleanu, a venit cu propunerea ca agenţia ADRA Moldova în parteneriat cu Departamentul Instituţii Penitenciare să organizeze un eveniment în care deţinuţii să se întâlnească cu familia, rudele, prietenii, să stea împreună într-un loc separat şi să comunice într-o atmosferă detensionată şi mai puţin supravegheată de gardieni. Datorită perseverenţei pastorului Pavel Gârleanu, uşile celui mai temut loc din republică, s-au deschis în premieră pentru publicul larg.

Timp de câteva ore, deţinuţii au stat la mese pline de bucate tradiţionale, alături de soţii, copii şi rude apropiate, care prin prezenţa lor au adus încurajare, compasiune, dragoste şi speranţă că lucrurile ireversibile şi imosibile se pot schimba cu ajutorul lui Dumnezeu.

La eveniment au fost prezenţi şi responsabilii D.I.P. care au apreciat această iniţiativă, în pofida riscurilor existente. Chiar şi lumea interlopă din penitenciar a susţinut evenimentul, motivat de dorinţa de a consolida relaţiile dintre deţinuţi şi rudele acestora.

Condamnaţii au exprimat gratitudine agenţiei ADRA pentru organizarea şi finanţarea evenimentului, în special masa festivă şi deplasarea rudelor.

La final, capelanul Pavel Gârleanu a organizat o masă rotundă cu reprezentanţii structurilor de forţă, unde a pus în discuţie viabilitatea proiectului dat, dar şi doleanţele deţinuţilor pe viaţă.

Sergiu Miron

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.