Aniversare jubiliară Înger alb

IMG_3421 (Копировать)
Ziua de 24 mai 2014 a fost aşteptată cu mare interes de iubitorii de muzică creştină şi de către cei care apreciază prestaţia grupului coral Înger alb. În această zi colectivul a marcat a doua decadă de activitate pe tărâmul artei şi muzicii religioase. Casa de rugăciune a comunităţii Efes din Chişinău a fost neîncăpătoare pentru toţi cei care au dorit să vină să asculte, dar şi să felicite colectivul.

Grupul coral Înger alb s-a născut în primăvara anului 1994, după ce mai mulţi studenţi de la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice s-au unit într-un grup provizoriu pentru a da curs unei invitaţii speciale de a concerta în România. După concertul din Câmpina nu s-au mai despărţit, ci au continuat să cânte împreună. Denumirea colectivului a fost sugerată chiar de preşedintele de atunci a Bisericii Adventiste Mondiale, pastorul Robert Folkenberg, prezent la o evanghelizare publică din Chişinău. La acel eveniment noul colectiv a interpretat piese muzicale de Crăciun, printre care şi colindul Înger Alb. Anume acest colind l-a inspirat pe fr. Folkenberg să vină cu ideea denumirii grupului coral, oferindu-i astfel o identitate recunoscută astăzi la nivel mondial.

La concertul jubiliar de sâmbătă au fost prezenţi mai mulţi membri ai colectivului din trecut, printre care s-au numărat Veronica Jubea, primul şi cel mai longeviv dirijor al corului; Silvia Ţabor, venită tocmai din Canada, în prezent dirijor al orchestrei simfonice interculturale din Montreal; Denis şi Tatiana Arvat din Moscova; Anatolie şi Nadina Sajin; Daniela Enciu, Valentina Vîhrist, Marian Costin, Maricica Balan, Aliona Gârleanu, Angelica Vişnea, Lilia Zincenco, Daniel Barbă, Aurel Mistreanu, Dina Donescu, Alexei Samanati, Silvia Proscurchina, Angela Cherdivară şi Ana Nepiivoda. În timpul evenimentului, toţi aceştia au format un cor unit împreună cu actualul grup Înger alb pentru a interpreta în faţa publicul prezent cele mai renumite piese „Cu tine prin credinţă”, „Emanuel” şi „Psalmul 8”. Aceste piese, de rând cu alte imnuri cântate de actualul grup coral cu ocazia jubileului, au încântat audienţa prezentă în sală şi au confirmat încă o dată faptul că Înger alb are un nume sacru, o vocaţie sfântă, dar şi o misiune specială pe acest pământ.

Printre marii absenţi de la eveniment au fost cei care au stat la originea colectivului, mulţi dintre ei emigrând în trecut cu traiul în Canada, dar care au salutat şi au felicitat corul printr-un mesaj video difuzat în timpul evenimentului. Muzicienii din Canada au exprimat dorinţa ca Înger alb, în viitorul apropiat, să mai adauge în repertoriu câteva albume noi, la cele şase existente până în prezent.

Printre cei prezenţi la jubileu s-a numărat şi familia pastorală Leahu, Ilie şi Maria, consideraţi părinţii spirituali ai colectivului. În mesajul de felicitare, pastorul Leahu a exprimat speranţa, ca schimbările de cadre care deseori se produc în colectiv, să nu afecteze activitatea profesională şi calitatea muzicii oferite publicului larg.

La final, corul unit Înger Alb, a primit aprecieri şi multă gratitudine din partea tuturor membrilor Uniunii de Biserici din Moldova, prin pastorul Anatolie Tănase, care a recunoscut contribuţia remarcabilă în susţinerea spirituală şi morală prin muzică a zecilor de mii de credincioşi din ţară şi de peste hotare.

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

La mulţi ani, Înger Alb!

Sergiu Miron

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.