Istoria colesterolului : vă luptați cu boala cardiacă?

Cholesterol (Копировать)

Credeți sau nu, colesterolul este săpunul corpului! Corpul uman funcționează cu ajutorul apei, suntem aproximativ 70 % apă, iar atunci când mâncam grăsime sau ulei , este nevoie de o mulțime de săpunuri pentru ca aceste grăsimi alimentare ( grasimi saturate , grasimi trans , grăsimi rafinate , dieta bogată în grăsimi ) să devină solubile în mediul corpului uman. Dacă v-ați obișnuit să spălați vasela acasă cu mâna, este sigur că veți găsi unele grăsimi mai greu de „spălat” de pe farfurii decât altele . Doar imaginați-vă că grăsimile care sunt cel mai greu de spălat de pe veselă, sunt de asemenea, grasimile care vor folosi cel mai mult colesterol” săpun „, ca să se dizolve în corpul dumneavoastră. Colesterolul dizolvă grăsimile sau uleiurile pe care le mănîncă în mediul apos din sânge. Grăsimile greu de dizolvat, cum ar fi grăsimile animale, uleiurile vegetale hidrogenate și uleiurile care au fost prăjite , sunt mult mai dificil pentru ca organismul să le dizolve . Aceste grasimi vor determina ficatul să producă mai mult colesterol ” săpun „. Acest lucru în cele din urmă duce la creșterea în fluxul de sînge a colesterolului. Cu cît vei mînca mai multe grăsimi de orice fel cu atăt mai mult colesterol va avea nevoie corpul tău să proceseze. Pentru fiecare 1% grăsime suplimentară inclusă în dieta dumneavoastră, determină colesterolul total să urce în sus cu 11/2 puncte.

Circulația Enterohepatică : cercul săpunului hepatic

Sursa de colesterol este ficatul, iar rezervorul este vezica biliară. Amestecul de colesterol, săruri biliari, pigmenți biliari, lecitină, apă este numit bilă. Această bilă este stropită în intestinul subțire atunci când este detectată nevoia de săpun, și anume cel ce determină secreția sucului biliar în tractul digestiv este grăsimea. Acest „săpun, încearcă apoi să facă compatibilă absorbția de grăsime în fluxul de sânge din tubul intestinal. Componența de colesterol „săpun” este re-absorbită din intestinul subțire și readus la ficat pentru procesare. Există mai multe lucruri care pot reduce colesterolul în sistem. Mănînci mai puține grăsimi, și de mai puțin „săpun” vei avea nevoie. Mănîncă mai multe fibre, care va absorbi o parte din „săpun” în scaun, astfel mai puțin „săpun” se resoarbe și mai puțin revine în fluxul de sânge și ficat.

Mîncați mai multe plante care sunt bogate in steroli: orezul integral (brun, negru), cereale integrale (ovăzul), fasole, soia, lintea, nucile, semințe de susan, semințe de bostan, fructele și zarzavatele.

Acesti steroli din plante concură cu colesterolul pentru re-absorbție, reducând, astfel, re-absorbția acestuia în sistem și scăderea colesterolului sanguin.

Colesterolul in diferite forme

Colesterolul este colesterol, dar ambalajul vă spune rolul său. LDL sau lipoproteine ​​cu densitate scăzută este ambalajul marcat pentru exportul colesterolului din ficat, unde are loc producerea sa, spre țesuturi. HDL sau lipoproteine ​​cu densitate mare este echipajul de curățare, care ia colesterolului din țesuturi și îl duce înapoi spre ficat. LDL camioane îl scoate afară în circulația sangvină și HDL-îl , scoate colesterolul din sânge și țesuturi și îl duce la ficat După cum se explică că HDL scăzut este de o prevestire a bolilor de inima, cauzate de echipaje de lucru (HDL) insuficiente de curațare, și țevi pline cu deșeuri (vase sanguine căptușite cu grăsime).

Grăsimile ce le mîncăm

Toți avem nevoie de un pic de grăsime în dieta noastră – aproximativ 25% până la 35% din caloriile zilnice. Dar tipul de grăsime diferă. Grasimile nesaturate – cum ar fi cele din uleiul de canola, de masline, de in, și uleiurile de șofran – ajuta la scăderea nivelului colesterolului „rau”, LDL, si la creșterea HDL colesterol „bun. Există grăsimi saturate, acizi grași trans care au un efect dăunător atît asupra sănătății cît și asupra metabolismului colesterolului.

Grăsimile-trans, reprezintă un produs secundar de hidrogenare a uleiurilor vegetale, cresc riscul de colesterol ridicat cu 65%. Într-un studiu, victime a atacului de cord au avut cu13% mai multe grasimi trans în peretele celular. Grăsimile-trans scad HDL-colesterol, (colesterolul bun) mai pronunțat de cît grăsimile saturate și scade activitatea anti-oxidantă în organism cu impact aterosclerotic și de îmbătrînire. Acest lucru face mai multi pacienți susceptibili la ateroscleroză și atacuri cardiovaculare. În plus, grasimile trans cresc LDL – colesterol dăunător. Este posibil să nu fii conștient de unde în dieta ta vin grasimile trans. Surse de grasimi trans in dietă procentual includ: prăjituri, fursecuri, biscuiti, plăcinte, pâine albă până la 40%; produse ale regnului animal 21%; margarina 17%; cartofi prăjiți 8%, chipsuri de cartofi și porumb, floricele de porumb 5%, alte (cereale pentru micul dejun, ce sunt bogate în produse rafinate și zăhar, bomboane, etc) 5%.

Grasimile saturate sunt găsite in lapte, brînză, gălbenuș de ou, carne și cârnați, are un efect și mai dăunător asupra colesterolului si a bolilor coronariene decât acizii grași trans. Dieta bogată cu grăsimi saturate poate ridica nivelul colesterolului total cu 23%. Grasimile saturate – cum ar fi cele gasite in produsele de origine vegetală, ca de exemplu uleiul de palmier – ridica nivelul colesterolului rău LDL.

Un alt factor, care este adesea trecut cu vederea, este forma de grăsime sau ulei consumat. Uleiurile rafinate sunt absorbite rapid in intestinul subtire, esterificate cu colesterol și prin căile limfatice aduse și depuse în inimă. Evitați uleiurile rafinate!

