În Geneza 1:24-31, se spune că animalele terestre şi oamenii au fost creaţi în ziua a şasea. La fel ca în cazul corelaţiei dintre ziua a doua şi ziua a cincea, observăm şi aici o corelaţie între despărţirea uscatului de ape din ziua a treia şi umplerea pământului din ziua a şasea. Şi de data aceasta, observăm derularea ordonată, cu un scop bine determinat, a evenimentelor creaţiunii, în concordanţă cu Dumnezeul ordinii (compară cu 1 Corinteni 14:33).
La fel ca în cazul animalelor create în ziua a cincea, formularea textului ne indică faptul că în ziua a şasea au fost create numeroase tipuri de animale. De asemenea, au fost create mai multe varietăţi de animale sălbatice, animale domestice şi animale târâtoare.
Nu există un strămoş unic pentru toate animalele terestre; din contră, Dumnezeu a creat mai multe familii distincte de animale.
Observă expresia „după soiul lor” sau celelalte expresii similare din Geneza 1:11,21,24,25. Unii au încercat să vină cu această expresie în sprijinul ideii că au existat soiuri fixe, idee preluată din filosofia greacă. Grecii antici considerau că fiecare individ era expresia imperfectă a unui ideal neschimbător, cunoscut sub denumirea de „tip”. Totuşi fixismul speciilor nu e în concordanţă cu învăţătura biblică, potrivit căreia toată natura a suferit din cauza blestemului păcatului (Romani 8:19-22). Noi ştim că speciile au suferit transformări din ceea ce citim în blestemele din Geneza 3 (Ellen G. White a scris despre „blestemul întreit” care a căzut asupra pământului – blestemul de după căderea în păcat, blestemul de după păcatul lui Cain şi blestemul de după potop) şi din ceea ce vedem la paraziţii şi la animalele de pradă care produc atât de multă suferinţă şi violenţă. Ca să înţelegem sensul expresiei „după soiul lor”, trebuie să studiem contextul în care ea este utilizată.
3. Citeşte Geneza 6:20, 7:14 şi Leviticul 11:14-22. În ce context apare expresia „după soiul lor” sau o expresie echivalentă? Cum ne ajută aceste pasaje să înţelegem expresia din Geneza 1?
Expresia „după soiul lor” şi celelalte expresii echivalente nu trebuie interpretate în sensul unei reguli de reproducere. Dimpotrivă, ea se referă la faptul că existau diferite soiuri de creaturi în relatările respective. Unele versiuni ale Bibliei utilizează expresia „de soiuri diferite” ceea ce pare a respecta mai bine contextul. Expresia aceasta nu vorbeşte despre fixitatea speciilor, ci despre diversitatea făpturilor create în ziua a şasea. Încă de la momentul în care au fost create, au existat multe tipuri de plante şi de animale.