Căsătoria ca metaforă pentru biserică

Cercetătorii Bibliei ştiu foarte bine că, atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament, căsătoria apare ca un simbol al relaţiei dintre Dumnezeu şi poporul legământului Său. Astfel, Biblia întrebuinţează de nenumărate ori imaginea femeii necredincioase drept simbol al apostaziei şi al decăderii atât de răspândite în Israelul din vechime. Un exemplu găsim în Exodul, unde Domnul le spune israeliţilor să nu intre în niciun fel de relaţii apropiate cu păgânii din jurul lor, întrucât aceştia, fiind foarte perverşi, îi puteau duce în rătăcire.

8. Citeşte Exodul 34:15,16. Ce imagine foloseşte Domnul în această avertizare? Cum o putem înţelege, dat fiind că se considera că poporul lui Dumnezeu era „căsătorit” cu El? Vezi şi Ieremia 3:14.

În acelaşi timp, imaginea bisericii, ca mireasă a lui Hristos, ne îndreaptă atenţia spre unitatea dintre credincioşi şi Hristos, în special atunci când ea este înţeleasă în contextul idealului biblic pentru căsătorie: un bărbat şi o femeie uniţi printr-o relaţie caracterizată de iubire şi sacrificiu de sine.

9. Ce învăţături găsim în Efeseni 5:28-32 şi Apocalipsa 19:5-9?

În aceste pasaje, relaţia dintre parteneri în cadrul căsătoriei ideale este comparată cu relaţia dintre Dumnezeu şi poporul Său. Dumnezeu îi invită pe copiii Săi să I se alăture într-o relaţie strânsă. Aveam aici o uimitoare ilustrare a preocupării Sale faţă de poporul Său şi a dorinţei Sale de a ne aduce în părtăşie cu El.

Ce decizii poţi lua pentru a te apropia mai mult de Domnul şi de idealul reprezentat prin conceptul biblic de căsătorie? De ce decizia aceasta îţi aparţine în totalitate?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.