Uleiurile care se află în mod natural în produsele integrale sunt digerate și absorbite ulterior în intestinul subțire ca fosfolipide, după care intră în circulația portală unde sunt transportate în mod direct la ficat. Astfel, ei au un impact mai puțin asupra colesterolului sanguin total.

Consumul de produse de origine animală și colesterolul

Oamenii care consuma produse de origine animală in fiecare zi prezintă nivelul de cholesterol mărit, și au, în medie , un colesterol total de 255 mg/dL. Cei care limitează consumul de produse de origine animală o dată pe săptămână au un colesterol total de aproximativ 205 mg/dL. Comparativ cu vegetarienii, cei ce consumă produse de origine animală (carne, ouă și produse lactate), mănâncă cu 50% mai multe grăsimi, colesterolul total cu 30 % mai ridicat, colesterolul LDL  cu 42 % mai mare, trigliceridele cu 38% mai ridicat, au zaharuri în sânge cu 32% mai mult, și de cinci ori au mai multe șanse de a avea hipertensiune arteriala. Persoanele care beau lapte de vacă sau mânâncă produse lactate, cum ar fi iaurtul și brânza de zi cu zi au cu 7 mg/dL colesterolul total mai ridicat, și cu 5 mg/dl mai mare LDL colesterol. O dieta cu proteine ​​de origine animală și aportul scazut de fibre a demonstrat creșterea in mod semnificativ  a nivelului de colesterol. Pe de altă parte, înlocuind 30 la 50 de grame de proteine ​​de soia pentru proteinele ​​animale in dieta de zi cu zi produce o reducere de 13 % în LDL , reducerea cu 10 % a trigliceridelor, reducere cu 9 % în colesterol , și o creștere de 2,4 % în HDL.34 Acest sfat nutritional a fost de asemenea dovedit a fi de ajutor în cazurile considerate a avea o predispoziție genetică la colesterol mărit.

Caldwell Esselstyn, Jr., MD, de la Clinica Cleveland a arătat pe angiografie că blocajele din arterele coronare din cauza aterosclerozei pot fi inversate prin schimbări in dieta. „Dieta optimală”, potrivit lui, „este format din cereale, leguminoase, legume și fructe, cu mai puțin de 10% -15% din calorii care provin din grasimi.” El continuă să spună că, „Această dietă minimizează riscul de accident vascular cerebral, obezitate, hipertensiune arteriala, diabet de tip 2, si cancerul de sân, prostată, colon, rect, uter, și ovar. „

Ce se cunoaște despre cancer si colesterol?

Nivelul crescut de colesterol și trigliceride crește în mod semnificativ riscul cancerului de sân. Riscul de cancer mamar crește cu 88% atunci când se consumă alimente cu colesterol, cu 125% pentru consumul ridicat de proteine ​​animale, cu 143% pentru consumul ridicat de grăsimi saturate, și cu 169%, dacă mânânci mai multe calorii decat ai nevoie! Cancerul pancreatic este a patra cauza de deces prin cancer cu o rată de cinci ani de supravietuire relativă de mai puțin de 4%, făcându-l unul dintre cazurile cele mai mortale de cancer.

Conumînd  colesterol are loc creșterea riscului de cancer pancreatic cu 50%. Ouăle, o sursă bogată de colesterol, cresc riscul cu 60%.

Alte riscuri de boli legate de creșterea colesterolului. Creșterea colesterolului și trigliceridelor, împreună cu HDL scăzut cresc semnificativ riscul de artrita autoimună cum ar fi artrita reumatoidă.  Nivelul ridicat de colesterol este un factor de risc semnificativ pentru degenerescența maculară și orbire. Un colesterol de 240 mg/dL crește riscul de degenerescențș maculară cu 80%. Un nivel al colesterolului de 220 ​​mg/dL sau mai mult crește riscul de migrenă cu 280%. Având niveluri crescute ale colesterolului creste riscul de hipertensiune arteriala cu 90%. Chiar și hipotiroidismul poate fi determinat de niveluri crescute ale colesterolului.

Creierul și nervii nu sunt fericiți atunci când crește colesterol. Hipertensiune arteriala si hipercolesterolemie lucrează împreună pentru a spori disfuncția cerebrală. Pacienții cu valori crescute de LDL colesterol au un risc de 106% mai mare de a determină deteriorare cognitivă. Obezitatea și trigliceride ridicate produc tulburări cognitive (atenția, memoria, învățarea, luare deciziilor și rezolvarea problemelor). Trigliceridele crescute prezice progresia neuropatiei periferice în diabet. Valori crescute ale colesterolului sunt in mod semnificativ asociate cu depresia. Scăderea nivelului de colesterol, prin modificarea stilului de viată, a fost demonstrat că reduce semnificativ depresie, ostilitatea, și severitatea simptomelor psihologice.

Colesterolul alimentar: colesterolul pe care îl mîncăm

Ce alimente conțin colesterol ? Aproape toate alimentele de origine animală au colesterol în ele. Alimentele pe bază de plante nu au colesterol . Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de un ficat pentru a produce colesterol și plantele nu au ficatul !

Fructe si legume , nuci si seminte , fasole si cereale nu contin colesterol . O cana de 2 % lapte are 18 mg de colesterol . O jumatate de cana de inghețată are 29 mg , din care cea mai mare este oxidată (foarte aterogenă) . O lingură de unt va avea 31 mg , si 3 grame de scoici 57 mg. O porție egală de 85 de grame de: piept de pui are 73 mg; carne de porc 76 mg; mușchi de vită 80 mg ; 84 mg de stridii; creveti 165 mg; un ou mare 213 mg; ficat de vită 410 mg, și creierul de vită 1697 mg., corpul tău nu are nevoie de o sursă suplimentară de colesterol, el face propriul colesterol, proaspăt

Nivelul de colesterol nu este redus atunci când înlocuiți carnea de vită, miel, sau porc cu cea din dieta cu carne de pui sau cea de pește . De ce ? Deoarece proporția de colesterol din carnea de pasăre este similară cu cea din carne roșie , chiar dacă aceasta conține mai puține grăsimi.

