Legea talionului (Matei 5:38-48)

6. Care este tema majoră din Matei 5:38-48?

Aici sunt abordate numeroasele porunci din legea mozaică ce aveau la bază principiul aplicării unei pedepse identice cu răul săvârşit, principiu care mai poartă şi denumirea de „legea talionului” sau „legea răsplătirii”.După cum putem observa în câteva pasaje (Exodul 21:22-25; Leviticul 24:17-21; Deuteronomul 19:21), legea impunea ca vinovatul să treacă prin aceeaşi experienţă ca victima lui. Dacă victima îşi pierduse un ochi, un braţ, un picior sau dacă îşi pierduse viaţa, şi inculpatul trebuia să le piardă. Această lege a răzbunării era întâlnită în mai multe civilizaţii antice. Şi de ce nu, din moment ce pare a avea la bază un principiu simplu al dreptăţii?

Ceea ce trebuie să reţinem este faptul că principiul aceasta avea menirea de a limita răzbunarea, adică de a-i împiedica pe oameni să obţină de pe urma unei fapte rele comise împotriva lor mai mult decât erau îndreptăţiţi să obţină. În Matei 5:38-42, Domnul Isus nu urmăreşte neapărat să atace legitimitatea unei legi care cerea pedepsirea vinovatului pentru răul săvârşit, ci să sublinieze reacţia adecvată a creştinilor faţă de cei care încearcă să profite de bunătatea lor. Creştinii nu trebuie să-şi ia revanşa, ci să răspundă cu amabilitate, un lucru realizabil numai prin harul lui Dumnezeu care lucrează în ei. Prin aceste îndemnuri, Isus ne arată ce înseamnă să fim urmaşii Săi.

Ultima antiteză se referă la dragostea faţă de semeni şi ura faţă de vrăjmaşi. Porunca referitoare la iubirea faţă de aproapele se găseşte în Leviticul 19:18, însă nu exista nicio lege care să impună ura faţă de duşmani (exista doar legea ca amonitul şi moabitul să nu intre în adunarea Domnului – Deuteronomul 23:3-6). În vremea lui Isus, evreii erau sub ocupaţie romană, cetăţeni de mâna a doua în propria ţară. Fiind asupriţi, uneori foarte crunt, ei se simţeau probabil îndreptăţiţi să îi urască pe romani. Domnul Isus le-a arătat aici un mod mai bun de a trăi chiar şi în circumstanţe mai puţin favorabile.

7. Citeşte Matei 5:44,45. Ce îndemnuri sunt date aici? Cum le poţi aplica efectiv faţă de cineva care ţi-a făcut rău?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.