Colesterolul din alimentație , împreună cu colesterolul din sânge crescut duc în mod dramatic la creșterea colesterolului oxidat. Colesterolul oxidat determină în tot corpul inflamație, ateroscleroză ți formarea de plăci. Cu cât mai mult colesterol mînînci, cu atît vă puteți aștepta la mai multă placă de grăsime calcificată în arterele coronare. Când colesterol este o parte componentă din dieta ta, atunci are loc sporirea inflamației în plămâni, care duc la dezvoltarea astmului; în ficat duce la boli non-alcoolice ca ficat gras și ciroză; în prostată duce la durere, extindere și cancer. Colesterolul in dietă poate duce la leziuni microscopice permanente în rinichi care determină pierderea semnificativă de proteine ​​prin urină.

Aveți nevoie de osteoporoza ? O dieta bogata in colesterol stimuleaza resorbția osoasă cauzând osteoporosă

Colesterolul scade serios performanțele mintale, pe o durată de șase ore după consumarea unei mese bogate în grăsimi, scade sub 70 % oxigenarea creerului. Ce e șocant , ea nu se întoarce la normal timp de 3 zile întregi, ceea ce înseamnă că unii oameni nu au avut niciodată o oxigenare completă a creerului, cu funcționarea acestuia la 100% !

Colesterolul oxidat în sânge

Pentru același nivel de colesterol, persoanele care consumă mai puține fructe și legume au un risc mai mare de atac fatal de cord. Acest lucru este din cauza efectelor de colesterol oxidat. Colesterol oxidat poate fi stabilizat de anti-oxidantii ce se gasesc in fructe si legume proaspete.

Sursele certe de colesterol oxidat este crema amestecată, cum ar fi inghețata , prăjituri, parmezan , precum și orice alimente care conțin colesterol, sau uleiurile adăugate la gătit ce vin în contact cu aerul . Colesterolul oxidat semnificativ accelerează progresia aterosclerozei. Prejudiciul arterial cauzat de colesterolul oxidat este acumularea de colesterol în vasele de sînge si creșterea placii de grăsime în peretele arterial.

Colesterolul oxidat favorizează coagularea trombocitelor și formarea plăcii trombotice în circuitul sanguin. Cu cît mai mult  LDL colesterol este oxidat , cu atît mai mult colesterol va fi transportat la țesuturi . Cu cît  mai mult HDL colesterol este oxidat , cu atît mai puțin colesterol este îndepărtat din țesuturi. Brânză conține un nivel ridicat de colesterol oxidat. Comparativ cu uleiuri vegetale , untul și brînza sunt foarte aterogene, cauzînd bolile de inimă. Prăjirea, grili, chiar și pregătirea obișnuită a produselor cu conținut ridicat de colesterol cum ar fi carnea, gălbenușul de ou, lactatele, determină formarea colesterolului oxidat în masă. Procesele, cum ar fi pre-gătirea hranei (mîncarea semipreparată), liofilizarea , deshidratarea și iradierea, toate au ca rezultat creșterea colesterolului oxidat în produsele date. Factorii cunoscuți pentru a oxida colesterolul din alimente sunt : căldura, lumina, radiațiile, oxigenul, umiditatea, pH scăzut, agenți pro- oxidativi, și depozitarea produselor alimentare la temperatura camerei.

Veaceslav Coșcodan, conducător Departamentul Sănătate și Temperanță

Referință:

Glatz JF, Katan MB. Dietary saturated fatty acids increase cholesterol synthesis and fecal steroid excretion in healthy men and women. Eur J Clin Invest. 1993 Oct;23(10):648-55.

2Bu SY, Mashek DG. Trans fats: foods, facts, and biology. Minn Med. 2008 Oct;91(10):41-4.

3Varghese S, Oommen OV. Long-term feeding of dietary oils alters lipid metabolism, lipid peroxidation, and antioxidant enzyme activities in a teleost (Anabas testudineus Bloch). Lipids. 2000 Jul;35(7):757-62.

4Bertolotti M, Spady DK, Dietschy JM. Regulation of hepatic cholesterol metabolism in the rat in vivo: effect of a synthetic fat-free diet on sterol synthesis and low-density lipoprotein transport. Biochim Biophys Acta. 1995 Apr 6;1255(3):293-300.

5Hata Y, Nakajima K. Life-style and serum lipids and lipoproteins. J Atheroscler Thromb. 2000;7(4):177-97.

6Corti MC, Guralnik JM, Salive ME, Harris T, Field TS, Wallace RB, Berkman LF, Seeman TE, Glynn RJ, Hennekens CH, et al. HDL cholesterol predicts coronary heart disease mortality in older persons. JAMA. 1995 Aug 16;274(7):539-44.

7Heijmans BT, Beekman M, Houwing-Duistermaat JJ, Cobain MR, Powell J, Blauw GJ, van der Ouderaa F, Westendorp RG, Slagboom PE. Lipoprotein particle profiles mark familial and sporadic human longevity. PLoS Med. 2006 Dec;3(12):e495.

8Halle M, Berg A, Baumstark MW, Keul J. LDL subfractions and coronary heart disease—an overview. Z Kardiol. 1998 May;87(5):317- 30.

9Decewicz DJ, Neatrour DM, Burke A, Haberkorn MJ, Patney HL, Vernalis MN, Ellsworth DL. Effects of cardiovascular lifestyle change on lipoprotein subclass profiles defined by nuclear magnetic resonance spectroscopy. Lipids Health Dis. 2009 Jun 29;8:26.

10van Ee JH. Soy constituents: modes of action in low-density lipoprotein management. Nutr Rev. 2009 Apr;67(4):222-34.

11Shimabukuro T, Sunagawa M, Ohta T. Low-density lipoprotein particle size and its regulatory factors in school children. J Clin Endocrinol Metab. 2004 Jun;89(6):2923-7.

12Hartwich J, Malec MM, Partyka L, Pérez-Martinez P, Marin C, López-Miranda J, Tierney AC, Mc Monagle J, Roche HM, Defoort C, Wolkow P, Dembinska-Kieć A. The effect of the plasma n-3/n-6 polyunsaturated fatty acid ratio on the dietary LDL phenotype transformation – insights from the LIPGENE study. Clin Nutr. 2009 Oct;28(5):510-5.

13Willett WC, Ascherio A. Trans fatty acids: are the effects only marginal? Am J Public Health. 1994 May;84(5):722-4.

14Bevilacqua MR, Gimeno SG, Matsumura LK, Ferreira SR.Hyperlipidemias and dietary patterns: transversal study of Japanese Brazilians. Arq Bras Endocrinol Metabol. 2007 Jun;51(4):547-58.

15Block RC, Harris WS, Reid KJ, Spertus JA. Omega-6 and trans fatty acids in blood cell membranes: a risk factor for acute coronary syndromes? Am Heart J. 2008 Dec;156(6):1117-23.

16Mozaffarian D, Aro A, Willett WC. Health effects of trans-fatty acids: experimental and observational evidence. Eur J Clin Nutr. 2009 May;63 Suppl 2:S5-21.

17Katcher HI, Hill AM, Lanford JL, Yoo JS, Kris-Etherton PM. Lifestyle approaches and dietary strategies to lower LDL-cholesterol and triglycerides and raise HDL-cholesterol. Endocrinol Metab Clin North Am. 2009 Mar;38(1):45-78.

18Bassett CM, McCullough RS, Edel AL, Maddaford TG, Dibrov E, Blackwood DP, Austria JA, Pierce GN. Trans-fatty acids in the diet stimulate atherosclerosis. Metabolism. 2009 Dec;58(12):1802-8.

19Tan MH, Dickinson MA, Albers JJ, Havel RJ, Cheung MC, Vigne JL. The effect of a high cholesterol and saturated fat diet on serum high-density lipoprotein-cholesterol, apoprotein A-I, and apoprotein E levels in normolipidemic humans. Am J Clin Nutr. 1980 Dec;33(12):2559-65.

20Lichtenstein AH, Ausman LM, Carrasco W, Jenner JL, Ordovas JM, Schaefer EJ. Hypercholesterolemic effect of dietary cholesterol in diets enriched in polyunsaturated and saturated fat. Dietary cholesterol, fat saturation, and plasma lipids. Arterioscler Thromb. 1994 Jan;14(1):168-75.

21Nestel PJ, Chronopulos A, Cehun M. Dairy fat in cheese raises LDL cholesterol less than that in butter in mildly hypercholesterolaemic subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):1059-63.

22Grande F, Anderson JT, Keys A. Comparison of effects of palmitic and stearic acids in the diet on serum cholesterol in man. Am J Clin Nutr. 1970 Sep;23(9):1184-93.

23Fisher EA, Blum CB, Zannis VI, Breslow JL. Independent effects of dietary saturated fat and cholesterol on plasma lipids, lipoproteins, and apolipoprotein E. J Lipid Res. 1983 Aug;24(8):1039-48.

24Berglund L, Lefevre M, Ginsberg HN, Kris-Etherton PM, Elmer PJ, Stewart PW, Ershow A, Pearson TA, Dennis BH, Roheim PS, Ramakrishnan R, Reed R, Stewart K, Phillips KM; DELTA Investigators. Comparison of monounsaturated fat with carbohydrates as a replacement for saturated fat in subjects with a high metabolic risk profile: studies in the fasting and postprandial states. Am J Clin Nutr. 2007 Dec;86(6):1611-20.

25Diniz YS, Cicogna AC, Padovani CR, Santana LS, Faine LA, Novelli EL. Diets rich in saturated and polyunsaturated fatty acids:metabolic shifting and cardiac health. Nutrition. 2004 Feb;20(2):230-4.

26Crane, MG. Plugged Arteries & A clogged Immune System!!Teach Services, 1998.

27Bodenmann A, Ackermann-Liebrich U, Keller U. Meat consumption and serum cholesterol concentration. Dtsch Med Wochenschr. 1991 Jul 12;116(28-29):1089-94.

28Teixeira Rde C, Molina Mdel C, Zandonade E, Mill JG. Cardiovascular risk in vegetarians and omnivores: a comparative study. Arq Bras Cardiol. 2007 Oct;89(4):237-44.

29Chi D, Nakano M, Yamamoto K. Milk and milk products consumption in relationship to serum lipid levels: a community-based study of middle-aged and older population in Japan. Cent Eur J Public Health. 2004 Jun;12(2):84-7.

30Steenkamp HJ, Jooste PL, Rossouw JE, Benadé AJ, Swanepoel AS. Hypercholesterolaemia in a rural white population and its relationship with other coronary risk factors. S Afr Med J. 1990 Jul 21;78(2):85-8.

31Kurowska EM, Carroll KK.Hypercholesterolemic responses in rabbits to selected groups of dietary essential amino acids. J Nutr. 1994 Mar;124(3):364-70.

32Satoh T, Goto M, Igarashi K. Effects of protein isolates from radish and spinach leaves on serum lipids levels in rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1993 Dec;39(6):627-33.

33McMillan-Price J, Petocz P, Atkinson F, O’neill K, Samman S, Steinbeck K, Caterson I, Brand-Miller J. Comparison of 4 diets of varying glycemic load on weight loss and cardiovascular risk reduction in overweight and obese young adults: a randomized controlled trial. Arch Intern Med. 2006 Jul 24;166(14):1466-75.

34Anderson JW, Johnstone BM, Cook-Newell ME. Meta-analysis of the effects of soy protein intake on serum lipids. N Engl J Med. 1995 Aug 3;333(5):276-82.

35Weghuber D, Widhalm K. Effect of 3-month treatment of children and adolescents with familial and polygenic hypercholesterolaemia with a soya-substituted diet. Br J Nutr. 2008 Feb;99(2):281-6.

36Kendall CW, Augustin LS, Emam A, Josse AR, Saxena N, Jenkins DJ. The glycemic index: methodology and use. Nestle Nutr Workshop Ser Clin Perform Programme. 2006;11:43-53.

37Levitan EB, Cook NR, Stampfer MJ, Ridker PM, Rexrode KM, Buring JE, Manson JE, Liu S. Dietary glycemic index, dietary glycemic load, blood lipids, and C-reactive protein. Metabolism. 2008 Mar;57(3):437-43.

38Ma Y, Li Y, Chiriboga DE, Olendzki BC, Hebert JR, Li W, Leung K, Hafner AR, Ockene IS. Association between carbohydrate intake and serum lipids. J Am Coll Nutr. 2006 Apr;25(2):155-63.

39Dickinson S, Brand-Miller J. Glycemic index, postprandial glycemia and cardiovascular disease. Curr Opin Lipidol. 2005 Feb;16(1):69-75.

40Dietschy JM. Dietary fatty acids and the regulation of plasma low density lipoprotein cholesterol concentrations. J Nutr. 1998 Feb;128(2Suppl):444S-448S.

41Stamler J, Daviglus ML, Garside DB, Dyer AR, Greenland P, Neaton JD. Relationship of baseline serum cholesterol levels in 3 large cohorts of younger men to long-term coronary, cardiovascular, and all-cause mortality and to longevity. JAMA. 2000 Jul 19;284(3):311-8.Click here to read Links

42Lloyd-Jones DM, Wilson PW, Larson MG, Leip E, Beiser A, D’Agostino RB, Cleeman JI, Levy D. Lifetime risk of coronary heart disease by cholesterol levels at selected ages. Arch Intern Med. 2003 Sep 8;163(16):1966-72.

43Menotti A, Lanti M, Kromhout D, Blackburn H, Jacobs D, Nissinen A, Dontas A, Kafatos A, Nedeljkovic S, Adachi H. Homogeneity in the relationship of serum cholesterol to coronary deaths across different cultures: 40-year follow-up of the Seven Countries Study. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2008 Dec;15(6):719-25.Links

44Menotti A, Lanti M, Kromhout D, Kafatos A, Nedeljkovic S, Nissinen A. Short and long term association of a single serum cholesterol measurement in middle-aged men in prediction of fatal coronary and other cardiovascular events: a cross-cultural comparison through Europe. Eur J Epidemiol. 2005;20(7):597-604.

45Klag MJ, Ford DE, Mead LA, He J, Whelton PK, Liang KY, Levine DM. Serum cholesterol in young men and subsequent cardiovascular disease. N Engl J Med. 1993 Feb 4;328(5):313-8.

46Lehr HA, Sagban TA, Kirkpatrick CJ. Atherosclerosis—progression by nonspecific activation of the immune system. Med Klin (Munich). 2002 Apr 15;97(4):229-35.

47Brown BG, Zhao XQ, Sacco DE, Albers JJ. Lipid lowering and plaque regression. New insights into prevention of plaque disruption and clinical events in coronary disease. Circulation. 1993 Jun;87(6):1781-91.

48Glueck CJ, Gartside P, Fallat RW, Sielski J, Steiner PM. Longevity syndromes: familial hypobeta and familial hyperalpha lipoproteinemia. J Lab Clin Med. 1976 Dec;88(6):941-57.

49Chhatriwalla AK, Nicholls SJ, Wang TH, Wolski K, Sipahi I, Crowe T, Schoenhagen P, Kapadia S, Tuzcu EM, Nissen SE. Low levels of low-density lipoprotein cholesterol and blood pressure and progression of coronary atherosclerosis. J Am Coll Cardiol. 2009 Mar 31;53(13):1110-5.

50Anderson KM, Castelli WP, Levy D. Cholesterol and mortality. 30 years of follow-up from the Framingham study. JAMA. 1987 Apr 24;257(16):2176-80.

51Stamler J, Daviglus ML, Garside DB, Dyer AR, Greenland P, Neaton JD. Relationship of baseline serum cholesterol levels in 3 large cohorts of younger men to long-term coronary, cardiovascular, and all-cause mortality and to longevity. JAMA. 2000 Jul 19;284(3):311-8.

52Rosengren A, Hagman M, Wedel H, Wilhelmsen L. Serum cholesterol and long-term prognosis in middle-aged men with myocardial infarction and angina pectoris. A 16-year follow-up of the Primary Prevention Study in Göteborg, Sweden. Eur Heart J. 1997 May;18(5):754-61.

53Pekkanen J, Linn S, Heiss G, Suchindran CM, Leon A, Rifkind BM, Tyroler HA. Ten-year mortality from cardiovascular disease in relation to cholesterol level among men with and without preexisting cardiovascular disease. N Engl J Med. 1990 Jun 14;322(24):1700-7.

54Treatment Trialists’ (CTT) Collaborators. Efficacy and safety of cholesterol-lowering treatment: prospective meta-analysis of data from 90,056 participants in 14 randomised trials of statins. Lancet. 2005 Oct 8;366(9493):1267-78.

55van Weel V, de Vries M, Voshol PJ, Verloop RE, Eilers PH, van Hinsbergh VW, van Bockel JH, Quax PH. Hypercholesterolemia reduces collateral artery growth more dominantly than hyperglycemia or insulin resistance in mice. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2006 Jun;26(6):1383-90.

56Nordestgaard BG, Benn M, Schnohr P, Tybjaerg-Hansen A. Nonfasting triglycerides and risk of myocardial infarction, ischemic heart disease, and death in men and women. JAMA. 2007 Jul 18;298(3):299-308.

57Assmann G, Schulte H, von Eckardstein A. Hypertriglyceridemia and elevated lipoprotein(a) are risk factors for major coronary events in middle-aged men. Am J Cardiol. 1996 Jun 1;77(14):1179-84.

58Ogunrin OA, Unuigbe E. Serum lipids in patients with stroke—a cross-sectional case-control study. J Natl Med Assoc. 2008 Sep;100(9):986-90.

59Tanne D, Koren-Morag N, Graff E, Goldbourt U. Blood lipids and first-ever ischemic stroke/transient ischemic attack in the Bezafibrate Infarction Prevention (BIP) Registry: high triglycerides constitute an independent risk factor. Circulation. 2001 Dec 11;104(24):2892-7.

60Esselstyn CB Jr. Resolving the Coronary Artery Disease Epidemic Through Plant-Based Nutrition. Prev Cardiol. 2001 Autumn;4(4):171- 177.

61Ray G, Husain SA. Role of lipids, lipoproteins and vitamins in women with breast cancer. Clin Biochem. 2001 Feb;34(1):71-6.

62Alothaimeen A, Ezzat A, Mohamed G, Muammar T, Al-Madouj A. Dietary fat and breast cancer in Saudi Arabia: a case-control study. East Mediterr Health J. 2004 Nov;10(6):879-86.

63Chan JM, Wang F, Holly EA. Pancreatic cancer, animal protein and dietary fat in a population-based study, San Francisco Bay Area, California. Cancer Causes Control. 2007 Dec;18(10):1153-67.

64de Carvalho JF, Bonfá E, Bezerra MC, Pereira RM. High frequency of lipoprotein risk levels for cardiovascular disease in Takayasu arteritis. Clin Rheumatol. 2009 Jul;28(7):801-5.

65Wierzbowska J, Figurska M, Stankiewicz A, Sierdziński J.Risk factors in age-related macular degeneration and glaucoma—own observations. Klin Oczna. 2008;110(10-12):370-4.

66Król W, Smuzyńska M. The assessment of the lipidogram and the proteinogram profile in patients with nonexudative age-related macular degeneration. Wiad Lek. 2007;60(9-10):415-7.

67Belda Sanchís JI, Quijada González A, Muñoz Ruiz G, Rodríguez-Galietero A, Romero Gómez FJ, Díaz-Llopis M.Are blood lipids a risk factor for age-related macular degeneration? Arch Soc Esp Oftalmol. 2001 Jan;76(1):13-7.

68Hyman L, Schachat AP, He Q, Leske MC. Hypertension, cardiovascular disease, and age-related macular degeneration. Age-Related Macular Degeneration Risk Factors Study Group. Arch Ophthalmol. 2000 Mar;118(3):351-8.

fn69. Tomany SC, Wang JJ, Van Leeuwen R, Klein R, Mitchell P, Vingerling JR, Klein BE, Smith W, De Jong PT. Risk factors for incident age-related macular degeneration: pooled findings from 3 continents. Ophthalmology. 2004 Jul;111(7):1280-7.

70Monastero R, Pipia C, Cefalù AB, Liveri ET, Rosano R, Camarda R, Camarda C. Association between plasma lipid levels and migraine in subjects aged > or =50 years: preliminary data from the Zabùt Aging Project. Neurol Sci. 2008 May;29 Suppl 1:S179-81.

71Borghi C, Veronesi M, Cosentino E, Cicero AF, Kuria F, Dormi A, Ambrosioni E. Interaction between serum cholesterol levels and the renin-angiotensin system on the new onset of arterial hypertension in subjects with high-normal blood pressure. J Hypertens. 2007 Oct;25(10):2051-7.

72Sasaki S, Kawai K, Honjo Y, Nakamura H.Thyroid hormones and lipid metabolism Nippon Rinsho. 2006 Dec;64(12):2323-9.

73Duntas LH.Thyroid disease and lipids. Thyroid. 2002 Apr;12(4):287-93.

74Goldstein FC, Ashley AV, Endeshaw YW, Hanfelt J, Lah JJ, Levey AI. Effects of hypertension and hypercholesterolemia on cognitive functioning in patients with alzheimer disease. Alzheimer Dis Assoc Disord. 2008 Oct-Dec;22(4):336-42.

75Ghribi O. Potential mechanisms linking cholesterol to Alzheimer’s disease-like pathology in rabbit brain, hippocampal organotypic slices, and skeletal muscle. J Alzheimers Dis. 2008 Dec;15(4):673-84.

76Carlsson CM, Nondahl DM, Klein BE, McBride PE, Sager MA, Schubert CR, Klein R, Cruickshanks KJ.Increased atherogenic lipoproteins are associated with cognitive impairment: effects of statins and subclinical atherosclerosis. Alzheimer Dis Assoc Disord. 2009 Jan-Mar;23(1):11-7.

77Farr SA, Yamada KA, Butterfield DA, Abdul HM, Xu L, Miller NE, Banks WA, Morley JE. Obesity and hypertriglyceridemia produce cognitive impairment. Endocrinology. 2008 May;149(5):2628-36.

78Wiggin TD, Sullivan KA, Pop-Busui R, Amato A, Sima AA, Feldman EL. Elevated Triglycerides Correlate with Progression of Diabetic Neuropathy. Diabetes. 2009 Jul;58(7):1634-40.

79Nakao M, Ando K, Nomura S, Kuboki T, Uehara Y, Toyooka T, Fujita T. Depressive mood accompanies hypercholesterolemia in young Japanese adults. Jpn Heart J. 2001 Nov;42(6):739-48.

80Nakao M, Yano E. Relationship between major depression and high serum cholesterol in Japanese men. Tohoku J Exp Med. 2004 Dec;204(4):273-87.

81Weidner G, Connor SL, Gerhard GT, Duell PB, Connor WE. The effects of dietary cholesterol-lowering on psychological symptoms: a randomised controlled study. Psychol Health Med. 2009 May;14(3):255-61.

82Ginsberg HN, Karmally W, Siddiqui M, Holleran S, Tall AR, Rumsey SC, Deckelbaum RJ, Blaner WS, Ramakrishnan R. A dose- response study of the effects of dietary cholesterol on fasting and postprandial lipid and lipoprotein metabolism in healthy young men. Arterioscler Thromb. 1994 Apr;14(4):576-86.

83Weggemans RM, Zock PL, Katan MB. Dietary cholesterol from eggs increases the ratio of total cholesterol to high-density lipoprotein cholesterol in humans: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2001 May;73(5):885-91.

84Nedley N, Proof Positive (Ardmore, Okla.: Nedley Publishing, 1998).

85O’Brien, B.C.; Reiser, R. Human plasma lipids responses to red meat, poultry, fish, and eggs. Am J Clin Nutr. 1980 Dec;33(12):2573-80. 86 Hodis HN, Crawford DW, Sevanian A. Cholesterol feeding increases plasma and aortic tissue cholesterol oxide levels in parallel: further evidence for the role of cholesterol oxidation in atherosclerosis. Atherosclerosis. 1991 Aug;89(2-3):117-26.

86Hodis HN, Crawford DW, Sevanian A. Cholesterol feeding increases plasma and aortic tissue cholesterol oxide levels in parallel: further evidence for the role of cholesterol oxidation in atherosclerosis. Atherosclerosis. 1991 Aug;89(2-3):117-26.

87Subramanian S, Chait A. The effect of dietary cholesterol on macrophage accumulation in adipose tissue: implications for systemic inflammation and atherosclerosis. Curr Opin Lipidol. 2009 Feb;20(1):39-44.

88Oh KW, Nam CM, Jee SH, Choe KO, Suh I. Coronary artery calcification and dietary cholesterol intake in Korean men. Acta Cardiol. 2002 Feb;57(1):5-11.

89Yeh YF, Huang SL. Enhancing effect of dietary cholesterol and inhibitory effect of pravastatin on allergic pulmonary inflammation. J Biomed Sci. 2004 Sep-Oct;11(5):599-606.

90Yeh YF, Huang SL. Dietary cholesterol enhances pulmonary eosinophilic inflammation in a murine model of asthma. Int Arch Allergy Immunol. 2001 Aug;125(4):329-34.

91Yasutake K, Nakamuta M, Shima Y, Ohyama A, Masuda K, Haruta N, Fujino T, Aoyagi Y, Fukuizumi K, Yoshimoto T, Takemoto R, Miyahara T, Harada N, Hayata F, Nakashima M, Enjoji M. Nutritional investigation of non-obese patients with non-alcoholic fatty liver disease: The significance of dietary cholesterol. Scand J Gastroenterol. 2008 Dec 4:1-7.

92Wouters K, van Gorp PJ, Bieghs V, Gijbels MJ, Duimel H, Lütjohann D, Kerksiek A, van Kruchten R, Maeda N, Staels B, van Bilsen M, Shiri-Sverdlov R, Hofker MH. Dietary cholesterol, rather than liver steatosis, leads to hepatic inflammation in hyperlipidemic mouse models of nonalcoholic steatohepatitis. Hepatology. 2008 Aug;48(2):474-86.

93Kleemann R, Verschuren L, van Erk MJ, Nikolsky Y, Cnubben NH, Verheij ER, Smilde AK, Hendriks HF, Zadelaar S, Smith GJ, Kaznacheev V, Nikolskaya T, Melnikov A, Hurt-Camejo E, van der Greef J, van Ommen B, Kooistra T. Atherosclerosis and liver inflammation induced by increased dietary cholesterol intake: a combined transcriptomics and metabolomics analysis.Genome Biol. 2007;8(9):R200.

94Homma Y, Kondo Y, Kaneko M, Kitamura T, Nyou WT, Yanagisawa M, Yamamoto Y, Kakizoe T. Promotion of carcinogenesis and oxidative stress by dietary cholesterol in rat prostate. Carcinogenesis. 2004 Jun;25(6):1011-4.

95Kanner J. Dietary advanced lipid oxidation endproducts are risk factors to human health. Mol Nutr Food Res. 2007 Sep;51(9):1094-101. 96 Ogawa T, Yoshida J, Kokuba Y. Influence of a long-term load of dietary cholesterol on the rat kidney. Nippon Jinzo Gakkai Shi. 2003;45(4):361-6.

96Ogawa T, Yoshida J, Kokuba Y. Influence of a long-term load of dietary cholesterol on the rat kidney. Nippon Jinzo Gakkai Shi. 2003;45(4):361-6.

97de Boer IH, Astor BC, Kramer H, Palmas W, Seliger SL, Shlipak MG, Siscovick DS, Tsai MY, Kestenbaum B. Lipoprotein abnormalities associated with mild impairment of kidney function in the multi-ethnic study of atherosclerosis. Clin J Am Soc Nephrol. 2008 Jan;3(1):125-32.

98Ravid M, Brosh D, Ravid-Safran D, Levy Z, Rachmani R. Main risk factors for nephropathy in type 2 diabetes mellitus are plasma cholesterol levels, mean blood pressure, and hyperglycemia. Arch Intern Med. 1998 May 11;158(9):998-1004.

99Verhamme P, Quarck R, Hao H, Knaapen M, Dymarkowski S, Bernar H, Van Cleemput J, Janssens S, Vermylen J, Gabbiani G, Kockx M, Holvoet P. Dietary cholesterol withdrawal reduces vascular inflammation and induces coronary plaque stabilization in miniature pigs. Cardiovasc Res. 2002 Oct;56(1):135-44.

100Sanbe T, Tomofuji T, Ekuni D, Azuma T, Tamaki N, Yamamoto T. Oral administration of vitamin C prevents alveolar bone resorption induced by high dietary cholesterol in rats. J Periodontol. 2007 Nov;78(11):2165-70

101Micale V, Scapagnini G, Colombrita C, Mazzola C, Alkon DL, Drago F.Behavioral effects of dietary cholesterol in rats tested in experimental models of mild stress and cognition tasks. Eur Neuropsychopharmacol. 2008 Jun;18(6):462-71.

102Granholm AC, Bimonte-Nelson HA, Moore AB, Nelson ME, Freeman LR, Sambamurti K. Effects of a saturated fat and high cholesterol diet on memory and hippocampal morphology in the middle-aged rat. J Alzheimers Dis. 2008 Jun;14(2):133-45.

103Swank RL, Nakamura H. Oxygen availability in brain tissues after lipid meals. Am J Physiol. 1960 Jan;198:217-20.

104Verschuren WM, Jacobs DR, Bloemberg BP, Kromhout D, Menotti A, Aravanis C, Blackburn H, Buzina R, Dontas AS, Fidanza F, Karvonen MJ, Nedelijkovic S, Nissinen A, Toshima H. Serum total cholesterol and long-term coronary heart disease mortality in different cultures. Twenty-five-year follow-up of the seven countries study. JAMA. 1995 Jul 12;274(2):131-6.

105Peng SK, Taylor CB, Hill JC, Morin RJ. Cholesterol oxidation derivatives and arterial endothelial damage. Atherosclerosis. 1985 Feb;54(2):121-33.

106Yuan XM, Li W, Brunk UT, Dalen H, Chang YH, Sevanian A. Lysosomal destabilization during macrophage damage induced by cholesterol oxidation products. Free Radic Biol Med. 2000 Jan 15;28(2):208-18.

107Al Kanhal MA, Ahmad F, Al Othman AA, Arif Z, Al Orf S, Al Murshed KS. Effect of pure and oxidized cholesterol-rich diets on some biochemical parameters in rats. Int J Food Sci Nutr. 2002 Sep;53(5):381-8.

108Staprans I, Pan XM, Rapp JH, Feingold KR. Oxidized cholesterol in the diet accelerates the development of aortic atherosclerosis in cholesterol-fed rabbits. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1998 Jun;18(6):977-83.

109Griminger P, Fisher H. The effect of dried and fresh eggs on plasma cholesterol and atherosclerosis in chickens. Poult Sci. 1986 May;65(5):979-82.

110Taylor CB, Peng SK, Imai H, Mikkelson B, Lee KT, Werthessen NT. Hereditary hyperlipidemia in chickens-model for study of toxic oxidation products found in significant amounts in U.S.P. cholesterol, powdered eggs and milk. Adv Exp Med Biol. 1977;82:252-5.

111Salonen JT, Nyyssönen K, Salonen R, Porkkala-Sarataho E, Tuomainen TP, Diczfalusy U, Björkhem I. Lipoprotein oxidation and progression of carotid atherosclerosis. Circulation. 1997 Feb 18;95(4):840-5.

112Miwa S, Inouye M, Ohmura C, Mitsuhashi N, Onuma T, Kawamori R. Relationship between carotid atherosclerosis and erythrocyte membrane cholesterol oxidation products in type 2 diabetic patients. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Aug;61(2):81-8.

113Staprans I, Pan XM, Rapp JH, Feingold KR. The role of dietary oxidized cholesterol and oxidized fatty acids in the development of atherosclerosis. Mol Nutr Food Res. 2005 Nov;49(11):1075-82.

114Rong JX, Rangaswamy S, Shen L, Dave R, Chang YH, Peterson H, Hodis HN, Chisolm GM, Sevanian A. Arterial injury by cholesterol oxidation products causes endothelial dysfunction and arterial wall cholesterol accumulation. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 1998 Dec;18(12):1885-94.

115Guardiola F, Tres A, Codony R, Addis PB, Bergmann SD, Zavoral JH. Lack of effect of oral supplementation with antioxidants on cholesterol oxidation product concentration of human plasma, as revealed by an improved gas chromatography method. Anal Bioanal Chem. 2007 Sep;389(1):277-89.

116Staprans I, Pan XM, Rapp JH, Feingold KR. Oxidized cholesterol in the diet is a source of oxidized lipoproteins in human serum. J Lipid Res. 2003 Apr;44(4):705-15.

117Vine DF, Croft KD, Beilin LJ, Mamo JC. Absorption of dietary cholesterol oxidation products and incorporation into rat lymph chylomicrons. Lipids. 1997 Aug;32(8):887-93.

118Selley ML, McGuiness JA, Ardlie NG. The effect of cholesterol oxidation products on human platelet aggregation. Thromb Res. 1996 Sep 15;83(6):449-61.

119Peng SK, Hu B, Peng AY, Morin RJ. Effect of cholesterol oxides on prostacyclin production and platelet adhesion. Artery. 1993;20(3):122-34.

120Panasenko OM, Vol’nova TV, Azizova OA, Vladimirov IuA. Lipid peroxidation—the factor promoting cholesterol accumulation in cells in atherogenesis. Biull Eksp Biol Med. 1988 Sep;106(9):277-80.

121Azizova OA, Panasenko OM, Vol’nova TV, Vladimirov YA. Free radical lipid oxidation affects cholesterol transfer between lipoproteins and erythrocytes. Free Radic Biol Med. 1989;7(3):251-7.

122Vine DF, Croft KD, Beilin LJ, Mamo JC. Effect of dietary cholesterol oxidation products on the plasma clearance of chylomicrons in the rat. Lipids. 2002 May;37(5):455-62.

123Kelishadi R, Pour MH, Zadegan NS, Kahbazi M, Sadry G, Amani A, Ansari R, Alikhassy H, Bashardoust N. Dietary fat intake and lipid profiles of Iranian adolescents: Isfahan Healthy Heart Program—Heart Health Promotion from Childhood. Prev Med. 2004 Oct;39(4):760-6. 124 Finocchiaro ET, Lee K, Richardson T. Identification and quantification of cholesterol oxides in grated cheese and bleached butteroil. J Am Oil Chem Soc. 1984 May;61(5):877-883.

125Linseisen J, Wolfram G. Absorption of cholesterol oxidation products from ordinary foodstuff in humans. Ann Nutr Metab. 1998;42(4):221-30.

126Martin JC, Canlet C, Delplanque B, Agnani G, Lairon D, Gottardi G, Bencharif K, Gripois D, Thaminy A, Paris A. (1)H NMR metabonomics can differentiate the early atherogenic effect of dairy products in hyperlipidemic hamsters. Atherosclerosis. 2009 Sep;206(1):127-33.

127Lee HW, Chien JT, Chen BH. Formation of cholesterol oxidation products in marinated foods during heating. J Agric Food Chem. 2006 Jun 28;54(13):4873-9.

128Al-Saghir S, Thurner K, Wagner KH, Frisch G, Luf W, Razzazi-Fazeli E, Elmadfa I. Effects of different cooking procedures on lipid quality and cholesterol oxidation of farmed salmon fish (Salmo salar). J Agric Food Chem. 2004 Aug 11;52(16):5290-6.

129Savage GP, Dutta PC, Rodriguez-Estrada MT. Cholesterol oxides: their occurrence and methods to prevent their generation in foods. Asia Pac J Clin Nutr. 2002;11(1):72-8.

130Mahfouz MM, Hulea SA, Kummerow FA. Cigarette smoke increases cholesterol oxidation and lipid peroxidation of human low-density lipoprotein and decreases its binding to the hepatic receptor in vitro. J Environ Pathol Toxicol Oncol.
1995;14(3-4):181-92.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.